Фестивалът „Световен театър в София”

Снимка: worldtheatreinsofia.wordpress.com

Започна XII фестивал"Световен театър в София", част от календара на културните събития на Столична община за 2018 г.. Тази година са предвидени спектакли от Германия, Франция, Италия, Чехия, Русия и Великобритания. Фестът бе открит с постановката“Хаканаи” – визуално 3D пътешествие между въображението и реалността. На японски хаканаи означава нетрайното и крехкото, временното и отминаващото. Хореографията се изпълнява в специален куб, който се превръща в среда на движещи се образи, създавани в реално време в диалог между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии.

"Световен театър в София" тази година поставя акцент върху различното представяне на драматичния театър. Развитието на новите технологии като сателитни прожекции и онлайн стрийминг прави достъпни някои по-сложни и трудно преносими представления. Благодарение на тях българските зрители в София (Дом на киното) и Варна (Зала "Европа", Фестивален конгресен център) ще могат да видят едно от безспорните театрални събития за последните три сезона – необикновения прочит на Чеховата класическа пиеса "Три сестри" от младия Тимофей Кулябин, наричан „вундеркинд на новия руски театър”.

Още от рубриката

Пресечната точка между изкуство и реклама руши прегради в комуникацията

Светът днес се движи стремглаво напред под печата на цифровите и информационни технологии, а комуникацията играе ключова роля в развитието и успеха на всяка дейност. Затова един нов български фестивал ще търси пресечната точка между реклама и..

публикувано на 19.06.18 в 12:26

Известната писателка Елизабет Костова ще представи романа си "Земя на сенки" във Варна

Поредната си увлекателна история, свързана с България, представя световноизвестната американска писателка Елизабет Костова, чийто първи роман – "Историкът", през 2005 г. беше сред най-продаваните книги, оглавила класация на „Ню Йорк Таймс”. Любопитно е,..

публикувано на 17.06.18 в 08:30

Търг на картини от световноизвестни майстори на четката организират в галерия „Класика“

Картини за милиони са изложени в галерия-музей „Класика“ в Съфия до края на юни. Само шедьовърът на Анри дьо Тулуз-Лотрек „Жената котка“ е на стойност над 300 хиляди евро, твърди д-р Георги Генов. Той е дал цяло състояние, за да откупи картината на пост..

публикувано на 16.06.18 в 08:30