Трън в очакване на традиционния Празник на киселото мляко

Любителите на вкусното кисело мляко и българските традиции от разни кътчета на България, а и от чужбина, отдавна са запазили в календара си датата 30 юни за нещо специално – поредния Празник на киселото мляко в разположения недалеч от границата със Сърбия град Трън. Мястото за празника е избрано неслучайно. Родом от трънския край, или по-точно от село Студен Извор, е прославилият България по света д-р Стамен Григоров. Той е човекът, първи изолирал млечнокиселата пръчица, която е в основата на ферментацията на традиционното българско кисело мляко. Кръщава новооткритата бактерия на България – Lactobacillus Bulgaricus.

Снимка

Организатори на събитието, което ще се завихри в събота на трънския площад, са община Трън, „Ел Би Булгарикум“ ЕАД и Фондация „Д-р Стамен Григоров“. Тази година програмата на празника ще бъде по-различна от предишните, уверява Юлия Григорова, потомка на Стамен Григоров и председател на фондацията, наречена на неговото име:
В предишни години участваха много от големите млекопреработватели. Те представяха тяхната продукция, като показваха и нови неща, по-малко известни на пазара. Наред с тях излизаха местни фермери. Така се правеше съпоставка между промишлено и домашно приготвените млека, сирена и кашкавал. Тази година решихме, с изключение на традиционния ни партньор в организирането на празника „Ел Би Булгарикум“, да не каним други млекопреработватели. Така ще дадем възможност на местните фермери и хора с малки стопанства да покажат своите продукти. В региона има много добра паша и млякото е с много високо качество. Така повече гости на града ще могат да опитат местните продукти. По-нататък смятаме да започнем да организираме в Трън поне два пъти месечно фермерски пазари. Те ще представляват интерес и за туристите, които посещават региона – ждрелото на Ерма, Музея на киселото мляко и Музея на бусинската керамика.

Снимка

Покрай различните видове кисели млека – краве, овче и козе, на празника ще бъдат представени и местните занаяти – керамика, дърворезба, домашно предена прежда, плетива от селския бит. Ще се проведе и конкурс за майстори на домашната кухня. Така че тези, които обичат да си похапват вкусно, ще могат да опитат сочни и хрупкави баници и други тестени изделия, приготвени с кисело мляко. Но каква е разликата между българското традиционно кисело мляко и популярния на Запад йогурт?

Основно здравословна. Българското кисело мляко е малко по-различно от млякото, известно като йогурт, което е подсладено и има допълнителни съставки, за да стане по-приемливо за европейския вкус. Но киселинността на българското кисело мляко, с която са свикнали българите, е обусловена от присъствието на Lactobacillus Bulgaricus. В последно време то е все по-търсено и от европейците, и от японците, – обяснява Юлия Григорова и уточнява:

Снимка

Японците по традиция присъстват на Празника на киселото мляко в Трън. Тази година има заявен интерес и от корейци. А догодина, тъй като сме включили празника в една норвежка програма, ще имаме присъствие и от няколко европейски страни по тази линия, сред тях Румъния, Австрия, Хърватия.

СнимкаНе случайно българското кисело мляко е толкова известно по света. Българската пръчица се включва в толкова популярните през последните десетилетия по цял свят пробиотици, българското кисело мляко подобрява стомашно-чревната микрофлора, включително при лечение с антибиотици, благоприятно е при ракови заболявания, увреждания на стомаха, черния дроб и при имунна недостатъчност. Понякога обаче търговците предлагат като кисело мляко продукти, които по своите показатели са далеч от традиционното. Как можем да определим в нелабораторни условия качеството на киселото мляко, питам Юлия Григорова:

Без химически да се изследва – това е мляко, което има по-възкисел вкус и не е много гъсто. Гъстите млека са със стабилизатори и други добавки, които ги правят по-трайни за търговската мрежа. Най-чисто е домашно подквасеното мляко. Имаме изключително добри закваски. Много български фирми даже изнасят от тях в чужбина. Който има възможност да се снабдява с домашно прясно мляко, най-добре е да си го кваси сам, а ако не знае – да се научи, съветва Юлия Григорова.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Изкуство без възраст

Фондация Credo Bonum е позната на жителите в по-големите градове у нас с кампанията „Книги за смет”, която насърчава хората да събират пластмасови отпадъци, а срещу събраните количества да получават нови книги от нашумели автори. Инициативата..

публикувано на 18.07.18 в 08:30

Децата, които станаха добрите герои във Фейсбук

Давид, Емо, Калин и Ева – това са децата, които станаха популярни във Фейсбук благодарение на една благородна кауза. За броени дни инициативата им да съберат пари за един от кучешките приюти близо до София спечели много привърженици и споделяния и..

публикувано на 17.07.18 в 10:39

Младежи от пет държави се обучаваха в лагер по предприемачество в Габрово

В архитектурно-историческия резерват "Боженци" се проведе   Първият международен младежки лагер "Предприемачът като откривател". В него участваха 22 младежи от България, Беларус, Израел, Полша и Русия. Партньори в организирането на лагера бяха Община..

публикувано на 15.07.18 в 08:30