Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На символична церемония Австрия пое от България председателството на Съвета на ЕС

БНР Новини

На церемония под планинския връх Планай край австрийското градче Шладминг Австрия пое символично от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че за Австрия е висока чест и отговорност от 1 юли да упражнява  председателството в момент, когато Европа е в трудно и сложно положение, има различни напрежения с Русия и САЩ, а ЕС преживява и Брекзит. Канцлерът благодари на България за това, че е свършила чудесна работа по време на своето председателство и увери, че Австрия желае да е страна, която изгражда мостове. Във връзка с мотото на австрийското председателство „Европа, която защитава“, премиерът Бойко Борисов коментира, че Европа може да е защитена само, когато е единна. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави, че Австрия не е могла да избере по-добро мото за своето председателство и изтъкна, че европейците очакват решителни действия за възстановяване на усещането за ред и сигурност.

Снимки: БГНЕС и БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30