Два концерта в София от афиша на „Фолклорна танцова панорама-2018“

Снимка: www.trakia-ensemble.org

Програмата тази година включва общо 16 концерта, в които участват 60 ансамбъла, а домакини са 15 български града. За първи път панорамата излиза извън рамките на София и ще продължи до края на 2018 г. Шестото издание започна преди дни в Пловдив с колоритен танцов спектакъл в Античния театър.


На 16 юни в София, в зала №1 на НДК, са следващите събития от афиша. Предвидени са два концерта – следобеден и вечерен. В тях ще се представят десет състава от столицата и близките селища. Публиката ще аплодира танцьорите от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, от ансамблите „Средец“, „Балкан“, „Кремиковци“, „Граово“, студентската формация „Зорница“, представители на Националното танцово училище и др. Според организаторите от фондация „Българско танцово изкуство“, интересът към панорамата е наистина голям. Една от причините е засилващият се интерес към фолклорните ни традиции през последните години. Както и фактът, че клубовете за разучаване и усъвършенстване на българските народни танци стават все повече, а участието в подобни групи се превръща в мода сред младите.


На 17 юни „Фолклорната танцова панорама – 2018“ представя концерт във Варна, а след това ще продължи в Бургас, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Дупница, Шумен и др. Във всички градове на страната, които обхваща този „верижен“ национален фестивал, се включват утвърдени професионални и непрофесионални танцови колективи. Идеята на фондация „Българско танцово изкуство“ е не само да даде възможности за изяви за изпълнителите на народни танци, а и да осигури подкрепа на всички състави, които се занимават с нашето традиционно танцово изкуство.

Още от рубриката

Великолепната колекция български престилки от XIX-ХХ век на Тома Белев

Престилките са играли важна роля в живота на жената. Първото нещо, в което се завивало новороденото момиче, било старата престилка на бабата по бащина линия, това е своеобразен обичай на предаване на силата. Има момински и сватбени престилки, има..

публикувано на 11.02.19 в 11:30

Звънът на Сурва пречиства и възражда

„Януари е Сурва“, казват жителите на Перник, защото всяка година в последните събота и неделя на месеца градът очаква участниците в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. 28-ото издание на карнавала ще посрещне над 7500 участници...

публикувано на 24.01.19 в 12:25

Джамала – митичното създание, което идва при българите за радост и кураж през новата година

Всяка година около Ивановден, който по стар стил е на 20 януари, в много села в Софийска, Русенска и Ловешка област провеждат по стар народен обичай ритуала „Джамала“. Той е мъжки празник и е част от зимните маскарадни игри в България. Според..

публикувано на 18.01.19 в 12:46