Българските традиционни храни ще имат защита от ЕС есента

Снимка: архив

Популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене и други стоки ще получат европейска защита до 2-3 месеца. Тогава ще бъдат гласувани и законови промени за марките и географските означения, с които ще отпадне националната защита на продуктите. Промените е трябвало да бъдат направени преди 9 години с оглед тези храни да влязат в европейски регистър и запазят оригиналните си родни наименования. Тъй като отговорните институции тогава са пропуснали да информират българските производители за условията на европейския регистър, България сега проведе спешни преговори с Брюксел за запазване правата за производство на родни продукти. Чужди производители ще могат да правят, но ако слагат на етикетите надпис, че са български.

Още от рубриката

БДЖ бавно гаснат поради липса на реформи, пари и пътници

Днес, когато говорим за Hyperloop, TGV и други видове влакове-стрели със скорости от 300 и повече км/час, Българските държавни железници (БДЖ) бавно гаснат поради неспособност да се адаптират към съвременните условия. Те сякаш живеят в началото на..

публикувано на 20.11.18 в 10:51

Започва кампания в подкрепа на българските производители на храни

Повече от половината стоки, които се предлагат в големите хранителни магазини, са произведени у нас, стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов. На кръгла маса с работещи в бранша той даде началото на кампанията “Аз подкрепям..

публикувано на 16.11.18 в 11:29

Инвестициите в земеделието са риск, който си струва да бъде подкрепен

Въпреки своята значимост, земеделието се развива с различни темпове в европейските държави, което се дължи преди всичко на политиките им, свързани със сектора. Макар градовете да се разрастват и обработваемите площи да намаляват, предприемачите,..

публикувано на 15.11.18 в 10:57