Деца от Украйна учат български език в Разград

Тридесет деца и десет учители от Българо-украинския културно образователен център "Медия" в Одеса, Украйна, участват в двуседмичен курс по български език в Разград. Обучението се организира от Кирило-Методиевския научен център (КМНЦ) към Българската академия на науките, в партньорство с основно училище "Ив. С. Тургенев" в лудогорския град. По силата на министерско постановление от 1993 година за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, всички лица с българска народност, живеещи поотделно или в български общности, имат право на двуседмичен квалификационен курс, като бъдат включени в обучения в България. В Разград такова обучение се провежда за първа година и ще продължи до 1 юли.

Снимка

Гостите са настанени в хижа „Пчелина” в едноименната местност. За тях са осигурени лекции и упражнения по български език, българска история и география, народна музика и етнографски изкуства. По време на обучението децата се запознават с националните традиции и обичаи, а лектори от КМНЦ към БАН провеждат обучението на учителите.

Снимка

Учениците от ОУ „И. С. Тургенев“ участват активно в подготвената програма за украинските деца в училището, както и при културно-историческите посещения и опознаването на забележителностите на Разград и старите български столици – Плиска и Велики Преслав. Вечерите на българските и украинските деца ще бъдат изпълнени с традиционни игри и разказване на приказки около лагерния огън.

Снимка

Бесарабските българи бяха посрещнати в сградата на областната администрация в Разград от техните връстници от разградското училище с пита, шарена сол и мед. Много обичаме нашата прародина, всяко дете от групата има корени в България, обещаваме да научим български език и да се запознаем със славянските си братя, каза учителката от Украйна Виктория Стоянова.

Снимки: Садет Кърова

Още от рубриката

„Мисия Добро”: Ученици организират помощ за възрастни хора в обезлюдени български села

Ние сме деца от столицата. Всичко, което поискаме, ни е предоставяно почти на секундата. Имаме дом, храна и социална среда. Замислихме се дали всички хора са облагодетелствани като нас? Реалността е, че има хора със срутващи се къщи, малко храна и..

публикувано на 21.11.18 в 11:21

Иновативните храни на пазара ни предлагат добавена стойност – здравна информация

Ацидофилните бактерии са открити и описани за науката в началото на XX век. Интересното е, че през 1963 г. арменският микробиолог проф. Левон Ерзинкян успява да изолира специфичния щам, за който през 1964 г. получава авторско свидетелство за..

публикувано на 20.11.18 в 13:34

Евроизборите – тест за досегашния модел на управление в ЕС

Макар до края на мандата на ЕП да остава половин година, проблемите в Съюза, заслужаващи внимание, не са никак малко, а Европа е изправена пред важно решение за своето бъдеще. Ще се довери ли отново на Европейската народна партия, чието мнозинство..

публикувано на 20.11.18 в 12:20