Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Балкански събор на българската песен“ – Априлци 2018

Празник на българския фолклор сред красотата на старопланинската природа

БНР Новини
Снимка: архив

Град Априлци – кв. „Острец“, всяко лято е домакин на „Балканския събор на българската песен“. Фестивалът е създаден с идеята на събере самодейни състави и солисти от двете страни на Балкана, а и гости от близо и далеч, привлечени от песните, но и от изумителното разнообразие на билките, бистрите извори, живописната природа на Средна Стара планина. Неслучайно празникът се провежда в навечерието на Еньовден – 24 юни. Подобаващо основание, което обединява живителните, здравословните сили на билките и народната музика.

„Острешко хоро“ – изпълнение на акордеониста Мишо Бъжев, роден в гр. Априлци - кв. „Острец“,  известен изпълнител и един от инициаторите на събора

Велиана Ангелова – секретар и библиотекар на читалище „Бъдеще-1894г.“ в кв. „Острец“, отправя покана за предстоящото фолклорно събитие:




За 18 поредна година се организира „Балкански събор на българската песен“ с помощта на община Априлци и читалището в квартала. С него символично откриваме туристическото лято, което е все по-привлекателно – с красивата природа, кристално чистия въздух, красивите преходи и пътеки. Свързваме го и с Еньовден – в нашия район имаме уникални билки. За събора са се записали над 35 колектива. Многобройни са младите хора, които ще участват. Това говори, че традициите се запазват и ще я има България. В нашето читалище има 5 самодейни колектива, които пеят, танцуват. Имаме група за автентичен фолклор, вокална група, квартет, клуб за народни хора, театрален колектив. Имаме кръжоци по керамика (знаем, че т. нар. троянска керамика е характерна за района), бронзолеене, изобразително изкуство, „Опознай Родината, за да я обикнеш“. Читалището ни е истинско средище за духовен живот. Опитваме се да запазим българщината и традициите. С удоволствие каня всички на 23 юни (събота) от 10 часа на площада пред читалището. Нека се повеселим, да усетим магията на фолклора, да видим нашата красива природа. Заслужава си. Заповядайте!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37