Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерти и семинари на „Гундеча Брадърс“ – съвременни носители на древна традиция

БНР Новини
Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 19 юни в столичната зала „България“ е концертът на „Гундеча Брадърс“, видни представители на дхрупад – най-древния стил индийска класическа музика, достигнал до наши дни и съхранен в оригиналния си вид. Двамата известни певци Умакант и Рамакант Гундеча са надарени с красиви и силни гласове. Благодарение на своето образование те са развили умението да пеят в много нисък регистър. Продължители са на школата Дагар, в която вече 19 поколения учители предават познанието за дхрупад по методите на хилядолетната образователна система учител-ученик (с оригинално название гуру-шишя парампара). Основатели са на институт в района на Бхопал, столица на индийския щат Мадхия Прадеш. В този град те са получили своето образование, а днес обучават ученици от Индия и целия свят. У нас пристигат след поредица концерти и семинари в Северна Америка и Европа.Своята активна изпълнителска и преподавателска дейност братята Гундеча разгръщат и в десетки страни в Азия, Австралия, Африка.

Заедно с Умакант и Рамакант Гундеча на сцената са и изпълнители на тàнпура и пакхавадж. Тези древни инструменти също са част от традицията дхрупад. Според описанието, танпура е струнен инструмент, чието звучене, вибрации и хармония са най-близки до тези на човешкия глас и на енергийните центрове на човешкото тяло. По своята конструкция много прилича на ситар. Ударният инструмент пакхавадж е уникален с възможността да възпроизвежда дълбок, резониращ звук, който съответства на природата и функционалността на древния стил. За пакхавадж има много легенди. Една от тях разказва за прочут учител по пакхавадж, който имал сред учениците си доста небрежен младеж. Веднъж учителят толкова се ядосал на неговата непохватност, че ударил в земята инструмента и той се разделил на две части – голяма и малка. Мързелив, но хитър, ученикът поставил двете части пред себе си и така се появила таблата – друг популярен инструмент от индийската класическа традиция.За изпълнение на дхрупад са подходящи почти всички струнни инструменти, флейта и дори саксофон. Но хармониумът, който е част от традиционния индийски инструментариум, е неприложим поради факта, че е с тонове с определена височина. А една от особеностите на древния стил, който представят „Гундеча Брадърс“, е използването на т. нар. микротонове (съотношения, по-малки от четвърттон).


В деня след концерта в София (на 20 юни) изпълнителите ще проведат семинар в залата на ул. „Раковски“ № 108. На него те ще разкрият техники, чрез които изпълнителят на дхрупад съхранява задълго енергията и дълголетието на гласа. Следват срещи с публиката в Пловдив (21 юни) и Варна (24 юни – концерт и семинар). Събитията са част от отбелязването на Международния ден на йога в България. Организатори са посолството на Република Индия у нас и Индологическа фондация „Изток – Запад“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10