Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Еньовден сплитаме венци и китки за здраве

Снимка: gabrovodaily.info

На 24 юни народът ни отбелязва Еньовден – празник на слънцето, билките и водата. Традициите, свързани с Еньовден, оживяват всяка година в етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово. Подготовката започна още преди дни с работилница за направа на еньовски венци и китки. Еньовският венец е голям, колкото да може да мине човек през него. Увива се на зелена черничева, ябълкова или крушова пръчка и се връзва с червен конец. Билките на празничния венец трябва да са седемдесет и седем и половина, колкото са болестите, които ходят по земята. Половинката е за т.нар. "незнайна болест". Вярва се, че ако човек мине през Еньовски венец, нито една от тях няма да го застигне. Най-красивите еньовски венци могат да се видят в специална изложба в „Етър“. Неомъжените моми пък могат да се научат да сплитат китки, за да омаят момъка-мечта. В тях, освен билките за здраве, се добавят и няколко, които привличат любовта: омайниче, за да омайва ергените. Лепка, за да се "лепят" по нея. Повет, за да се усукват ергените около момата и любиче, за да я любят.

Еньовден се отбелязва и като професионален празник на фармацевтите в България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Руснаците в село Татарица празнуват Новата година по стар стил

Етническите руснаци в село Татарица просрещнаха Новата година по стар стил. Традицията изисква да се направят символични “засевки”, както и децата да посетят домовете и да разпръснат просо, слънчоглед, жито или царевица с пожелания за добра и богата..

публикувано на 14.01.24 в 13:35

В Граовско и цяла Западна България отбелязват празника Сурва

Със запалването на огньове и танцуване на хора край тях в нощта на 13 срещу 14 януари започва празника Сурва. Заради силата и непреходността на маскарадната традиция, обичаят е обявен от ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството...

публикувано на 13.01.24 в 15:25

Над 50 винари ще се състезават на "Трифониада"-та в Златоград

Винопроизводители от цялата страна ще покажат новата си реколта вина на търговския празник "Трифониада" на 17 февруари в Златоград, съобщиха от Етнографския комплекс. Над 50 гостуващи и местни винари ще се включат в надпреварата за най-добро червено,..

публикувано на 10.01.24 в 18:24