Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските традиционни храни ще имат защита от ЕС есента

Снимка: архив

Популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене и други стоки ще получат европейска защита до 2-3 месеца. Тогава ще бъдат гласувани и законови промени за марките и географските означения, с които ще отпадне националната защита на продуктите. Промените е трябвало да бъдат направени преди 9 години с оглед тези храни да влязат в европейски регистър и запазят оригиналните си родни наименования. Тъй като отговорните институции тогава са пропуснали да информират българските производители за условията на европейския регистър, България сега проведе спешни преговори с Брюксел за запазване правата за производство на родни продукти. Чужди производители ще могат да правят, но ако слагат на етикетите надпис, че са български.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25