Учени от БАН разработват водороден генератор, съвместим с енергията от възобновяемите енергийни източници

Снимка: bas.bg

Екип от Института по електрохимия и енергийни системи на БАН работи по създаването на водороден генератор, който не използва водни електролити, а твърди полимерни електролити. По думите на директора проф. Евелина Славчева, този водороден генератор би могъл да се използва много успешно в зарядните водородни станции и е съвместим с енергията от възобновяемите енергийни източници. Това означава, че генераторът може да се използва във фотоволтаичните паркове и да преработва и трансформира излишната за тях енергия. Той не може да се използва и в новите водородни автомобили, тъй като водородът за тях се съхранява в бутилки под налягане или в материали, които абсорбират водорода. Вече е подадена заявка за патент на водородния генератор.

Още от рубриката

Изкуство без възраст

Фондация Credo Bonum е позната на жителите в по-големите градове у нас с кампанията „Книги за смет”, която насърчава хората да събират пластмасови отпадъци, а срещу събраните количества да получават нови книги от нашумели автори. Инициативата..

публикувано на 18.07.18 в 08:30

Децата, които станаха добрите герои във Фейсбук

Давид, Емо, Калин и Ева – това са децата, които станаха популярни във Фейсбук благодарение на една благородна кауза. За броени дни инициативата им да съберат пари за един от кучешките приюти близо до София спечели много привърженици и споделяния и..

публикувано на 17.07.18 в 10:39

Младежи от пет държави се обучаваха в лагер по предприемачество в Габрово

В архитектурно-историческия резерват "Боженци" се проведе   Първият международен младежки лагер "Предприемачът като откривател". В него участваха 22 младежи от България, Беларус, Израел, Полша и Русия. Партньори в организирането на лагера бяха Община..

публикувано на 15.07.18 в 08:30