България предава символично на Австрия председателството на Съвета на ЕС

Снимка: www.eu2018.at

Днес е последният ден от българското председателството на Съвета на Европейския съюз. Стартът на следващият председател – Република Австрия, ще бъде даден в Шладминг, известен зимен курорт в провинция Щайермарк, където Австрия ще даде един силен проевропейски сигнал под мотото „Привет Европа”. Това не е само обичаен австрийски поздрав за „добре дошли”, а и покана за диалог и цели да подтикне гражданите на ЕС да участват в изграждането на една силна Европа, която защитава. Посетителите на Шладминг и близката планина Планай очаква целодневна програма, започваща с пикник с местни специалитети и напитки. 28 кабинки на лифтовете ще са украсени със знамената на страните – членки на ЕС, една ще е в цветовете на българския и австрийския флаг, а на друга ще е изобразено знамето на ЕС. По панорамната пътека гостите ще могат да се запознаят с интересни факти за Европейския съюз. Малко преди обяд ще се състои „среща на върха”, при която българският министър-председател Бойко Борисов символично ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на своя австрийски колега – федералния канцлер Себастиан Курц. За вечерта е заплануван голям концерт в стадиона на Шладминг под наслов „Европа на живо”. Поканени са многобройни австрийски изпълнители, които ще изпълнят местни и международни хитове със стотици непрофесионални музиканти, певци и хорове и ще накарат публиката да пее, да танцува и да се весели с тях. Очакват се около 7000 гости, които ще участват в семейния пикник и 20.000 посетители на инициативите в градчето.

Още от рубриката

Институциите обединяват усилия в защита на медиците от зачестилите прояви на агресия

Зачестилите случаи на нападения и побой над лекари от страна на техни пациенти през последните месеци, подтикнаха Българският лекарски съюз (БЛС) да рестартира своята кампания срещу насилието над медици, с която казват, че „Да спасяваш е призвание – не..

публикувано на 20.02.19 в 12:49

Вдъхновяващата магия на светлината

От 13 години се занимавам със светлина: първо правих свещи, а сега лампи. Това е един естествен път, може би любопитството ме поведе натам. Започнах от толкова сложни модели и форми, че първите ми лампи изглеждаха като метални скулптури – спомня..

публикувано на 19.02.19 в 11:25

146 години след гибелта на Апостола продължаваме да търсим истината за свободата

В българското съзнание името на Васил Левски е светиня. Постулатите на Апостола за чиста и свята република, за свобода и равенство звучат актуално и днес – 146 години след неговата гибел. Заветите на Левски са единствената опора, на която..

публикувано на 19.02.19 в 08:05