White dinner пази в тайна мястото на пикник под звездите в София

През 1988 г. Франсоа Паские след дълго отсъствие от любимия Париж решил да събере приятелите си на пикник. И тъй като им определил среща в Булонския лес, приканил всички да се облекат в бяло, за да се намерят по-лесно. Но нима някой от тях тогава предусетил, че задушевният dîner en blanc под звездите ще прерасне в нетърпеливо чакан ритуал с есенцията на мистериозност, изтънченост и добри обноски?

Всяко лято хиляди хора в Париж, Ню Йорк, Хамбург, Милано, Хонконг, Монреал, Йоханесбург се събират на изискана вечеря на открито, спазвайки бял дрескод и правила за хармония в отношенията с останалите гости и природата.
Историята на този изискан градски пикник в бяло е 30-годишна – разказва Елена Спирина, организатор на White dinner в България. – На събитието хората сами си носят храната и напитките, а смисълът е да създаваме красиво пространство около себе си и да проявяваме инициативност. Едно от посланията е свързано с екологията, тъй като на пикника насред града не се използват пластмасови изделия. Вместо това всеки носи съдове за многократна употреба и има задължението да прибере отпадъците. Идеята е да научим хората да почистват след себе си и да създават красота по всяко време и на всяко място, но също така да бъдат дейни, защото всеки от тях е отговорен за хубавата атмосфера и емоция. С други думи – не сме консуматори, които отиват на готова вечеря в ресторант, а участваме в създаването на събитието.

Снимка

Крилатата фраза “Традицията повелява” отвежда мисълта към тайни общества и ритуали, обвити в мистерията на съзаклятие – и наистина, “Вечеря в бяло” съдържа елементите на всичко това. Участниците хем биват посветени в събитието, но и оставени в неведение до непосредствения миг, в който доверено лице от организаторите ще ги поведе към тайно място.

Мистерията е една от най-важните съставки на събитието, защото мястото на вечерята се пази в тайна до последно и участниците гадаят къде може да се проведе тя – казва Елена Спирина. – Всъщност това е и едно от нещата, което ги кара да участват – хората се изпълват с положително очакване, отивайки на среща с непознат, за да ги отведе на пикника. Освен това виждат как в рамките на само 20 минути се създава събитието, независимо дали присъстват триста или хиляда души и е невероятно, че на празното място изведнъж се появяват маси, столове и всичко става много красиво.

Снимка

За първи път през миналата година 320 души се събират на бяла вечеря в парка на Военната академия в столицата.

Първата вечеря мина много хубаво, а ние дори не очаквахме, че участниците с такъв ентусиазъм ще прегърнат идеята – спомня си Елена Спирина. – Голяма част от тях знаеха за събитието от чужбина и приветстваха провеждането му у нас с невероятно красиви маси, отрупани с цветя, пера и свещи. Имаше и страхотни ястия – някои донесоха пайове и торти, други сирена и плодове, а трети сготвена храна в подгряващи съдове.


На 12 юли на тайно място в София ще се съберат гостите на второто издание на White dinner. След като украсят трапезите и сервират изисканите си блюда в бял порцелан, те ще посрещнат залеза на слънцето с гласа на саксофона в лежерна поп, соул и джаз интерпретация. Тяхната вечеря ще бъде съпровождана и от рецитала на певеца Орлин Павлов, докато край масите им пристъпват ефирни ангели и принцеси на кокили. В края на събитието пък всички ще запалят бенгалски огньове, за да завършат празнично едно лятно приключение, преживяно на свеж въздух сред добронамерени хора и с коктейл в ръка.

Снимки: whitedinner.bg

Още от рубриката

Сграда – паметник на културата във Велико Търново, ще е поредната спасена от разруха чрез частна инвестиция

Хотел “Цар Борис” във Велико Търново ще бъде спасен от разруха и реставриран със средства на американския милионер и филантроп Едмънд Бек. Сградата от години се руши, макар още през 1980 г. да е била обявена за паметник на културата. Неотдавна тя..

публикувано на 11.11.18 в 08:00

Обърната класна стая разменя учители и ученици в училището в гр. Брегово

СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в град Брегово, област Видин, което е със 150-годишна история, бе включено в списъка на иновативните училища в страната заради своя проект „История без граници. Обърнатата класна стая.“ Моделът на обърнатата класна стая..

публикувано на 10.11.18 в 08:00

„КаритАрт“ развива социално предприемачество сред младежи с увреждания

Историята на най-голямата благотворителна организация на Католическата апостолическа екзархия в България – „Каритас София“, която се занимава с дейности, свързани с подпомагане на различни социално неравностойни групи, наброява вече 25 години. Като..

публикувано на 09.11.18 в 12:03