Празник на Горноряховския суджук

Снимка: veliko-tarnovo.net

За 12-и път Горна Оряховица приема гости за празника на своя деликатесен колбас, известен като Горнооряховски суджук. Корените на неговото производство са близо два века в миналото. За него се разказва следният анекдот: Един късен следобед в края на XIX век група българи водят на гости в града един английски пътешественик. Къщите са забулени в мараня от пушек. О, вие имате вече голяма индустрия – възкликнал гостът. Не е това – отговорили българите – всички жители запичат на скара суджук за мезе към вечерната ракия.

Времената се менят, бирата донякъде измества ракията като съпътстваща напитка, но горнооряховският суджук е все така популярен в България. И не само това. Той е първият български продукт, вписан в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания. В Историческия музей на града се намира единствената в България експозиция „Горнооряховски суджук”, която проследява развитието в производството на суджука от самото начало до днес. Статистиката сочи, че за първите 9 години Празникът на горнооряховския суджук е посетен от над 50000 души, изядени са близо 10 тона суджук и са изпити около 30 000 литра бира. И тази година се очакват много гости и богата програма: музика, кулинарни демонстрации, игри, изненади и забавления.

Още от рубриката

Българската асоциация на софтуерните компании търси причините младите хора да се върнат у нас

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) даде старт на инициативата "ЗАвръщането", насочена към преодоляване недостига на квалифицирани специалисти у нас. Асоциацията започна анкета сред младите българи зад граница, в която те трябва да..

публикувано на 19.08.18 в 08:05

"Куцото куче" – една от най-старите постройки на о. Ливингстън

В южния залив на Антарктида е разположен   остров Ливингстън, където се намира българската полярна база "Св. Климент Охридски". Първата наша изследователска експедиция пристига на ледения континент през пролетта на 1988 г. и поставя началото на..

публикувано на 17.08.18 в 11:25

Проф. Цветомир Луканов – хирургът на детски сърца в Хайделберг

Още в древността съзнавали колко крехък орган е сърцето, а Омир дори описал над сто вида смъртоносни наранявания, получени в битките. Ала едва в средата на миналия век хирурзите се осмелили по оперативен път да отстранят недъзите му. Проф...

публикувано на 13.08.18 в 08:57