На символична церемония Австрия пое от България председателството на Съвета на ЕС

На церемония под планинския връх Планай край австрийското градче Шладминг Австрия пое символично от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че за Австрия е висока чест и отговорност от 1 юли да упражнява  председателството в момент, когато Европа е в трудно и сложно положение, има различни напрежения с Русия и САЩ, а ЕС преживява и Брекзит. Канцлерът благодари на България за това, че е свършила чудесна работа по време на своето председателство и увери, че Австрия желае да е страна, която изгражда мостове. Във връзка с мотото на австрийското председателство „Европа, която защитава“, премиерът Бойко Борисов коментира, че Европа може да е защитена само, когато е единна. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави, че Австрия не е могла да избере по-добро мото за своето председателство и изтъкна, че европейците очакват решителни действия за възстановяване на усещането за ред и сигурност.

Снимки: БГНЕС и БТА

Още от рубриката

Летните трусове в управляващата коалиция се оказаха буря в чаша вода

В първия ден на тази седмица Коалиционният съвет на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ проведе второ заседание, предизвикано от оставките на министрите на вътрешните работи, транспорта и регионалното развитие. Миналата седмица съветът отложи дебата по..

публикувано на 11.09.18 в 11:30
Единодушие след трудните преговори – „Обединените патриоти” и ГЕРБ обявиха, че остават заедно в управлението.

Напрежения сред управляващите на прага на новия политически сезон

Откриването на новата парламентарна сесия днес беше предшествано от напрегнато заседание на коалиционния съвет в понеделник, за което някои политически наблюдатели имаха песимистични прогнози за управлението. Опасенията се оказаха неоснователни..

публикувано на 04.09.18 в 12:15

Специалните служби в региона работят активно за набиране информация от България

Тази седмица стана публичен годишният доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за 2017 г. На преден план повечето медии извеждат констатацията, че специалните служби на различни държави от региона продължават активно да..

публикувано на 26.07.18 в 09:55