Фестивалът „Световен театър в София”

Снимка: worldtheatreinsofia.wordpress.com

Започна XII фестивал"Световен театър в София", част от календара на културните събития на Столична община за 2018 г.. Тази година са предвидени спектакли от Германия, Франция, Италия, Чехия, Русия и Великобритания. Фестът бе открит с постановката“Хаканаи” – визуално 3D пътешествие между въображението и реалността. На японски хаканаи означава нетрайното и крехкото, временното и отминаващото. Хореографията се изпълнява в специален куб, който се превръща в среда на движещи се образи, създавани в реално време в диалог между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии.

"Световен театър в София" тази година поставя акцент върху различното представяне на драматичния театър. Развитието на новите технологии като сателитни прожекции и онлайн стрийминг прави достъпни някои по-сложни и трудно преносими представления. Благодарение на тях българските зрители в София (Дом на киното) и Варна (Зала "Европа", Фестивален конгресен център) ще могат да видят едно от безспорните театрални събития за последните три сезона – необикновения прочит на Чеховата класическа пиеса "Три сестри" от младия Тимофей Кулябин, наричан „вундеркинд на новия руски театър”.

Още от рубриката

Специален фонд ще подпомага популяризирането на културно-историческото наследство на Югоизточна Европа

Постоянен фонд за сътрудничество в областта на културата създават страните от Югоизточна Европа /ЮИЕ/. Решението бе взето на среща на Съвета на министрите на културата от ЮИЕ, чийто председател през изминалата година бе България. Ролята,..

публикувано на 20.05.19 в 12:03

„Една книга – много издания“

По повод празника на славянската писменост, българската просвета и култура 24-ти май, Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич представя едни от най-ценните литературни творби, които притежава в изложбата „Една книга – много издания“. В колекцията е..

публикувано на 19.05.19 в 10:25

Фотографска изложба ни доближава до цветовете и културата в Азия

Фотографска изложба „Магията та Изтока“ е подредена в галерията на открито – „Моста на влюбените“ до НДК.  В нея е представен битът, културата и природата на 17 държави от Азия. Сред тях са Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Китай,..

публикувано на 18.05.19 в 10:33