Два концерта в София от афиша на „Фолклорна танцова панорама-2018“

Снимка: www.trakia-ensemble.org

Програмата тази година включва общо 16 концерта, в които участват 60 ансамбъла, а домакини са 15 български града. За първи път панорамата излиза извън рамките на София и ще продължи до края на 2018 г. Шестото издание започна преди дни в Пловдив с колоритен танцов спектакъл в Античния театър.


На 16 юни в София, в зала №1 на НДК, са следващите събития от афиша. Предвидени са два концерта – следобеден и вечерен. В тях ще се представят десет състава от столицата и близките селища. Публиката ще аплодира танцьорите от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, от ансамблите „Средец“, „Балкан“, „Кремиковци“, „Граово“, студентската формация „Зорница“, представители на Националното танцово училище и др. Според организаторите от фондация „Българско танцово изкуство“, интересът към панорамата е наистина голям. Една от причините е засилващият се интерес към фолклорните ни традиции през последните години. Както и фактът, че клубовете за разучаване и усъвършенстване на българските народни танци стават все повече, а участието в подобни групи се превръща в мода сред младите.


На 17 юни „Фолклорната танцова панорама – 2018“ представя концерт във Варна, а след това ще продължи в Бургас, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Дупница, Шумен и др. Във всички градове на страната, които обхваща този „верижен“ национален фестивал, се включват утвърдени професионални и непрофесионални танцови колективи. Идеята на фондация „Българско танцово изкуство“ е не само да даде възможности за изяви за изпълнителите на народни танци, а и да осигури подкрепа на всички състави, които се занимават с нашето традиционно танцово изкуство.

Още от рубриката

Гран при и специално отличие за ансамбъл „Розова долина“

И тази година ансамбъл „Розова долина“ от Карлово затвърди успехите на българските състави по света на престижен фестивал. Сънародниците ни се върнаха с две отличия от VI международен фолклорен танцов и музикален фестивал „Наградата на Белград“...

публикувано на 17.07.18 в 10:26

Общини от България, Македония и Сърбия заедно организират традиционния събор „Краище“

За втората седмица на юли, когато по стар стил се отбелязва църковният празник на светците Петър и Павел, в местността Голеш край гр. Кюстендил се организира уникалният международен събор „Краище”. Наричат го още Фестивал на тримеждието, защото се..

публикувано на 08.07.18 в 09:25

Работилница за тъкане и везане ще приема ентусиасти в родопското село Манастир

Ентусиазирани пазители на българските символи ще предприемат пътуване в миналото, за да се слеят с традициите и с ръцете си да сътворят изделия така, както са го правили поколения наред. В родопското село Манастир те ще се учат на занаят от..

публикувано на 03.07.18 в 08:05