По съседски

Президентът Иванов отказва да подпише „такова вредно споразумение“ за името на Македония

Снимка: БТА
Няма да подкрепя и подпиша „такова вредно споразумение“ за името, заяви македонският президент Георге Иванов в обръщение към нацията по повод споразумението, постигнато между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Държавният глава каза, че преговорите са водени безотговорно и непрозрачно, а правителството не е намерило сили да изгради единна позиция и консенсус. В ответна реакция македонското правителство посочи, че президентът Иванов няма чувство за отговорност, не работи за интеграцията на Македония в НАТО и ЕС, които са приоритети от най-висок национален интерес и вместо да препятства бъдещето на Македония и да я изолира, е най-добре да се изолира той от политическата сцена.

Никос Кодзиас: Вярвам, че нашият регион ще стане по-спокоен

Снимка: БГНЕС
Споразумението, постигнато между Гърция и бившата югославска република Македония, ще премахне иредентистките претенции в Скопие, заяви гръцкият външен министър Никос Кодзиас при посещението си в Москва. Той добави, че гръцкото правителство се надява да реши също неуредените въпроси с Албания и да рестартира преговорите за повторно обединение на Кипър. „Вярвам, че нашият регион ще стане по-спокоен. Сега, когато излизаме от финансовата криза, вярваме, че стабилността на Балканите може да помогне на всички нас да постигнем растеж“, каза той.

Александър Вучич: За Сърбия е важно да развива отношенията си с Турция

Снимка: БГНЕС
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че за Сърбия е важно да развива отношенията си с Турция, където той бе поканен за церемонията по откриването на трансанадолския газопровод. „За нас е чест да бъдем поканени, макар да не мисля, че в ТАНАП ще има много газ за Сърбия, но ще има за Италия, Албания и други страни“, каза Вучич и допълни, че газ за Сърбия ще има от „Турски поток“. Той подчерта значението на турските инвестиции в големи фабрики в различни градове на страната му.

Вселенският патриарх призова за приемане на „разколническата църква в Скопие“ в православното единство

Снимка: БГНЕС
Вселенският патриарх Вартоломей призова сестринските църкви да приемат „църквата в Скопие“ в православното единство. Той цитира посланието на апостол Павел към коринтяните, че „когато страда един орган, страдат всички органи, а когато се радва един, всички се радват“. Непризнатата канонично Македонска православна църква се смята за разколническа в православния свят, но патриарх Вартоломей посочи, че „наличието на разкол не е аргумент, за да напуснем един народ“.

Турция възстановява железопътна връзка с Иран

Снимка: iran-daily.com
Министърът на транспорта на Турция Ахмед Арслан заяви, че след тригодишна пауза страната му ще възобнови пътническия железопътен транспорт със своя съсед Иран. В момента между Турция и Иран съществува железопътен превоз единствено на товари. Арслан допълни, че железопътният транспорт в Турция се е превърнал в приоритет и в резултат 95 на сто от ж. п. линиите са обновени. По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм посочи, че предстои изграждането на високоскоростна железопътна магистрала, която ще бъде съставна част от турския участък на Трансевропейския транспортен коридор. „Магистралата с дължина 233 км от Истанбул до Одрин ще има особен принос за развитието на историческия Път на коприната, свързващ Балканите и Анадола с Близкия Изток и страните в Азия“, коментира турският премиер.

Още от рубриката

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Млада българка живее в дивите гори на Норвегия, за да изследва вълците

Златина Христова от Велико Търново е сред малкото хора, дръзнали да участват в програма за проучване популацията на вълците в Норвегия. 28-годишната българка е ангажирана в специализиран проект, а работата ѝ е да фотографира животните, които са защитени..

публикувано на 09.12.18 в 08:30