България предава символично на Австрия председателството на Съвета на ЕС

Снимка: www.eu2018.at

Днес е последният ден от българското председателството на Съвета на Европейския съюз. Стартът на следващият председател – Република Австрия, ще бъде даден в Шладминг, известен зимен курорт в провинция Щайермарк, където Австрия ще даде един силен проевропейски сигнал под мотото „Привет Европа”. Това не е само обичаен австрийски поздрав за „добре дошли”, а и покана за диалог и цели да подтикне гражданите на ЕС да участват в изграждането на една силна Европа, която защитава. Посетителите на Шладминг и близката планина Планай очаква целодневна програма, започваща с пикник с местни специалитети и напитки. 28 кабинки на лифтовете ще са украсени със знамената на страните – членки на ЕС, една ще е в цветовете на българския и австрийския флаг, а на друга ще е изобразено знамето на ЕС. По панорамната пътека гостите ще могат да се запознаят с интересни факти за Европейския съюз. Малко преди обяд ще се състои „среща на върха”, при която българският министър-председател Бойко Борисов символично ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на своя австрийски колега – федералния канцлер Себастиан Курц. За вечерта е заплануван голям концерт в стадиона на Шладминг под наслов „Европа на живо”. Поканени са многобройни австрийски изпълнители, които ще изпълнят местни и международни хитове със стотици непрофесионални музиканти, певци и хорове и ще накарат публиката да пее, да танцува и да се весели с тях. Очакват се около 7000 гости, които ще участват в семейния пикник и 20.000 посетители на инициативите в градчето.

Още от рубриката

В България започна Европейската седмица на мобилността

Кампанията на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността” се провежда всяка година в периода 16-22 септември с цел да насърчи европейските общини да въвеждат и подпомагат устойчивия транспорт и начините на придвижване и се радва на..

публикувано на 18.09.18 в 09:44

Къщата на София съживява спомена за голямата актриса Адриана Будевска

На 17 септември софиянци отбелязват Деня на София – градът, определен за административен център на следосвобожденска България. Благодарение на талантливи българи, получили академично образование в чужбина, младата столица изгражда културния си..

публикувано на 17.09.18 в 11:57

Учителят Мина Илиев: С помощ от училищното ръководство учителят може да бъде много голям новатор

Учебната година за българските ученици започва на 15 септември. Датата за връщане на децата в училище не е случайно избрана. Зад решението се крие съвсем практична причина. До 20-те години на миналия век учениците са тръгвали на училище на 1..

публикувано на 17.09.18 в 11:52