България предава символично на Австрия председателството на Съвета на ЕС

Снимка: www.eu2018.at

Днес е последният ден от българското председателството на Съвета на Европейския съюз. Стартът на следващият председател – Република Австрия, ще бъде даден в Шладминг, известен зимен курорт в провинция Щайермарк, където Австрия ще даде един силен проевропейски сигнал под мотото „Привет Европа”. Това не е само обичаен австрийски поздрав за „добре дошли”, а и покана за диалог и цели да подтикне гражданите на ЕС да участват в изграждането на една силна Европа, която защитава. Посетителите на Шладминг и близката планина Планай очаква целодневна програма, започваща с пикник с местни специалитети и напитки. 28 кабинки на лифтовете ще са украсени със знамената на страните – членки на ЕС, една ще е в цветовете на българския и австрийския флаг, а на друга ще е изобразено знамето на ЕС. По панорамната пътека гостите ще могат да се запознаят с интересни факти за Европейския съюз. Малко преди обяд ще се състои „среща на върха”, при която българският министър-председател Бойко Борисов символично ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на своя австрийски колега – федералния канцлер Себастиан Курц. За вечерта е заплануван голям концерт в стадиона на Шладминг под наслов „Европа на живо”. Поканени са многобройни австрийски изпълнители, които ще изпълнят местни и международни хитове със стотици непрофесионални музиканти, певци и хорове и ще накарат публиката да пее, да танцува и да се весели с тях. Очакват се около 7000 гости, които ще участват в семейния пикник и 20.000 посетители на инициативите в градчето.

Още от рубриката

„Мисия Добро”: Ученици организират помощ за възрастни хора в обезлюдени български села

Ние сме деца от столицата. Всичко, което поискаме, ни е предоставяно почти на секундата. Имаме дом, храна и социална среда. Замислихме се дали всички хора са облагодетелствани като нас? Реалността е, че има хора със срутващи се къщи, малко храна и..

публикувано на 21.11.18 в 11:21

Иновативните храни на пазара ни предлагат добавена стойност – здравна информация

Ацидофилните бактерии са открити и описани за науката в началото на XX век. Интересното е, че през 1963 г. арменският микробиолог проф. Левон Ерзинкян успява да изолира специфичния щам, за който през 1964 г. получава авторско свидетелство за..

публикувано на 20.11.18 в 13:34

Евроизборите – тест за досегашния модел на управление в ЕС

Макар до края на мандата на ЕП да остава половин година, проблемите в Съюза, заслужаващи внимание, не са никак малко, а Европа е изправена пред важно решение за своето бъдеще. Ще се довери ли отново на Европейската народна партия, чието мнозинство..

публикувано на 20.11.18 в 12:20