Учени от БАН разработват водороден генератор, съвместим с енергията от възобновяемите енергийни източници

Снимка: bas.bg

Екип от Института по електрохимия и енергийни системи на БАН работи по създаването на водороден генератор, който не използва водни електролити, а твърди полимерни електролити. По думите на директора проф. Евелина Славчева, този водороден генератор би могъл да се използва много успешно в зарядните водородни станции и е съвместим с енергията от възобновяемите енергийни източници. Това означава, че генераторът може да се използва във фотоволтаичните паркове и да преработва и трансформира излишната за тях енергия. Той не може да се използва и в новите водородни автомобили, тъй като водородът за тях се съхранява в бутилки под налягане или в материали, които абсорбират водорода. Вече е подадена заявка за патент на водородния генератор.

Още от рубриката

„Мисия Добро”: Ученици организират помощ за възрастни хора в обезлюдени български села

Ние сме деца от столицата. Всичко, което поискаме, ни е предоставяно почти на секундата. Имаме дом, храна и социална среда. Замислихме се дали всички хора са облагодетелствани като нас? Реалността е, че има хора със срутващи се къщи, малко храна и..

публикувано на 21.11.18 в 11:21

Иновативните храни на пазара ни предлагат добавена стойност – здравна информация

Ацидофилните бактерии са открити и описани за науката в началото на XX век. Интересното е, че през 1963 г. арменският микробиолог проф. Левон Ерзинкян успява да изолира специфичния щам, за който през 1964 г. получава авторско свидетелство за..

публикувано на 20.11.18 в 13:34

Евроизборите – тест за досегашния модел на управление в ЕС

Макар до края на мандата на ЕП да остава половин година, проблемите в Съюза, заслужаващи внимание, не са никак малко, а Европа е изправена пред важно решение за своето бъдеще. Ще се довери ли отново на Европейската народна партия, чието мнозинство..

публикувано на 20.11.18 в 12:20