Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на Горноряховския суджук

Снимка: veliko-tarnovo.net

За 12-и път Горна Оряховица приема гости за празника на своя деликатесен колбас, известен като Горнооряховски суджук. Корените на неговото производство са близо два века в миналото. За него се разказва следният анекдот: Един късен следобед в края на XIX век група българи водят на гости в града един английски пътешественик. Къщите са забулени в мараня от пушек. О, вие имате вече голяма индустрия – възкликнал гостът. Не е това – отговорили българите – всички жители запичат на скара суджук за мезе към вечерната ракия.

Времената се менят, бирата донякъде измества ракията като съпътстваща напитка, но горнооряховският суджук е все така популярен в България. И не само това. Той е първият български продукт, вписан в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания. В Историческия музей на града се намира единствената в България експозиция „Горнооряховски суджук”, която проследява развитието в производството на суджука от самото начало до днес. Статистиката сочи, че за първите 9 години Празникът на горнооряховския суджук е посетен от над 50000 души, изядени са близо 10 тона суджук и са изпити около 30 000 литра бира. И тази година се очакват много гости и богата програма: музика, кулинарни демонстрации, игри, изненади и забавления.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45