България предава символично на Австрия председателството на Съвета на ЕС

Снимка: www.eu2018.at

Днес е последният ден от българското председателството на Съвета на Европейския съюз. Стартът на следващият председател – Република Австрия, ще бъде даден в Шладминг, известен зимен курорт в провинция Щайермарк, където Австрия ще даде един силен проевропейски сигнал под мотото „Привет Европа”. Това не е само обичаен австрийски поздрав за „добре дошли”, а и покана за диалог и цели да подтикне гражданите на ЕС да участват в изграждането на една силна Европа, която защитава. Посетителите на Шладминг и близката планина Планай очаква целодневна програма, започваща с пикник с местни специалитети и напитки. 28 кабинки на лифтовете ще са украсени със знамената на страните – членки на ЕС, една ще е в цветовете на българския и австрийския флаг, а на друга ще е изобразено знамето на ЕС. По панорамната пътека гостите ще могат да се запознаят с интересни факти за Европейския съюз. Малко преди обяд ще се състои „среща на върха”, при която българският министър-председател Бойко Борисов символично ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на своя австрийски колега – федералния канцлер Себастиан Курц. За вечерта е заплануван голям концерт в стадиона на Шладминг под наслов „Европа на живо”. Поканени са многобройни австрийски изпълнители, които ще изпълнят местни и международни хитове със стотици непрофесионални музиканти, певци и хорове и ще накарат публиката да пее, да танцува и да се весели с тях. Очакват се около 7000 гости, които ще участват в семейния пикник и 20.000 посетители на инициативите в градчето.

Още от рубриката

Изкуство без възраст

Фондация Credo Bonum е позната на жителите в по-големите градове у нас с кампанията „Книги за смет”, която насърчава хората да събират пластмасови отпадъци, а срещу събраните количества да получават нови книги от нашумели автори. Инициативата..

публикувано на 18.07.18 в 08:30

Децата, които станаха добрите герои във Фейсбук

Давид, Емо, Калин и Ева – това са децата, които станаха популярни във Фейсбук благодарение на една благородна кауза. За броени дни инициативата им да съберат пари за един от кучешките приюти близо до София спечели много привърженици и споделяния и..

публикувано на 17.07.18 в 10:39

Младежи от пет държави се обучаваха в лагер по предприемачество в Габрово

В архитектурно-историческия резерват "Боженци" се проведе   Първият международен младежки лагер "Предприемачът като откривател". В него участваха 22 младежи от България, Беларус, Израел, Полша и Русия. Партньори в организирането на лагера бяха Община..

публикувано на 15.07.18 в 08:30