На символична церемония Австрия пое от България председателството на Съвета на ЕС

На церемония под планинския връх Планай край австрийското градче Шладминг Австрия пое символично от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че за Австрия е висока чест и отговорност от 1 юли да упражнява  председателството в момент, когато Европа е в трудно и сложно положение, има различни напрежения с Русия и САЩ, а ЕС преживява и Брекзит. Канцлерът благодари на България за това, че е свършила чудесна работа по време на своето председателство и увери, че Австрия желае да е страна, която изгражда мостове. Във връзка с мотото на австрийското председателство „Европа, която защитава“, премиерът Бойко Борисов коментира, че Европа може да е защитена само, когато е единна. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави, че Австрия не е могла да избере по-добро мото за своето председателство и изтъкна, че европейците очакват решителни действия за възстановяване на усещането за ред и сигурност.

Снимки: БГНЕС и БТА

Още от рубриката

Разединение в Обединените патриоти породи нови напрежения в управлението

Два месеца след септемврийските напрежения в управляващата коалиция заради противоречия между ГЕРБ и Обединени патриоти, в средата на ноември сме свидетели на нови турбуленции, сега заради противоречия вътре в Обединените патриоти. Предизвикана от..

публикувано на 19.11.18 в 12:00
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинга в Министерския съвет във връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

Поредният доклад на ЕК за България – какво ново, какво старо и трябва ли толкова да ни вълнува

България е член на ЕС от началото на 2007 г., но си остава обект на постоянен мониторинг от страна на ЕК за състоянието на правосъдието и вътрешния ред. Такъв мониторинг се прилага и спрямо Румъния. Приети в ЕС преди 11 години въпреки наличието на..

публикувано на 14.11.18 в 10:56

Радикализацията отново на дневен ред в България, но в нов контекст

Тези дни в София се проведе кръгла маса на тема "Балканският ислям – бариера или мост за радикализация?". Дискусиите за радикализацията в България периодично стават чувствителни във връзка с конкретни събития. През 2016г. вниманието към нея беше..

публикувано на 06.11.18 в 10:49