Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Еньовден сплитаме венци и китки за здраве

Снимка: gabrovodaily.info

На 24 юни народът ни отбелязва Еньовден – празник на слънцето, билките и водата. Традициите, свързани с Еньовден, оживяват всяка година в етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово. Подготовката започна още преди дни с работилница за направа на еньовски венци и китки. Еньовският венец е голям, колкото да може да мине човек през него. Увива се на зелена черничева, ябълкова или крушова пръчка и се връзва с червен конец. Билките на празничния венец трябва да са седемдесет и седем и половина, колкото са болестите, които ходят по земята. Половинката е за т.нар. "незнайна болест". Вярва се, че ако човек мине през Еньовски венец, нито една от тях няма да го застигне. Най-красивите еньовски венци могат да се видят в специална изложба в „Етър“. Неомъжените моми пък могат да се научат да сплитат китки, за да омаят момъка-мечта. В тях, освен билките за здраве, се добавят и няколко, които привличат любовта: омайниче, за да омайва ергените. Лепка, за да се "лепят" по нея. Повет, за да се усукват ергените около момата и любиче, за да я любят.

Еньовден се отбелязва и като професионален празник на фармацевтите в България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30