Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как седмата среща на 16+1 изведе България отново в световните новини

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Приключилото в неделя четиридневно посещение на китайския премиер Ли Къцян в България е сред основните теми на националните медии днес. На преден план повечето от тях поставят идеята на премиера Бойко Борисов бъдещият център за партньорство между 16-те държави от Централна и Източна Европа и Китай да бъде оглавен от Лиляна Павлова, досегашен министър за българското председателство на Съвета на ЕС. Визитата на Ли Къцян стана обект и на повишено внимание в световните медии, а покрай него седмица след приключване на ротационното й председателство на ЕС, България отново попадна в световните новини.

Повишеното внимание в света визитата предизвика не само като първа на китайския премиер в България след формирането на новото правителство в Пекин, но и като първа спирка от неговата европейска обиколка. Освен това, тя и съпътствалата я седма среща на върха на инициативата 16+1 съвпаднаха с момент на напрежение между ЕС и САЩ заради противоречия в икономическата област. На срещата се говореше за възходящо развитие на промишлени, икономически, финансови и други бизнес отношения на Китай с една част от ЕС в лицето на Централна и Източна Европа. Основателно или не, тези съвпадения предизвикаха определени опасения. Именно поради това и китайският, и българският премиер сметнаха за необходимо категорично да заявят, че 16+1не е насочена срещу никого в света и няма да навреди на отношенията с ЕС. Към това Ли Къцян добави, успокоително за някои резервирани в самия ЕС страни, че "Китай не цели да разделя Европейския съюз чрез срещите си със страни от Централна и Източна Европа във формата 16+1". След срещата си на четири очи с българския премиер Борисов Ли Къцян уточни, че Китай възприема ЕС като важна сила в глобалния просперитет, приветства обединена Европа и ще следва пазарните правила и законите на ЕС. Съзвучно изявление направи и премиерът Борисов изтъквайки, че България има възможност да развие промишлени, икономически, финансови и други бизнес отношения с Китай на прагматична основа и спазвайки европейските правила.

Тезата, че инициативата между Китай и страните от Централна и Източна Европа не разделя, беше подкрепена и от премиера на Хърватия Андрей Пленкович, който даде като конкретен пример инфраструктурен проект на неговата страна, който се изпълнява от китайска фирма и подпомага за свързаността в региона. В потвърждение на искреността на тези уверения седмата среща на инициативата 16+1 реши да бъде създаден Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, в чиито рамки държавите от инициативата да проучат как сътрудничеството им най-добре да отговаря на правилата на ЕС.

За България в частност посещението на китайския премиер има и висока двустранна стойност. София се възползва от нея за да предяви очаквания за по-ефективни и рационални отношения с Китай не само в енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти, а и в промишлеността, високите технологии, земеделието и туризма. В знак на съпричастност с тези очаквания китайският премиер се е ангажира лично да съдейства за успешен край на проекта АЕЦ "Белене".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30