Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини от България, Македония и Сърбия заедно организират традиционния събор „Краище“

Снимка: архив

За втората седмица на юли, когато по стар стил се отбелязва църковният празник на светците Петър и Павел, в местността Голеш край гр. Кюстендил се организира уникалният международен събор „Краище”.

Наричат го още Фестивал на тримеждието, защото се провежда там, където се събират границите между България, Македония и Сърбия. Съорганизатори са общините на три погранични града – сръбският Босилеград, българският Кюстендил и македонският Крива Паланка.

Тази година съборът е на 12 юли, а в програмата участват много танцови състави от Македония, България и Сърбия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30