На символична церемония Австрия пое от България председателството на Съвета на ЕС

На церемония под планинския връх Планай край австрийското градче Шладминг Австрия пое символично от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че за Австрия е висока чест и отговорност от 1 юли да упражнява  председателството в момент, когато Европа е в трудно и сложно положение, има различни напрежения с Русия и САЩ, а ЕС преживява и Брекзит. Канцлерът благодари на България за това, че е свършила чудесна работа по време на своето председателство и увери, че Австрия желае да е страна, която изгражда мостове. Във връзка с мотото на австрийското председателство „Европа, която защитава“, премиерът Бойко Борисов коментира, че Европа може да е защитена само, когато е единна. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави, че Австрия не е могла да избере по-добро мото за своето председателство и изтъкна, че европейците очакват решителни действия за възстановяване на усещането за ред и сигурност.

Снимки: БГНЕС и БТА

Галерия

Още от рубриката

11 години след обявяването на независимо Косово, България продължава да подкрепя младата държава

На 17 февруари Република Косово отбеляза 11-ата годишнина от обявяване на своята независимост. През тези години, а и преди това Република България провеждаше и провежда активна политика в подкрепа на тази най-млада държава по пътя ѝ за признаване..

публикувано на 19.02.19 в 15:37

София не вижда връзка между казуса „Скрипал“ и отравянето на български бизнесмен

Вече цяла седмица общественото мнение в България е занимавано с твърденията за връзка между случая „Скрипал“ във Великобритания и разследвания в България опит за отравяне на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. Версията бе лансирана първо от..

публикувано на 12.02.19 в 12:35

Отношенията между България и Македония са във възход, но историко-идеологическите спорове остават

На 4 февруари делегация, водена от премиера на Македония Зоран Заев, бе в България за съвместно честване на 147-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Предварителните очакванията за посещението бяха, че във фокуса на разговорите ще бъдат..

публикувано на 05.02.19 в 11:49