Празник на Горноряховския суджук

Снимка: veliko-tarnovo.net

За 12-и път Горна Оряховица приема гости за празника на своя деликатесен колбас, известен като Горнооряховски суджук. Корените на неговото производство са близо два века в миналото. За него се разказва следният анекдот: Един късен следобед в края на XIX век група българи водят на гости в града един английски пътешественик. Къщите са забулени в мараня от пушек. О, вие имате вече голяма индустрия – възкликнал гостът. Не е това – отговорили българите – всички жители запичат на скара суджук за мезе към вечерната ракия.

Времената се менят, бирата донякъде измества ракията като съпътстваща напитка, но горнооряховският суджук е все така популярен в България. И не само това. Той е първият български продукт, вписан в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания. В Историческия музей на града се намира единствената в България експозиция „Горнооряховски суджук”, която проследява развитието в производството на суджука от самото начало до днес. Статистиката сочи, че за първите 9 години Празникът на горнооряховския суджук е посетен от над 50000 души, изядени са близо 10 тона суджук и са изпити около 30 000 литра бира. И тази година се очакват много гости и богата програма: музика, кулинарни демонстрации, игри, изненади и забавления.

Още от рубриката

Отбелязваме Международния ден на йога

За четвърта поредна година светът отбелязва Международния ден на йога. В края на 2014г., по предложение на министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, Общото събрание на ООН учредява празника и определя датата 21 юни – деня на лятното..

публикувано на 21.06.18 в 12:07

Александър Александров: Космонавтите сме направени от друго тесто

БАН отбелязва 30-годишнината от полета на втория български космонавт Александър Александров с изложба на оригиналните апарати, с които са провеждани експериментите на орбиталната станция “Мир”, скафандъра и костюма му, фотографии, научни и видео..

публикувано на 20.06.18 в 11:17

Българите най-активни в ЕС при докладване на престъпления

Около 25 процента от българите, или почти всеки четвърти, е бил готов да съобщи на компетентните власти за извършено престъпление или вандализъм, показва мащабен анализ на Евростат за темата "престъпност" през 2016г., цитиран от БТА. Средният показател..

публикувано на 20.06.18 в 09:58