Българските антарктици представиха постиженията си в Прага

Снимка: БГНЕС

Българският културен институт в Прага и Българският антарктически институт в партньорство с Чешката антарктическа фондация представиха проекта „Антарктида – ледена любов”. Той е посветен на 25-те български антарктически експедиции. Проф. Христо Пимпирев запозна многобройната аудитория с интересни истории от двуезичната си книга (на български и английски) „Антарктида – Студеният юг”. Той разказа за ежедневието и работата на българските учени на остров Ливингстън. Гергана Лаптева, участник в 7 антарктически експедиции, представи алманаха „Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita”, събрал повечето известни досега географски карти на Антарктида от Средновековието до наши дни. Проф. Пимпирев връчи специални награди на изявени студенти-българисти от Карловия университет в Прага и Масариковия университет в Бърно. Изложбата по темите на проекта може да бъде разгледана до края на месец юни в сградата на Българският културен институт в Прага.

Още от рубриката

Отбелязваме Международния ден на йога

За четвърта поредна година светът отбелязва Международния ден на йога. В края на 2014г., по предложение на министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, Общото събрание на ООН учредява празника и определя датата 21 юни – деня на лятното..

публикувано на 21.06.18 в 12:07

Александър Александров: Космонавтите сме направени от друго тесто

БАН отбелязва 30-годишнината от полета на втория български космонавт Александър Александров с изложба на оригиналните апарати, с които са провеждани експериментите на орбиталната станция “Мир”, скафандъра и костюма му, фотографии, научни и видео..

публикувано на 20.06.18 в 11:17

Българите най-активни в ЕС при докладване на престъпления

Около 25 процента от българите, или почти всеки четвърти, е бил готов да съобщи на компетентните власти за извършено престъпление или вандализъм, показва мащабен анализ на Евростат за темата "престъпност" през 2016г., цитиран от БТА. Средният показател..

публикувано на 20.06.18 в 09:58