Учени от БАН разработват водороден генератор, съвместим с енергията от възобновяемите енергийни източници

Снимка: bas.bg

Екип от Института по електрохимия и енергийни системи на БАН работи по създаването на водороден генератор, който не използва водни електролити, а твърди полимерни електролити. По думите на директора проф. Евелина Славчева, този водороден генератор би могъл да се използва много успешно в зарядните водородни станции и е съвместим с енергията от възобновяемите енергийни източници. Това означава, че генераторът може да се използва във фотоволтаичните паркове и да преработва и трансформира излишната за тях енергия. Той не може да се използва и в новите водородни автомобили, тъй като водородът за тях се съхранява в бутилки под налягане или в материали, които абсорбират водорода. Вече е подадена заявка за патент на водородния генератор.

Още от рубриката

В България започна Европейската седмица на мобилността

Кампанията на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността” се провежда всяка година в периода 16-22 септември с цел да насърчи европейските общини да въвеждат и подпомагат устойчивия транспорт и начините на придвижване и се радва на..

публикувано на 18.09.18 в 09:44

Къщата на София съживява спомена за голямата актриса Адриана Будевска

На 17 септември софиянци отбелязват Деня на София – градът, определен за административен център на следосвобожденска България. Благодарение на талантливи българи, получили академично образование в чужбина, младата столица изгражда културния си..

публикувано на 17.09.18 в 11:57

Учителят Мина Илиев: С помощ от училищното ръководство учителят може да бъде много голям новатор

Учебната година за българските ученици започва на 15 септември. Датата за връщане на децата в училище не е случайно избрана. Зад решението се крие съвсем практична причина. До 20-те години на миналия век учениците са тръгвали на училище на 1..

публикувано на 17.09.18 в 11:52