Деца от Украйна учат български език в Разград

Тридесет деца и десет учители от Българо-украинския културно образователен център "Медия" в Одеса, Украйна, участват в двуседмичен курс по български език в Разград. Обучението се организира от Кирило-Методиевския научен център (КМНЦ) към Българската академия на науките, в партньорство с основно училище "Ив. С. Тургенев" в лудогорския град. По силата на министерско постановление от 1993 година за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, всички лица с българска народност, живеещи поотделно или в български общности, имат право на двуседмичен квалификационен курс, като бъдат включени в обучения в България. В Разград такова обучение се провежда за първа година и ще продължи до 1 юли.

Снимка

Гостите са настанени в хижа „Пчелина” в едноименната местност. За тях са осигурени лекции и упражнения по български език, българска история и география, народна музика и етнографски изкуства. По време на обучението децата се запознават с националните традиции и обичаи, а лектори от КМНЦ към БАН провеждат обучението на учителите.

Снимка

Учениците от ОУ „И. С. Тургенев“ участват активно в подготвената програма за украинските деца в училището, както и при културно-историческите посещения и опознаването на забележителностите на Разград и старите български столици – Плиска и Велики Преслав. Вечерите на българските и украинските деца ще бъдат изпълнени с традиционни игри и разказване на приказки около лагерния огън.

Снимка

Бесарабските българи бяха посрещнати в сградата на областната администрация в Разград от техните връстници от разградското училище с пита, шарена сол и мед. Много обичаме нашата прародина, всяко дете от групата има корени в България, обещаваме да научим български език и да се запознаем със славянските си братя, каза учителката от Украйна Виктория Стоянова.

Снимки: Садет Кърова

Още от рубриката

Изкуство без възраст

Фондация Credo Bonum е позната на жителите в по-големите градове у нас с кампанията „Книги за смет”, която насърчава хората да събират пластмасови отпадъци, а срещу събраните количества да получават нови книги от нашумели автори. Инициативата..

публикувано на 18.07.18 в 08:30

Децата, които станаха добрите герои във Фейсбук

Давид, Емо, Калин и Ева – това са децата, които станаха популярни във Фейсбук благодарение на една благородна кауза. За броени дни инициативата им да съберат пари за един от кучешките приюти близо до София спечели много привърженици и споделяния и..

публикувано на 17.07.18 в 10:39

Младежи от пет държави се обучаваха в лагер по предприемачество в Габрово

В архитектурно-историческия резерват "Боженци" се проведе   Първият международен младежки лагер "Предприемачът като откривател". В него участваха 22 младежи от България, Беларус, Израел, Полша и Русия. Партньори в организирането на лагера бяха Община..

публикувано на 15.07.18 в 08:30