Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийско светилище изненада археолозите на остров „Свети Тома“

БНР Новини
Снимка: historymuseum.org

Голямо тракийско светилище откриха археолозите на НИМ на остров Свети Тома край Созопол. На западния бряг на острова екипът намерил две ритуални ями от Късножелязната епоха, но броят им вероятно е по-голям. Те били използвани от траките след V век пр. Хр, за което подсказват откритите там фрагменти от гръцки амфори. Хр. Разкритите находки доказват, че на остров Свети Тома е било разположено голямо крайпътно морско светилище. Мястото не е избрано случайно, тъй като в непосредствена близост е минавал древния път от Созопол за Константинопол. При първата официална експедиция на острова, която е била през 1955 г., са разкрити основите на малка църква и някои допълнителни сгради. Според археолозите това са останки от еднокорабна църква. На върха на острова пък археолозите от НИМ са открили и средновековен манастир.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35
Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41