Българските антарктици представиха постиженията си в Прага

Снимка: БГНЕС

Българският културен институт в Прага и Българският антарктически институт в партньорство с Чешката антарктическа фондация представиха проекта „Антарктида – ледена любов”. Той е посветен на 25-те български антарктически експедиции. Проф. Христо Пимпирев запозна многобройната аудитория с интересни истории от двуезичната си книга (на български и английски) „Антарктида – Студеният юг”. Той разказа за ежедневието и работата на българските учени на остров Ливингстън. Гергана Лаптева, участник в 7 антарктически експедиции, представи алманаха „Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita”, събрал повечето известни досега географски карти на Антарктида от Средновековието до наши дни. Проф. Пимпирев връчи специални награди на изявени студенти-българисти от Карловия университет в Прага и Масариковия университет в Бърно. Изложбата по темите на проекта може да бъде разгледана до края на месец юни в сградата на Българският културен институт в Прага.

Още от рубриката

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Отбийте се на празника на кестена в село Брежани

Запазете датата 20 октомври за един специален Празник на кестена в симитлийското село Брежани. Тази година е деветата, в която сдружение "Хора и традиции", съвместно със жителите на селото, организират този любим за региона празник. За поредна..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Надя Кожухарова: Без тежки присъди няма да ограничим трафика и експлоатацията на хора

Все по-често наричат трафика на хора “съвременно робство”. В навечерието на международния ден за борба с престъплението (18 октомври) в ООН с тревога констатират, че разрастващата се с огромни мащаби експлоатация – най-вече сред мигрантите,..

публикувано на 18.10.18 в 11:21