A to Jazz’2018 обещава открития и емоции

Искаме да възпитаваме децата и младежите в по-добра звукова и емоционална среда, а на традиционните почитатели на тази музика да сбъдваме мечтите. Вдъхновени сме, защото джазът е музика на момента, на импровизацията, на свободния дух – споделя екипът на A to Jazzв официалната страница на фестивала, който започва днес и ще продължи до 8 юли. За осма поредна година най-голямата поляна в Южен парк 2 се превръща в място за публиката – столичани, както и фенове на джаза, които специално пристигат за концертите от близо и далеч. Фестивалът ще бъде открит с концерт на певицата Лейла Хатауей, която е и композитор, продуцент и диджей. Дъщеря е на известния соул певец Дони Хатауей. Носителка на 5 награди „Грами“ (първата е от 2014 г.), тя ще представи програмата от новия си албум Honestly („Честно казано“).


Както обикновено, концертите на най-младите български музиканти са от 18 ч. – традиция, която не само им дава възможност да запишат в биографията си участието си на престижния форум, но и това, че са били на една и съща сцена с големи имена от световния джаз. Тази година своя дебют на сцената на A to Jazz ще има младата група Soleil начело с Милена Цанова (6 юли).

В програмата на фестивала са и утвърдени български музиканти – Лили Илиева и “Минимум квартет“, формацията Glo Bal Kan, Милица Гладнишка и Михаил Йосифов секстет.

Според Петър Димитров – директор на фестивала, България е една от първите страни, в които публиката ще има възможност да чуе Джазмиа Хорн. Една от най-новите звезди в света на джаза, тя вече има победи в престижни състезания, сред които международния вокален джаз конкурс „Телониъс Монк“ и международния вокален джаз конкурс „Сара Вон“, както и своята първа номинация за “Грами“ в категорията „Най-добър джаз албум“ за 2018 г. Нейният концерт е на 7 юли.


Последният концерт в афиша на събитието също е на забележителни музиканти – Кори Хенри (певец и изпълнител на „Хамунд орган“) и групата The Funk Apostles.

За първи път фестивалът предлага в съпътстващата програма A to JazZ Talks – платформа за професионални дискусии и уъркшопи. Идеята е българските музиканти да получат възможност за срещи, обмяна на опит и идеи със световни експерти в тази област, както и с представители на международни фестивали от цял свят.

Снимки: atojazz.bg

Още от рубриката

Емил Чолаков: „Детският гайдарски оркестър е гордостта на живота ми“

Пословично красива е природата на Родопа планина. Едно от дивните ѝ кътчета е землището на Девин. Изключително е водното му богатство от лековити минерални извори – повече от 15. А от гледките на „Ягодинската пещера“, Чудните мостове, Триградското..

публикувано на 21.11.18 в 12:01

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори. След 25 години на оперната сцена, репертоар..

публикувано на 20.11.18 в 12:15

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и..

публикувано на 16.11.18 в 12:40