Празник на Горноряховския суджук

Снимка: veliko-tarnovo.net

За 12-и път Горна Оряховица приема гости за празника на своя деликатесен колбас, известен като Горнооряховски суджук. Корените на неговото производство са близо два века в миналото. За него се разказва следният анекдот: Един късен следобед в края на XIX век група българи водят на гости в града един английски пътешественик. Къщите са забулени в мараня от пушек. О, вие имате вече голяма индустрия – възкликнал гостът. Не е това – отговорили българите – всички жители запичат на скара суджук за мезе към вечерната ракия.

Времената се менят, бирата донякъде измества ракията като съпътстваща напитка, но горнооряховският суджук е все така популярен в България. И не само това. Той е първият български продукт, вписан в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания. В Историческия музей на града се намира единствената в България експозиция „Горнооряховски суджук”, която проследява развитието в производството на суджука от самото начало до днес. Статистиката сочи, че за първите 9 години Празникът на горнооряховския суджук е посетен от над 50000 души, изядени са близо 10 тона суджук и са изпити около 30 000 литра бира. И тази година се очакват много гости и богата програма: музика, кулинарни демонстрации, игри, изненади и забавления.

Още от рубриката
Снимка: архив

Природозащитници алармират за потенциална екокатастрофа в района на българо-сръбската граница

Унищожаването на природата и нейните ресурси в името на частни интереси е проблем, който от години притеснява населението от двете страни на българо-сръбската граница. Природозащитници и общественици от двете държави с тревога следят случващото..

публикувано на 18.01.19 в 11:05

Конете – осъществената детска мечта на Мустафа Сюлейман

Мустафа Сюлейман от шуменското село Загориче е дългогодишен земеделски производител, обработва 8 хил. декара земя, отглежда главно пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, люцерна и овес, около 1000 овце и 500 крави. Но в стопанството му..

публикувано на 16.01.19 в 11:13
Снимки: БТА и БГНЕС

Ромският проблем в България – след десетилетия решаване все така отворен

През последните дни към раздорите около строителството на   пътища,  придобиването на нови изтребители за ВВС и др. на общественото внимание отново бе поставен скандал, свързан с ромите. Отново в навечерието на избори, сякаш за да се потвърди..

публикувано на 16.01.19 в 10:59