Българските антарктици представиха постиженията си в Прага

Снимка: БГНЕС

Българският културен институт в Прага и Българският антарктически институт в партньорство с Чешката антарктическа фондация представиха проекта „Антарктида – ледена любов”. Той е посветен на 25-те български антарктически експедиции. Проф. Христо Пимпирев запозна многобройната аудитория с интересни истории от двуезичната си книга (на български и английски) „Антарктида – Студеният юг”. Той разказа за ежедневието и работата на българските учени на остров Ливингстън. Гергана Лаптева, участник в 7 антарктически експедиции, представи алманаха „Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita”, събрал повечето известни досега географски карти на Антарктида от Средновековието до наши дни. Проф. Пимпирев връчи специални награди на изявени студенти-българисти от Карловия университет в Прага и Масариковия университет в Бърно. Изложбата по темите на проекта може да бъде разгледана до края на месец юни в сградата на Българският културен институт в Прага.

Още от рубриката

Владимир Персенски: Българските мандри произвеждат качествени продукти, но вкусът на младите е различен

От 14 януари влязоха в сила новите правила за продажба на имитиращи млечни продукти в България. Те трябва да се продават на отделни щандове, забранява се употребата на думата „млечни” в наименованието им, а на етикетите с достатъчно големи букви..

публикувано на 21.01.19 в 12:04

Изложбата „Еврика“ разкрива тайни от света на науката в Европейската столица на културата

Детският научен център „Музейко“ гостува в Пловдив със своята нова изложба „Еврика“. Тя остава в Града под тепетата през цялата 2019 г., за да запознава жителите и гостите на Европейската столица на културата с многобройни любопитни открития и тайни..

публикувано на 20.01.19 в 08:35

Ръкавиците на Милена Стефанова са бижу за ръцете на всяка жена

Милена Стефанова започва да се занимава с плетене още като ученичка, попивайки майсторлъка от баба си и майка си. Пренася любовта към красивото и изящното през годините, сътворявайки от прежда прекрасни чанти и плетива, повечето от които..

публикувано на 19.01.19 в 08:00