Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разглежда се второ искане за вот на недоверие към правителството за шест месеца

БНР Новини
Вотът през януари
Снимка: БГНЕС

След като в първия месец на Българското председателство на Съвета на ЕСпрез януари БСП поиска вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ за несправяне с корупцията, сега в последния месец на председателството тя иска вот на недоверие към кабинета за несправяне с проблемите на сигурността. Януарското искане не мина, а вероятно така ще стане и сега.

И през януари, и сега, ДПС застана зад БСП, но гласовете на двете формации не стигат за успешен вот на недоверие. Партията на бизнесмена Марешки зае изчаквателна позиция, а управляващата коалиция на ГЕРБ с Обединени патриоти е монолитно против него. За разлика от управляващата коалиция, „БСП за България“ не е толкова единна и тези дни реши да изключи от редовете си своя земеделски партньор ЗС „Александър Стамболийски“. Земеделците искат не само самостоятелно явяване на предстоящите местни избори, а и компромиси с управляващите по някои въпроси.

Основните линии, по които ще тече парламентарният дебат, също са предизвестени. През уикенда социалистите дадоха да се разбере, че ще обвиняват правителството в абдикиране от задълженията да гарантира сигурността на гражданите и да пази границите на страната, в прехвърляне на отговорността за охрана на народа върху частни фирми, в „тайни“ договорки с европейските лидери, които ще навредят на страната. От ГЕРБ определиха всички тези на социалистите като спекулация, категорично отхвърлиха обвиненията за тайни преговори и отдадоха критиките на завист, породена от успехите на управляващите. От Обединени патриоти заявиха, че БСП няма сериозни аргументи за вот на недоверие в сектор „Сигурност“, че го внася колкото да отбележа края на Европредседателството, и че в обществото няма нагласа за смяна на управлението.

Логично възниква въпросът, ако е предварително е известно, че гласовете на опозицията не стигат за сваляне на правителството с вот на недоверие, а още преди него аргументите на спорещите страни се знаят, кому тогава е нужно това упражнение? В коментар за миналия вот посочихме, че в България той се ползва като похват за придаване на повече острота или актуалност на определени каузи на политическите сили и самите те признават това. Основна кауза на опозицията този път изглежда е да омаловажи оценките, че българското председателство на Съвета на ЕС е било успешно. Тази теза разбира се може да бъде оспорена, но е неоспоримо, че поредицата от чести и безпредметни искания за вот на недоверие започна да додява. В цялата най-нова история на страната досега няма успяло искане на вот на недоверие, а единственият вот на недоверие се роди в резултат от искане за вот на доверие към правителството на Съюза на демократичните сили. Сред българите набира сила желанието на парадоксалната практика, при която в резултат от вотове на недоверие се раждат вотове на доверие да бъде сложен край.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45