Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различният Свилен Ноев с нови проекти

БНР Новини

Свилен Ноев е познат като фронтмен на група „Остава“, създадена преди 27 години в Габрово. Тогава, заедно с Георги Георгиев – китара и вокал, Боян Петков – бас китара, Даниел Иванов – барабани и Александер Марбург – китара, създават една от най-успешните български рок банди, припознавайки се в инди рок стилистиката. До момента имат издадени седем албума, като последният– „Океан“, излезе през 2015-а. „Остава“ е формация, продължаваща активно да концертира и да създава нова музика.

С днешна дата Свилен Ноев търси свое, лично музикално място в реалното и online пространство. Почитателите му са в очакване през есента да излезе дебютният му солов проект. Факт е и първата песен от него “Beautiful“.




В един момент реших, че имам доста натрупани идеи за песни, които искам да правя не с групата, а с други музиканти – разказва Свилен. – Започнах да работя с барабаниста на „Остава“ – Дани, с Георги Станев (бивш продуцент на Gravity Co) и Красимир Тодоров, добре познат от Д2. Така се получи “Beautiful“. Стана много приятна песен, а ние продължихме да пишем нови, като до момента имаме вече шест. Знам, че хората свързват гласа ми само с „Остава“, но аз не искам да правя инструментална музика, а да пея. Затова тези нови композиции са напълно различни от звученето на групата. Композициите имат електронно звучене, няма китари и са на английски език. Целта е да няма нищо от „Остава“, освен моят глас. Стремежът ни е да звучим съвременно и непретенциозно. В момента е много модерно в инди рока да се пее на фалцет. Изпълнявам песента “Beautiful" по този начин.


Интересно е, че тя е направена преди две години, независимо че чак сега я представям. Аз не съм повлиян от новите тенденции, получи се съвсем случайно. Вярно е, че слушам и много харесвам английската рок музика. Фалцетното пеене отдавна е популярно, но явно сега отново се завръща. Истината е, че аз от години пея по този начин, така че за мен няма нещо ново. Албумът ще се казва
Different(„Различен“) и едноименната песен мисля да пусна като пилотна. „Заигравката“ в заглавието идва от „различният Свилен“.

Снимка

Свилен Ноев по никакъв начин не е занемарил работата си с „Остава“. През лятото предстои турне на групата в различни градове на страната, но засега фронтменът не предвижда нов албум с бандата.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05