Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще бъде представена на Седмицата на фотографията в Милано

Радослав Първанов ще представи патриотичния си проект „Аз съм Българка“ на своеобразните „олимпийски игри на фотографията“ в италианската столица на модата

БНР Новини

Той е завършил Техническия университет в Габрово, учил е фотография в Берлин и в Лондон, отразявал е колоездачната обиколка на България, а на международната колоездачна обиколка на Турция, сред 50 фотографи, печели конкурса за фотография със свой кадър от финала. Негови фотографии са публикувани в National Geographic и Economist, автор е на националния проект „Аз съм Българка“. Това са важните акценти от творческата биография на младия габровски фотограф Радослав Първанов. Сега му предстои ново предизвикателство:




СнимкаГолямото изпитание, което предстои, е да представя моята патриотична идея не само пред българска, но вече и пред международна публика в столицата на модата Милано на 9 и 10 юни. Ще участвам в едно мащабно събитие, организирано от българите там и същевременно в Седмицата на фотографията. Това е един от най-престижните фотографски форуми в света и, неслучайно, го наричат „олимпийските игри на фотографията“.  На форума ще бъдат представени и реализирани над 140 събития, работилници, авторски проекти, изложби и инициативи, свързани с фотографията и фотографското изкуство от целия свят. Събитието се провежда под егидата на Министерството на културата на Италия и обединява творци от цял свят, показвайки социални проекти, мода, културни идеи, включително и нашата патриотична идея „Аз съм Българка“.

Изложбата с фотографии на българки в традиционни носии на Радослав Първанов ще бъде изложена в събота на централния площад пред Миланската катедрала. Тяще бъде част от събора „На мегдана на другата България“, чието четвърто издание организират българите от ансамбъл „Нашенци“ в Милано. Фотосите от проекта „Аз съм Българка“ ще бъдат показани на 10 юни в административния център на Милано – Piazza di Lombardia, като част от събитията в Седмицата на фотографията.

Красивите кадри, които Радослав Първанов ще покаже в града на модата, са първата част от родолюбивата му идея „Аз съм Българка“. Изложбата му се състои от снимки на 20 момичета и две деца в български носии, заснети на фона на 35 културни забележителности, исторически места, природни феномени от седемте фолклорни области на България. Красотата на българката, живописността на българската носия, пъстрите шевици, кодирали информация за българските вярвания – това е акцентът във фотографиите на Радослав Първанов.

Фотографът подготвя продължение на проекта „Аз съм Българка“. Ще покажа още места от страната ни, с нови модели и още носии, споделя Радослав и се надява през пролетта на 2019 година, да представи цялата карта на България в красиви картини на млади, усмихнати и амбициозни българки. Що се отнася до момичетата, те не са професионални манекенки, но всяка една от тях има отношение към фолклора и фолклорното изкуство, казва Радослав и допълва:

Заедно с мен в Милано ще бъдат и част от участничките в проекта и ще бъдат облечени така, както са снимани. Ще имаме възможност да допълним фото разказа с живия образ. Всеки ще може да ги снима, да им задава въпроси и да направи съпоставка между изложбените табла и живата картина на младата българка. Надявам се разказът да бъде пълен, докосващ и запомнящ се. Смятам, че това събитие ще бъде успешно, позитивно и впечатляващо представяне на работата на едни млади хора, които обичат Родината си и са избрали да уважават нейните традиции и да творят своя път именно в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25