Фестивалът „Световен театър в София”

Снимка: worldtheatreinsofia.wordpress.com

Започна XII фестивал"Световен театър в София", част от календара на културните събития на Столична община за 2018 г.. Тази година са предвидени спектакли от Германия, Франция, Италия, Чехия, Русия и Великобритания. Фестът бе открит с постановката“Хаканаи” – визуално 3D пътешествие между въображението и реалността. На японски хаканаи означава нетрайното и крехкото, временното и отминаващото. Хореографията се изпълнява в специален куб, който се превръща в среда на движещи се образи, създавани в реално време в диалог между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии.

"Световен театър в София" тази година поставя акцент върху различното представяне на драматичния театър. Развитието на новите технологии като сателитни прожекции и онлайн стрийминг прави достъпни някои по-сложни и трудно преносими представления. Благодарение на тях българските зрители в София (Дом на киното) и Варна (Зала "Европа", Фестивален конгресен център) ще могат да видят едно от безспорните театрални събития за последните три сезона – необикновения прочит на Чеховата класическа пиеса "Три сестри" от младия Тимофей Кулябин, наричан „вундеркинд на новия руски театър”.

Още от рубриката

В приказния стъклен свят на Момка Пеева

Стъклени накити, предмети и произведения на изкуството греят с щедрата палитра на художник благодарение на една българка, която емигрира в Съединените щати с единствената мечта... да бъде баба. Ала двайсет години по-късно фирмата й за цветове край..

публикувано на 17.08.18 в 10:17

Столична община ще стимулира съвременното изкуство с помощта на нова програма

Новата програма "Навън", която е включена в стратегията "София - творческа столица", ще подпомага представянето на произведения на изкуството в публичните пространства, съобщиха от Столичната община. От 2019 година ще бъде подкрепено създаването и..

публикувано на 16.08.18 в 09:42

Изложба в „Двореца”: Български шедьоври и олимпийски дух

Една голяма и впечатляваща изложба бе открита в „Двореца” на Националната галерия. Това е наистина първият дворец на българските князе (Александър Батенберг и Фердинанд) след Освобождението на България през 1878 г. А сега част от залите му са..

публикувано на 10.08.18 в 08:00