Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от Украйна учат български език в Разград

БНР Новини

Тридесет деца и десет учители от Българо-украинския културно образователен център "Медия" в Одеса, Украйна, участват в двуседмичен курс по български език в Разград. Обучението се организира от Кирило-Методиевския научен център (КМНЦ) към Българската академия на науките, в партньорство с основно училище "Ив. С. Тургенев" в лудогорския град. По силата на министерско постановление от 1993 година за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, всички лица с българска народност, живеещи поотделно или в български общности, имат право на двуседмичен квалификационен курс, като бъдат включени в обучения в България. В Разград такова обучение се провежда за първа година и ще продължи до 1 юли.

Снимка

Гостите са настанени в хижа „Пчелина” в едноименната местност. За тях са осигурени лекции и упражнения по български език, българска история и география, народна музика и етнографски изкуства. По време на обучението децата се запознават с националните традиции и обичаи, а лектори от КМНЦ към БАН провеждат обучението на учителите.

Снимка

Учениците от ОУ „И. С. Тургенев“ участват активно в подготвената програма за украинските деца в училището, както и при културно-историческите посещения и опознаването на забележителностите на Разград и старите български столици – Плиска и Велики Преслав. Вечерите на българските и украинските деца ще бъдат изпълнени с традиционни игри и разказване на приказки около лагерния огън.

Снимка

Бесарабските българи бяха посрещнати в сградата на областната администрация в Разград от техните връстници от разградското училище с пита, шарена сол и мед. Много обичаме нашата прародина, всяко дете от групата има корени в България, обещаваме да научим български език и да се запознаем със славянските си братя, каза учителката от Украйна Виктория Стоянова.

Снимки: Садет Кърова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35