Тракийско светилище изненада археолозите на остров „Свети Тома“

Снимка: historymuseum.org

Голямо тракийско светилище откриха археолозите на НИМ на остров Свети Тома край Созопол. На западния бряг на острова екипът намерил две ритуални ями от Късножелязната епоха, но броят им вероятно е по-голям. Те били използвани от траките след V век пр. Хр, за което подсказват откритите там фрагменти от гръцки амфори. Хр. Разкритите находки доказват, че на остров Свети Тома е било разположено голямо крайпътно морско светилище. Мястото не е избрано случайно, тъй като в непосредствена близост е минавал древния път от Созопол за Константинопол. При първата официална експедиция на острова, която е била през 1955 г., са разкрити основите на малка църква и някои допълнителни сгради. Според археолозите това са останки от еднокорабна църква. На върха на острова пък археолозите от НИМ са открили и средновековен манастир.

Още от рубриката

Въведение Богородично – празник на Дева Мария, родила въплътения Божи Син, Богочовека Иисус Христос

На 21 ноември Българската православна църква чества Въвеждането на Св. Дева Мария в Йерусалимския храм, която по-късно ще стане Богородица, след като родила въплътения Божи Син . Древни писмени източници свидетелстват, че едва 3-годишна тя влиза в..

публикувано на 21.11.18 в 10:59

„Спасени съкровища на България“ показва успехите в борбата с износа на антики у нас

Вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на вътрешните работи Младен Маринов откриха в Националния археологически институт изложбата "Спасени съкровища на България". Тя представя над 300 експоната, притежание на софийския и още 18 подобни музея..

публикувано на 11.11.18 в 08:00

Българите от Западните покрайнини посрещат днешния ден с надежда за по-добро бъдеще

Периодът от Освобождението на България до края на Първата световна война, завършила с подписването на Ньойския мирен договор през 1919 г., е изпълнен с множество загуби за страната. Освен финансовите репарации в размер на 2 250 000 златни франка,..

публикувано на 08.11.18 в 10:30