България ще бъде представена на Седмицата на фотографията в Милано

Радослав Първанов ще представи патриотичния си проект „Аз съм Българка“ на своеобразните „олимпийски игри на фотографията“ в италианската столица на модата

Той е завършил Техническия университет в Габрово, учил е фотография в Берлин и в Лондон, отразявал е колоездачната обиколка на България, а на международната колоездачна обиколка на Турция, сред 50 фотографи, печели конкурса за фотография със свой кадър от финала. Негови фотографии са публикувани в National Geographic и Economist, автор е на националния проект „Аз съм Българка“. Това са важните акценти от творческата биография на младия габровски фотограф Радослав Първанов. Сега му предстои ново предизвикателство:
СнимкаГолямото изпитание, което предстои, е да представя моята патриотична идея не само пред българска, но вече и пред международна публика в столицата на модата Милано на 9 и 10 юни. Ще участвам в едно мащабно събитие, организирано от българите там и същевременно в Седмицата на фотографията. Това е един от най-престижните фотографски форуми в света и, неслучайно, го наричат „олимпийските игри на фотографията“.  На форума ще бъдат представени и реализирани над 140 събития, работилници, авторски проекти, изложби и инициативи, свързани с фотографията и фотографското изкуство от целия свят. Събитието се провежда под егидата на Министерството на културата на Италия и обединява творци от цял свят, показвайки социални проекти, мода, културни идеи, включително и нашата патриотична идея „Аз съм Българка“.

Изложбата с фотографии на българки в традиционни носии на Радослав Първанов ще бъде изложена в събота на централния площад пред Миланската катедрала. Тяще бъде част от събора „На мегдана на другата България“, чието четвърто издание организират българите от ансамбъл „Нашенци“ в Милано. Фотосите от проекта „Аз съм Българка“ ще бъдат показани на 10 юни в административния център на Милано – Piazza di Lombardia, като част от събитията в Седмицата на фотографията.

Красивите кадри, които Радослав Първанов ще покаже в града на модата, са първата част от родолюбивата му идея „Аз съм Българка“. Изложбата му се състои от снимки на 20 момичета и две деца в български носии, заснети на фона на 35 културни забележителности, исторически места, природни феномени от седемте фолклорни области на България. Красотата на българката, живописността на българската носия, пъстрите шевици, кодирали информация за българските вярвания – това е акцентът във фотографиите на Радослав Първанов.

Фотографът подготвя продължение на проекта „Аз съм Българка“. Ще покажа още места от страната ни, с нови модели и още носии, споделя Радослав и се надява през пролетта на 2019 година, да представи цялата карта на България в красиви картини на млади, усмихнати и амбициозни българки. Що се отнася до момичетата, те не са професионални манекенки, но всяка една от тях има отношение към фолклора и фолклорното изкуство, казва Радослав и допълва:

Заедно с мен в Милано ще бъдат и част от участничките в проекта и ще бъдат облечени така, както са снимани. Ще имаме възможност да допълним фото разказа с живия образ. Всеки ще може да ги снима, да им задава въпроси и да направи съпоставка между изложбените табла и живата картина на младата българка. Надявам се разказът да бъде пълен, докосващ и запомнящ се. Смятам, че това събитие ще бъде успешно, позитивно и впечатляващо представяне на работата на едни млади хора, които обичат Родината си и са избрали да уважават нейните традиции и да творят своя път именно в България.

Свързани материали

Красотата на българката през обектива на Радослав Първанов

„Aз cъм Бългapĸa!” е новата изложба на фотографа Радослав Първанов. Образите на 25 млади българки в народни носии са запечатани в 30 сюжета, заснети на места c ĸyлтypнo и иcтopичecĸo знaчeниe за cтpaнaтa ни. Идеята възникна от предложението ми за..

публикувано на 23.05.17 в 11:43