Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България тръгва по пътя на еврото

БНР Новини
Снимка: dw.com
Финансовите министри на страните от Еврогрупата дадоха зелена светлина за влизането на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз и определиха кога и как това да стане. Това решение идва в отговор на желанието на София да приеме еврото, което всъщност е и нейно задължение по силата на договора за влизане в Европейския съюз. Това задължение важи и за всички новоприсъединили се страни към ЕС, но повечето от тези, които са извън зоната, не бързат да предприемат необходимите действия и предпочитат да запазят националната си валута. Така че на този етап България е единствената от новите членки, дала ход на конкретни мерки за приемането на еврото. Това поставя въпроса защо София е толкова твърдо решена да влезе в еврозоната и защо другите не проявяват особено голям ентусиазъм към еврото. Различни страни, различни причини и не тук е мястото те да се анализират. Единственото, което може се каже, се отнася за България и за българите. Всички изследвания на общественото мнение показват, че мнозинството от българите одобряват преминаването към общата европейска валута, тъй като смятат, че по този начин ще се придвижат по-близко до ядрото от развити и богати страни от Евросъюза, които вземат решенията за общността. Има все пак и определени среди, които се противопоставят на тази нова крачка по пътя на евроинтеграцията на страната. В момента в България върви подписка против влизането в еврозоната, като според организаторите й са събрани вече над 100 000 подписа в полза на настояването за запазване на финансовата и фискалната независимост на страната.
Политическите и деловите среди и повечето икономически анализатори и коментатори обаче почти единодушно гласуват в полза на приемането на еврото. Това дава силна подкрепа на правителството на премиера Бойко Борисов, което е твърдо проевропейско. Трябва да се признае, че това правителство изигра доста добре картите си, поставяйки кандидатурата за еврозоната и банковия съюз точно в този момент – броени дни след приключването на шестмесечното председателство на България на Съвета на ЕС. Според огромното мнозинство международни наблюдатели, експерти и високопоставени ръководители на Европейската комисия, това председателството е било изключително успешно и е оказало много благоприятно влияние върху европейския имидж на България, който до този момент не беше особено блестящ. Именно в контекста на повишеното доверие в страната и нейните власти Еврогрупата даде зелена улица на стремежа на София да влезе в еврозоната и банковия съюз.

Трябва обаче да се признае, че това е само началото на един доста дълъг процес и въвеждането на еврото може да се очаква в България най-рано около 2022 година. Защото Еврогрупата прие да позволи на България да се подготви в продължение на една година за влизането във валутнообменния механизъм ERM-2, наричан „чакалня” за еврозоната. Когато България извърши всички необходими и изисквани от Еврогрупата законови и институционални реформи, тя ще бъде допусната в „чакалнята“, ще престои там най-малко две години и чак след това ще може да бъде приета в Еврозоната. Всичко това изглежда доста сложно и неясно по отношение на правилата на играта и сроковете. София обаче е убедена, че няма да има проблеми да изпълни изискванията на Брюксел и на Европейската централна банка във Франкфурт. Аргументите в полза на тази увереност са доста убедителни и основният от тях е наличието на валутен борд в страната. Това е система за управление на националните финанси и валута, според която българският национален лев е обвързан с твърд обменен курс към дадена чуждестранна валута, в случая еврото, което неизменно струва 1.95583 лева. Така че изненади от обезценяване или надценяване на българския лев по отношение на общата валута не може да има. Още повече, че никой сериозен политик или икономист не се противопоставя на паричния съвет. На практика България е вече въвела еврото без да е официално член на еврозоната, за която самата тя се смята напълно готова дори и в момента. В този смисъл преходът от лева към еврото ще бъде много по-лесен и безболезнен в сравнение с други държави. Не се предвиждат и очакват никакви сътресения и отрицателни последици. Тъкмо обратното – смята се, че и без това добре работещата българска икономика, стабилността на публичните финанси, ниската задлъжнялост на държавата, липсата на бюджетен дефицит и напълно приемливата инфлация могат само да бъдат допълнително стимулирани от въвеждането в България на еврото.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29