Деца от Украйна учат български език в Разград

Тридесет деца и десет учители от Българо-украинския културно образователен център "Медия" в Одеса, Украйна, участват в двуседмичен курс по български език в Разград. Обучението се организира от Кирило-Методиевския научен център (КМНЦ) към Българската академия на науките, в партньорство с основно училище "Ив. С. Тургенев" в лудогорския град. По силата на министерско постановление от 1993 година за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, всички лица с българска народност, живеещи поотделно или в български общности, имат право на двуседмичен квалификационен курс, като бъдат включени в обучения в България. В Разград такова обучение се провежда за първа година и ще продължи до 1 юли.

Снимка

Гостите са настанени в хижа „Пчелина” в едноименната местност. За тях са осигурени лекции и упражнения по български език, българска история и география, народна музика и етнографски изкуства. По време на обучението децата се запознават с националните традиции и обичаи, а лектори от КМНЦ към БАН провеждат обучението на учителите.

Снимка

Учениците от ОУ „И. С. Тургенев“ участват активно в подготвената програма за украинските деца в училището, както и при културно-историческите посещения и опознаването на забележителностите на Разград и старите български столици – Плиска и Велики Преслав. Вечерите на българските и украинските деца ще бъдат изпълнени с традиционни игри и разказване на приказки около лагерния огън.

Снимка

Бесарабските българи бяха посрещнати в сградата на областната администрация в Разград от техните връстници от разградското училище с пита, шарена сол и мед. Много обичаме нашата прародина, всяко дете от групата има корени в България, обещаваме да научим български език и да се запознаем със славянските си братя, каза учителката от Украйна Виктория Стоянова.

Снимки: Садет Кърова