Световно първенство събира в София най-добрите незрящи и слабо виждащи шахматисти

От 20 до 31 юли ловки пълководци ще поведат армиите си смело напред в непрогледна тъмнина. Битките ще се разразят в София по черно-белите полета на шахматната дъска на VIII световно отборно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи. Забележително е, че това е изобщо първото Световно първенство за хора със зрителни увреждания, провеждано в страната ни.

д-р Иван ЯневБългария до този момент е била домакин единствено на едно европейско първенство по лека атлетика за хора с нарушено зрение през далечната 1983 г.
, – посочи в интервю за „Радио България“ д-р Иван Янев, председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“, която е главен организатор на първенството от българска страна.

Идеята за домакинството се оформя през 2015 г., когато федерацията решава, че има самочувствието и силите да организира подобен голям форум и получава подкрепа от Съюза на слепите в България, от държавата и от Столичната община, казва д-р Янев:

През 2017 г. на конгреса на Международната асоциация по брайлов шахмат (IBCA) България беше определена за домакин на световното отборно първенство, в което участват 16-те най-добре класирали се отбора от шахматната олимпиада. Т. е. в България ще дойдат най-добрите тимове по шахмат от целия свят.

Това са утвърдени отбори от държави с традиции, като в лидерската тройка са Русия, Украйна и Полша, в които, по думите на Янев, шахматът е почти религия. Останалите участници са Сърбия, Германия, Испания, Индия, Азербайджан, Венецуела, България, Италия, Великобритания, Македония, Румъния, Словения и Турция. Всеки отбор се състои от четирима титуляри. Част от тях са напълно незрящи, друга слабо виждащи. Шахматът за хора с нарушено зрение си има своите специфики, обяснява Иван Янев:

Това е адаптиран спорт. Т. е. за да играе шахмат един незрящ, е необходима специализирана дъска, която е дактилна. Черните полета са изпъкнали нагоре, а белите са вдлъбнати. На черните фигури отгоре има дактилни белези – пъпчици, по които се разпознават фигурите. При по-старите шахове има пирончета.

Снимка

Часовниците, които ползват хората, лишени от зрение, когато играят шахмат, преди бяха брайлови, т. е. дактилни – стрелките се проверяваха с пръст, но вече са електронни говорещи часовници. Нещо повече! Ние успяхме да купим, благодарение на Министерството на младежта и спорта, 40 говорещи часовника от Испания. Но преди това се договорихме с производителя да има и български език. Т. е. освен на английски, руски, испански и още няколко езика, вече има и български за нашите шахматисти
, – казва Янев. Уточнява, че:

СнимкаСветовното първенство ще се излъчва онлайн на www.chessbomb.com. Съдийският екип е съставен изцяло от международни съдии към ФИДЕ начело с д-р Радислав Атанасов, преподавател по шахмат в Националната спортна академия. Ще има коментарно студио на английски език. Гросмайстори ще следят партиите на всеки един състезател и най-интересните ще бъдат канени в студиото за интервю. Безспорно, от нашия състав Расим Низам е един от най-ярките шахматисти. Той е, бих казал, постоянна величина в българския национален отбор, и, несъмнено, ще бъде в полезрението и на онлайн излъчването, и, надявам се, на медиите.

Снимка

Расим Низам загубва зрението си след злополука на 24 г. Става първият човек с увреждане в България, получил званието международен майстор на спорта. Расим Низам е многократен републикански и балкански шампион, бронзов медалист от Световните игри за незрящи през 2015 г. в Сеул. Както посочва Иван Янев, през 2017 г. на Световното първенство по шахмат за хора с всякакви увреждания в Дрезден Расим Низам заема престижното 6-о място.

Ще следим с интерес играта на всички състезатели. Нека пожелаем успех на българските момчета, които се надяват на това Световно да влязат в първата шестица.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Extreme Fest SOFIA 2018: Преоткрий себе си!

Имаш нужда да отпуснеш за малко юздите на всекидневието, да презаредиш батериите с нещо непознато, неизпитано? Или по принцип живееш на макс и те влече екстремното? Грабвай спортния екип и доброто настроение и сподели емоцията на Extreme Fest в..

публикувано на 20.09.18 в 11:36

Манията 5kmrun завладя България

Всяка събота – през лятото в 9, а през зимата в 10 часа, весела глъчка оглася някои от най-големите паркове в страната. Пъстра тълпа се подготвя за поредната глътка въздух и положителен заряд на старта на 5kmrun – безплатна инициатива за 5 километра..

публикувано на 12.09.18 в 08:40

Световният шампион по бразилско жиу житцу Николай Николов за спорта и вкуса на победата

В края на август в Лас Вегас Николай Николов завоюва първата за България световна титла в бразилското жиу житцу на IBJJF (International Brazilian Jiu Jutsu Federation). Много съм доволен от състезанието. Наистина голям личен успех..

публикувано на 10.09.18 в 11:33