Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите най-активни в ЕС при докладване на престъпления

Около 25 процента от българите, или почти всеки четвърти, е бил готов да съобщи на компетентните власти за извършено престъпление или вандализъм, показва мащабен анализ на Евростат за темата "престъпност" през 2016г., цитиран от БТА. Средният показател за европейците, които са заявили желание да докладват на компетентните органи за видяно престъпление, криминален инцидент или вандализъм, е около 15 на сто, отчита европейската статистика. Оказва се, че по готовност за докладване на подобни актове България е безспорен лидер в ЕС с 25 на сто готовност от гражданите й. За Италия процентът е 20, за Холандия и Великобритания ––около 18. На противоположния полюс, с едва 3 на сто готовност за докладване на престъпления, са хърватите и поляците с 5 процента. Изчисленията на Евростат за процента на хората, които са готови да докладват за възникнало престъпление показват, че в градовете на ЕС почти всеки пети жител, тоест около 20 процента, е готов да съдейства за противодействие на престъпността. В селските райони нивото е близо три пъти по-ниско – едва около 7 на сто от живеещите в такава среда заявяват такава нагласа. Анализът на Евростат поставя България сред страните в ЕС със сравнително ниски разходи за правосъдие на глава от населението. Най-висок дял от средства за противодействие на престъпността се отделят в Швейцария – по 450 евро на глава от населението. Втора държава по този показател е Люксембург с по 200 евро на глава от населението. В България и Унгария за такива цели отиват по около 50 евро, а най-малко средства се разходват в Кипър и Румъния – по около 25 евро. Анализът отчита и някои ключови моменти от широката палитра на престъпността, в която на първо място се поставят умишлените убийства. За отчетения период умишлените убийства в България са били 130 на брой, което съответства на 1,7 престъпления от подобен характер на 100 000 души население, при среден показател за ЕС от 0,7 на сто. Най-висок е делът на убийствата в трите балтийски републики Литва, Латвия и Естония – по 7 смъртни случая на 100 хиляди души население, а най-нисък във Великобритания и Австрия – под 0,5 на 100 хиляди души. Страната с най-много регистрирани убийства е Франция – 1017 случая или 1,5 на 100 хиляди души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45