Фестивалът „Световен театър в София”

Снимка: worldtheatreinsofia.wordpress.com

Започна XII фестивал"Световен театър в София", част от календара на културните събития на Столична община за 2018 г.. Тази година са предвидени спектакли от Германия, Франция, Италия, Чехия, Русия и Великобритания. Фестът бе открит с постановката“Хаканаи” – визуално 3D пътешествие между въображението и реалността. На японски хаканаи означава нетрайното и крехкото, временното и отминаващото. Хореографията се изпълнява в специален куб, който се превръща в среда на движещи се образи, създавани в реално време в диалог между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии.

"Световен театър в София" тази година поставя акцент върху различното представяне на драматичния театър. Развитието на новите технологии като сателитни прожекции и онлайн стрийминг прави достъпни някои по-сложни и трудно преносими представления. Благодарение на тях българските зрители в София (Дом на киното) и Варна (Зала "Европа", Фестивален конгресен център) ще могат да видят едно от безспорните театрални събития за последните три сезона – необикновения прочит на Чеховата класическа пиеса "Три сестри" от младия Тимофей Кулябин, наричан „вундеркинд на новия руски театър”.

Още от рубриката

“Песента на дървото” звучи в етнографския музей

Културните достижения на европейската цивилизация навлизат с устрем в новоосвободеното ни отечество и срещат радушен прием в сърцата на жадните за нови знания и преживявания българи. Как се заражда градската култура – с откриването на..

публикувано на 14.01.19 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Пловдив – във фокуса на световните медии

Днес е кулминацията на дългия празничен уикенд 11-13 януари, в който се открива проектът „Пловдив – европейска столица на културата 2019”. Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще бъде в самото сърце на града на издигнатата специално за целта..

публикувано на 12.01.19 в 08:00
Паметникът на Яворов в Чирпан

Яворовите януарски дни – поетичен празник, който пази живо наследството на поета

През 2019 година се навършват 141 години от рождението на „българския световен поет“ Пейо Тотев Хаджииванов Крачолов, по-познат със своя псевдоним, даден му от Пенчо Славейков през 1899 година – Пейо Яворов . Причината Тодор Иванов, председател..

публикувано на 11.01.19 в 11:31