Учени от БАН разработват водороден генератор, съвместим с енергията от възобновяемите енергийни източници

Снимка: bas.bg

Екип от Института по електрохимия и енергийни системи на БАН работи по създаването на водороден генератор, който не използва водни електролити, а твърди полимерни електролити. По думите на директора проф. Евелина Славчева, този водороден генератор би могъл да се използва много успешно в зарядните водородни станции и е съвместим с енергията от възобновяемите енергийни източници. Това означава, че генераторът може да се използва във фотоволтаичните паркове и да преработва и трансформира излишната за тях енергия. Той не може да се използва и в новите водородни автомобили, тъй като водородът за тях се съхранява в бутилки под налягане или в материали, които абсорбират водорода. Вече е подадена заявка за патент на водородния генератор.

Още от рубриката

Институциите обединяват усилия в защита на медиците от зачестилите прояви на агресия

Зачестилите случаи на нападения и побой над лекари от страна на техни пациенти през последните месеци, подтикнаха Българският лекарски съюз (БЛС) да рестартира своята кампания срещу насилието над медици, с която казват, че „Да спасяваш е призвание – не..

публикувано на 20.02.19 в 12:49

Вдъхновяващата магия на светлината

От 13 години се занимавам със светлина: първо правих свещи, а сега лампи. Това е един естествен път, може би любопитството ме поведе натам. Започнах от толкова сложни модели и форми, че първите ми лампи изглеждаха като метални скулптури – спомня..

публикувано на 19.02.19 в 11:25

146 години след гибелта на Апостола продължаваме да търсим истината за свободата

В българското съзнание името на Васил Левски е светиня. Постулатите на Апостола за чиста и свята република, за свобода и равенство звучат актуално и днес – 146 години след неговата гибел. Заветите на Левски са единствената опора, на която..

публикувано на 19.02.19 в 08:05