Тракийско светилище изненада археолозите на остров „Свети Тома“

Снимка: historymuseum.org

Голямо тракийско светилище откриха археолозите на НИМ на остров Свети Тома край Созопол. На западния бряг на острова екипът намерил две ритуални ями от Късножелязната епоха, но броят им вероятно е по-голям. Те били използвани от траките след V век пр. Хр, за което подсказват откритите там фрагменти от гръцки амфори. Хр. Разкритите находки доказват, че на остров Свети Тома е било разположено голямо крайпътно морско светилище. Мястото не е избрано случайно, тъй като в непосредствена близост е минавал древния път от Созопол за Константинопол. При първата официална експедиция на острова, която е била през 1955 г., са разкрити основите на малка църква и някои допълнителни сгради. Според археолозите това са останки от еднокорабна църква. На върха на острова пък археолозите от НИМ са открили и средновековен манастир.

Още от рубриката

Националната библиотека показва изложба за похода на Наполеон в Египет

Есенният сезон на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” започна с изложба, посветена на 220-годишнината от началото на военната кампания на Наполеон Бонапарт в Египет. Експозицията е първата в България, създадена на основата на богатия..

публикувано на 15.09.18 в 08:40

Кръстовден – вяра и традиции

Всемирно Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен – един от най-големите християнски празници. На 14 септември Църквата отбелязва един от най-големите християнски празници Всемирно Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен...

публикувано на 14.09.18 в 08:00
„Съединението на Северна и Южна България. 6 септември 1885 година” – рисунка на пощенска картичка от 1885 г.

Съединението – една реална историческа легенда

На 6 септември се навършват 133 години от обединението на Княжество България и тогавашна Източна Румелия – част от днешна Южна България, а тогава автономна област в Османската империя, със столица Пловдив. До създаването на „две Българии” се стига..

публикувано на 06.09.18 в 08:05