Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два концерта в София от афиша на „Фолклорна танцова панорама-2018“

БНР Новини
Снимка: www.trakia-ensemble.org

Програмата тази година включва общо 16 концерта, в които участват 60 ансамбъла, а домакини са 15 български града. За първи път панорамата излиза извън рамките на София и ще продължи до края на 2018 г. Шестото издание започна преди дни в Пловдив с колоритен танцов спектакъл в Античния театър.


На 16 юни в София, в зала №1 на НДК, са следващите събития от афиша. Предвидени са два концерта – следобеден и вечерен. В тях ще се представят десет състава от столицата и близките селища. Публиката ще аплодира танцьорите от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, от ансамблите „Средец“, „Балкан“, „Кремиковци“, „Граово“, студентската формация „Зорница“, представители на Националното танцово училище и др. Според организаторите от фондация „Българско танцово изкуство“, интересът към панорамата е наистина голям. Една от причините е засилващият се интерес към фолклорните ни традиции през последните години. Както и фактът, че клубовете за разучаване и усъвършенстване на българските народни танци стават все повече, а участието в подобни групи се превръща в мода сред младите.


На 17 юни „Фолклорната танцова панорама – 2018“ представя концерт във Варна, а след това ще продължи в Бургас, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Дупница, Шумен и др. Във всички градове на страната, които обхваща този „верижен“ национален фестивал, се включват утвърдени професионални и непрофесионални танцови колективи. Идеята на фондация „Българско танцово изкуство“ е не само да даде възможности за изяви за изпълнителите на народни танци, а и да осигури подкрепа на всички състави, които се занимават с нашето традиционно танцово изкуство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на маскарадния фестивал "Кукерландия" продължава в Ямбол

Ямбол е "Кукерландия"!  Над 45 маскарадни групи от България ще дефилират на 17 март на 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Стартът на състезателните дефилета е от 9:00 часа на сцената до фонтана в Градския..

публикувано на 17.03.24 в 05:05

Мартеници или родопски байници – символ на надеждата за хубавото, което предстои

Мартеницата е един от символите на България – считан за предвестник на пролетта и прогонването на мрака. Всяка година на първи март, дори далеч от родината, българите закичваме близки и приятели с усуканите бели и червени конци, с..

публикувано на 01.03.24 в 04:30

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41