Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Влиза един човек в книжарницата и всички забавни истории след това"

БНР Новини
Снимка: личен архив

Две млади дами години наред събират забавни случки от работата си като книжари. Интересните си и смешни истории от сблъсъка с клиенти те разкриват в новата си книга „Влиза един човек в книжарницата и всички забавни истории след това“. Десислава Желева от малка обича да чете, завършила е журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и детската й мечта е да пише. Работила е като книжар в продължение на 5 години, а в момента е издател.  Нещото, което обича най-много – книгите, се превръща в нейна професия. Савина Николова – също е работила като книжар, а в момента споделя с Деси издателската професия.




Това е една много симпатична и забавна книга, която събира голяма част от реалните забавни истории, случили се на нас и нашите колеги по време на книжарство. Това беше идея, която обсъждахме дълго време. Искахме да дадем на читателите не само нещо, на което да се посмеят, но и да им покажем, че книжарската работа е много повече от това, което изглежда. Тя изисква много силни социални умения, защото постоянно трябва да общуваш с хора. Те търсят книги по много различни начини. Понякога хората, които купуват книги, не са хора, които четат. Точно тогава се получават забавните истории. – казват момичетата

Наскоро книгата „Влиза един човек в книжарницата и всички забавни истории след това“ е представена на комедийно stand-up шоу, което събира книжари от цялата страна. Всички се усмихват, смешните истории валят и е само въпрос на време те да намерят място във втора книга. Изданието има интересна визия и много забавни рисунки, които по хумористичен начин илюстрират случките. Илюстрациите са творение на Силвия Иванова и Моника Писарова.

Влиза при мен младо момиче и ме пита къде може да намери философска литература. Аз й показах, но видях неразбиращ поглед у нея. Попитах дали мога да помогна още. Тя каза, че търси книги на Виктор Юго. Аз я питах – „Авторът на „Клетниците“. Тя отговори, че не знае. „На „Парижката Св. Богородица“ – попитах пак. Отново каза, че не знае и продължи – Търся някакъв човек, чието име започва с „Ю“. „Да не търсите Юнг?“ – възкликнах. Тя разочаровано ми отговори: „Няма значение“ и си тръгна. – разказва Десислава

Младите дами се сещат и за още забавни клиентски въпроси, като например – „Имате ли „Закуска в Тифани“, но от друг автор?“, „Търся зелена книга?!“…В малката синя книжка са включени също и истории, в които книжарите се объркват, което я прави още по-интригуваща. Десислава и Савина правят заедно и видео блог с рецензии, където коментират книги на тяхното издателство и книги, които те четат в момента.

Читателите оценяват честното мнение, което е различно от посланията в рекламните постери. Много ни е забавно да правим този влог. Бързо разбрахме, че той е много полезен на хората. Постоянно получаваме позитивни отзиви. – коментира Савина

За твърденията, че младите българи се отдалечават от книгите все повече и се концентрират върху модерните технологии, Десислава и Савина казват:

Има изключително много млади хора и деца, които се интересуват от книги. Знаят какво ново излиза, водят родителите си, за да им купуват книги. Има хора, които не се интересуват от четене, но не бива всички да се слагат под общ знаменател. За модерните технологии – колкото вредят, толкова и помагат. Улесняват четенето, пък и младежите показват онлайн какво четат и кое им е интересно. Това запалва и връстниците им.

За в бъдеще приятелките си пожелават вдъхновение, много верни читатели и големи тиражи.

Пожелаваме на читателите да попадат на правилните книги, които ще са им гориво да продължават напред. Животът е твърде кратък, за да се затормозявате с книги, които не харесвате. Когато четете нещо, което не ви е интересно – оставете го. Четете само книги, които ви допадат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30