По съседски

Президентът Иванов отказва да подпише „такова вредно споразумение“ за името на Македония

Снимка: БТА
Няма да подкрепя и подпиша „такова вредно споразумение“ за името, заяви македонският президент Георге Иванов в обръщение към нацията по повод споразумението, постигнато между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Държавният глава каза, че преговорите са водени безотговорно и непрозрачно, а правителството не е намерило сили да изгради единна позиция и консенсус. В ответна реакция македонското правителство посочи, че президентът Иванов няма чувство за отговорност, не работи за интеграцията на Македония в НАТО и ЕС, които са приоритети от най-висок национален интерес и вместо да препятства бъдещето на Македония и да я изолира, е най-добре да се изолира той от политическата сцена.

Никос Кодзиас: Вярвам, че нашият регион ще стане по-спокоен

Снимка: БГНЕС
Споразумението, постигнато между Гърция и бившата югославска република Македония, ще премахне иредентистките претенции в Скопие, заяви гръцкият външен министър Никос Кодзиас при посещението си в Москва. Той добави, че гръцкото правителство се надява да реши също неуредените въпроси с Албания и да рестартира преговорите за повторно обединение на Кипър. „Вярвам, че нашият регион ще стане по-спокоен. Сега, когато излизаме от финансовата криза, вярваме, че стабилността на Балканите може да помогне на всички нас да постигнем растеж“, каза той.

Александър Вучич: За Сърбия е важно да развива отношенията си с Турция

Снимка: БГНЕС
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че за Сърбия е важно да развива отношенията си с Турция, където той бе поканен за церемонията по откриването на трансанадолския газопровод. „За нас е чест да бъдем поканени, макар да не мисля, че в ТАНАП ще има много газ за Сърбия, но ще има за Италия, Албания и други страни“, каза Вучич и допълни, че газ за Сърбия ще има от „Турски поток“. Той подчерта значението на турските инвестиции в големи фабрики в различни градове на страната му.

Вселенският патриарх призова за приемане на „разколническата църква в Скопие“ в православното единство

Снимка: БГНЕС
Вселенският патриарх Вартоломей призова сестринските църкви да приемат „църквата в Скопие“ в православното единство. Той цитира посланието на апостол Павел към коринтяните, че „когато страда един орган, страдат всички органи, а когато се радва един, всички се радват“. Непризнатата канонично Македонска православна църква се смята за разколническа в православния свят, но патриарх Вартоломей посочи, че „наличието на разкол не е аргумент, за да напуснем един народ“.

Турция възстановява железопътна връзка с Иран

Снимка: iran-daily.com
Министърът на транспорта на Турция Ахмед Арслан заяви, че след тригодишна пауза страната му ще възобнови пътническия железопътен транспорт със своя съсед Иран. В момента между Турция и Иран съществува железопътен превоз единствено на товари. Арслан допълни, че железопътният транспорт в Турция се е превърнал в приоритет и в резултат 95 на сто от ж. п. линиите са обновени. По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм посочи, че предстои изграждането на високоскоростна железопътна магистрала, която ще бъде съставна част от турския участък на Трансевропейския транспортен коридор. „Магистралата с дължина 233 км от Истанбул до Одрин ще има особен принос за развитието на историческия Път на коприната, свързващ Балканите и Анадола с Близкия Изток и страните в Азия“, коментира турският премиер.

Още от рубриката

Пъстри празници разнообразяват почивните дни в България

„Празник на черешата“ фокусира вниманието към Кюстендил – града, чието землище изобилства с черешови градини. По традиция Институтът по земеделие в града ще представи перспективните сортове череши за страната и региона. Различни приложения на вкусния..

публикувано на 23.06.18 в 08:00
Роберт Солтик

Инициативата „Граждански диалог“ скъсява дистанцията между европейските институции в Брюксел и обикновените хора

Инициативата „Граждански диалог“ представлява поредица от тематични срещи, чрез които представители на европейските структури в Брюксел се срещат лице в лице с гражданите и разговарят за общите проблеми на общността. Идеята за организиране на подобен..

публикувано на 22.06.18 в 10:34

Отбелязваме Международния ден на йога

За четвърта поредна година светът отбелязва Международния ден на йога. В края на 2014г., по предложение на министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, Общото събрание на ООН учредява празника и определя датата 21 юни – деня на лятното..

публикувано на 21.06.18 в 12:07