Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България предава символично на Австрия председателството на Съвета на ЕС

БНР Новини
Снимка: www.eu2018.at

Днес е последният ден от българското председателството на Съвета на Европейския съюз. Стартът на следващият председател – Република Австрия, ще бъде даден в Шладминг, известен зимен курорт в провинция Щайермарк, където Австрия ще даде един силен проевропейски сигнал под мотото „Привет Европа”. Това не е само обичаен австрийски поздрав за „добре дошли”, а и покана за диалог и цели да подтикне гражданите на ЕС да участват в изграждането на една силна Европа, която защитава. Посетителите на Шладминг и близката планина Планай очаква целодневна програма, започваща с пикник с местни специалитети и напитки. 28 кабинки на лифтовете ще са украсени със знамената на страните – членки на ЕС, една ще е в цветовете на българския и австрийския флаг, а на друга ще е изобразено знамето на ЕС. По панорамната пътека гостите ще могат да се запознаят с интересни факти за Европейския съюз. Малко преди обяд ще се състои „среща на върха”, при която българският министър-председател Бойко Борисов символично ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на своя австрийски колега – федералния канцлер Себастиан Курц. За вечерта е заплануван голям концерт в стадиона на Шладминг под наслов „Европа на живо”. Поканени са многобройни австрийски изпълнители, които ще изпълнят местни и международни хитове със стотици непрофесионални музиканти, певци и хорове и ще накарат публиката да пее, да танцува и да се весели с тях. Очакват се около 7000 гости, които ще участват в семейния пикник и 20.000 посетители на инициативите в градчето.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30