По съседски

Президентът Иванов отказва да подпише „такова вредно споразумение“ за името на Македония

Снимка: БТА
Няма да подкрепя и подпиша „такова вредно споразумение“ за името, заяви македонският президент Георге Иванов в обръщение към нацията по повод споразумението, постигнато между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Държавният глава каза, че преговорите са водени безотговорно и непрозрачно, а правителството не е намерило сили да изгради единна позиция и консенсус. В ответна реакция македонското правителство посочи, че президентът Иванов няма чувство за отговорност, не работи за интеграцията на Македония в НАТО и ЕС, които са приоритети от най-висок национален интерес и вместо да препятства бъдещето на Македония и да я изолира, е най-добре да се изолира той от политическата сцена.

Никос Кодзиас: Вярвам, че нашият регион ще стане по-спокоен

Снимка: БГНЕС
Споразумението, постигнато между Гърция и бившата югославска република Македония, ще премахне иредентистките претенции в Скопие, заяви гръцкият външен министър Никос Кодзиас при посещението си в Москва. Той добави, че гръцкото правителство се надява да реши също неуредените въпроси с Албания и да рестартира преговорите за повторно обединение на Кипър. „Вярвам, че нашият регион ще стане по-спокоен. Сега, когато излизаме от финансовата криза, вярваме, че стабилността на Балканите може да помогне на всички нас да постигнем растеж“, каза той.

Александър Вучич: За Сърбия е важно да развива отношенията си с Турция

Снимка: БГНЕС
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че за Сърбия е важно да развива отношенията си с Турция, където той бе поканен за церемонията по откриването на трансанадолския газопровод. „За нас е чест да бъдем поканени, макар да не мисля, че в ТАНАП ще има много газ за Сърбия, но ще има за Италия, Албания и други страни“, каза Вучич и допълни, че газ за Сърбия ще има от „Турски поток“. Той подчерта значението на турските инвестиции в големи фабрики в различни градове на страната му.

Вселенският патриарх призова за приемане на „разколническата църква в Скопие“ в православното единство

Снимка: БГНЕС
Вселенският патриарх Вартоломей призова сестринските църкви да приемат „църквата в Скопие“ в православното единство. Той цитира посланието на апостол Павел към коринтяните, че „когато страда един орган, страдат всички органи, а когато се радва един, всички се радват“. Непризнатата канонично Македонска православна църква се смята за разколническа в православния свят, но патриарх Вартоломей посочи, че „наличието на разкол не е аргумент, за да напуснем един народ“.

Турция възстановява железопътна връзка с Иран

Снимка: iran-daily.com
Министърът на транспорта на Турция Ахмед Арслан заяви, че след тригодишна пауза страната му ще възобнови пътническия железопътен транспорт със своя съсед Иран. В момента между Турция и Иран съществува железопътен превоз единствено на товари. Арслан допълни, че железопътният транспорт в Турция се е превърнал в приоритет и в резултат 95 на сто от ж. п. линиите са обновени. По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм посочи, че предстои изграждането на високоскоростна железопътна магистрала, която ще бъде съставна част от турския участък на Трансевропейския транспортен коридор. „Магистралата с дължина 233 км от Истанбул до Одрин ще има особен принос за развитието на историческия Път на коприната, свързващ Балканите и Анадола с Близкия Изток и страните в Азия“, коментира турският премиер.

Още от рубриката

Валентин Лазар и Симо Лазаров – синът и бащата заедно на сцената

Валентин Лазар: „Благодарен съм на баща си за всеки съвет“

Музикалните инструменти са играчките му от детинство и до ден днешен се въодушевява от всички нови електронни инструменти в музиката. Композитор и преподавател в училище в Тел Авив, автор на учебник за синтезаторна техника, Валентин Лазар се..

публикувано на 22.03.19 в 13:19
Петя Радкова, „Спасение има!“, снимка от конкурса, първа награда

Няма нищо по-хубаво от дъждовното време

Днес, 22 март, отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“. Целта е чрез информационни кампании и дискусии да бъде привлечено вниманието към проблемите на милиарди хора по света, които все още нямат равни права..

публикувано на 22.03.19 в 11:05

Пещерното движение в България чества 90 години

Началото на проучванията на пещерите в България е поставено преди около 100 години. Първите изследване на пещерната фауна прави акад. Иван Буреш през 1922 г. като директор на Царския музей по това време. За рожден ден на националната спелеология е..

публикувано на 21.03.19 в 12:54