Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на "На Петровден с хоро" в село Ягодово

БНР Новини

За девети път тази година с. Ягодово ще бъде домакин на Националния фолклорен фестивал за народни танци „На Петровден с хоро“, който събира хиляди любители и изпълнители на български фолклор. С музика и танци участниците ще покажат непреходността на българските народни танци. Организатор е танцовият клуб „Бъклица“ с художествен ръководител Мартин Мочков, хореограф на „Северняшкия ансамбъл“-Плевен, дългогодишен артист в ансамбъл „Тракия“ и в трупата на Нешка Робева, където е участвал и в създаване на хореографията на спектаклите „Два свята“ и „Орисия“. С него разговаряме за това как се е родила идеята за фестивала „На Петровден с хоро“:




СнимкаОт групите, които се занимават с изучаване на български народни хора. Това ме подтикна да направим фестивал в с. Ягодово, за да съберем тези хора на едно място да се веселят и да покажат това, което са научили през годината от техните ръководители. Идеята е този фестивал да се развие във времето и ние да го поддържаме като традиция.

Организаторите са си поставили за цел да запазят и да популяризират българския фолклор. Ето защо няма възрастови ограничения за желаещите да се представят в първия етап. Всички групи, изучаващи български народни танци и самодейни състави могат да се запишат за участие.

СнимкаФестивалът се провежда в два етапа, като първият е несъстезателен – допълва Мартин Мочков. – Внего се явяват групи, изучаващи български народни хора в клубовете, които в момента са навлезли в голям мащаб в България. Те трябва да покажат две хора по избор от различни етнографски области. Вторият етап е със състезателен характер и е за самодейни състави. Те трябва да представят сценичен разработен танц с костюми. Участниците в този етап ще бъдат оценявани от квалифицирано жури. В състава му са преподавателите в АМТИИ – Пловдив: проф. д-р Даниела Дженева, която е и главен художествен ръководител и директор на ФА „Тракия”, гл. ас. д-р Благовеста Калчева, ас. д-р Димо Енев – балетмайстор в ансамбъл „Тракия“. Всички те са изявени и доказали се имена в сферата на фолклорното изкуство на България. Водещият, актьорът Васил Караманлиев, много добре успява да забавлява присъстващите през всичките години. Организира различни интересни игри с награди. Фестивалът е под патронажа на кмета на община „Родопи“ Пламен Спасов, който подсигурява финансирането и на кмета на с. Ягодово Димитър Дишев, който от своя страна осигурява сцената.

За това как протича фестивалът Мартин Мочков разказва:

Веселието започва с празника на селото – 29 юни, Петровден, с курбан. В продължение на три дни жителите и гостите на Ягодово са на стадиона, където всяка вечер свирят различни оркестри. Тази година това са „Тракийско настроение“, „Калофер“, „Коци бенд“. Децата от народно читалище „Искра-1927“ ще открият празниците. В събота е фестивалът „На Петровден с хоро“, а в неделя арт фестът „Тайните на бабината ракла“. В него участват предимно хорови изпълнители от читалища. Те се представят не само с песните си, но и с автентичните си фолклорни носии. Друго, което е характерно за Ягодово, е празничното ястие, което се приготвя във всяка къща – това е т. нар. печиво с ориз, кисело зеле и пиле.

Снимка

За бъдещото развитие на тази инициатива, която в настоящия си формат е утвърдена, г-н Мочков казва:

Трябва да се развива. Имам идея на следващото, десето издание, да събера и групите от различните краища на страната, които изпълняват народни песни. Така че да има повече фолклор, да има приемственост между изпълнителите, ансамблите, гостите.


Предстои голям празник на българското хоро, категоричен бе Мартин Мочков и изрази надежда, че към фестивала „На Петровден с хоро“ ще проявят интерес и българските общности в чужбина, в които и до ден днешен е запазена жива искрицата на българския фолклор. Защо не и чуждестранни групи, отдадени на българските народни ритми?

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30