Два концерта в София от афиша на „Фолклорна танцова панорама-2018“

Снимка: www.trakia-ensemble.org

Програмата тази година включва общо 16 концерта, в които участват 60 ансамбъла, а домакини са 15 български града. За първи път панорамата излиза извън рамките на София и ще продължи до края на 2018 г. Шестото издание започна преди дни в Пловдив с колоритен танцов спектакъл в Античния театър.


На 16 юни в София, в зала №1 на НДК, са следващите събития от афиша. Предвидени са два концерта – следобеден и вечерен. В тях ще се представят десет състава от столицата и близките селища. Публиката ще аплодира танцьорите от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, от ансамблите „Средец“, „Балкан“, „Кремиковци“, „Граово“, студентската формация „Зорница“, представители на Националното танцово училище и др. Според организаторите от фондация „Българско танцово изкуство“, интересът към панорамата е наистина голям. Една от причините е засилващият се интерес към фолклорните ни традиции през последните години. Както и фактът, че клубовете за разучаване и усъвършенстване на българските народни танци стават все повече, а участието в подобни групи се превръща в мода сред младите.


На 17 юни „Фолклорната танцова панорама – 2018“ представя концерт във Варна, а след това ще продължи в Бургас, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Дупница, Шумен и др. Във всички градове на страната, които обхваща този „верижен“ национален фестивал, се включват утвърдени професионални и непрофесионални танцови колективи. Идеята на фондация „Българско танцово изкуство“ е не само да даде възможности за изяви за изпълнителите на народни танци, а и да осигури подкрепа на всички състави, които се занимават с нашето традиционно танцово изкуство.

Още от рубриката

Предстои вторият национален конкурс „Пазители на българското“

Младият Костадин Михайлов сбъдва мечтите си не само като изкусен странджански певец. Преминал през детската школа „Нестинарче“ под ръководството на известната народна изпълнителка Златка Ставрева, той е завършил музикалната паралелка на СОУ „Добри..

публикувано на 02.11.18 в 08:00

Драгиновци обичат, пазят и славят старите местни традиции

Според броя на своите жители Драгиново се нарежда на четвърто място сред селата в България. Разположено е в Западните Родопи, в близост до Велинград. В миналото е известно под името Корова (от тур.Kuru – ova – Сухо поле), а от 1971 г. е..

публикувано на 12.10.18 в 11:18

Срещи с българския фолклор в Попово

Попово е домакин на II н ационална фолклорна среща "Автентичност и съвремие" , организирана от сдружение "Цветница". В миналогодишното издание се включиха повече от 700 изпълнители на хубавата народна песен, а сега се очакват дори повече участници, като..

публикувано на 29.09.18 в 08:00