Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца рисуват в подкрепа на техни връстници със специални нужди

БНР Новини

От 20 юли до 5 август софиянци и гости на столицата могат да се насладят на безграничното въображение и пъстротата на детските рисунки, подредени в изложба в галерия Gifted Sofia. Малките художници са творили за различни инициативи на международната благотворителна фондация за подпомагане на деца със специални нужди „И АЗ МОГА” ( I CAN TOO) през последните 12 години, а събраните на „тих търг” пари от продажбата на красивите произведения ще отидат за благородна кауза.

Снимка




И АЗ МОГА” помага на деца със специални нужди и на техните семейства, – разказва Десислава Енева, представител на фондацията. – Съществуваме вече 12 години, а началото е положено от Нели Радева. Благодарение на нея ние се превърнахме в една от може би най-разпознаваемите организации в България. С всички дейности, които организираме, ние целим не само да популяризираме проблемите на децата с увреждания и техните семейства, а и да се опитаме да подобрим качеството им на живот. Набираме средства, създаваме инициативи през цялата година, чрез които по един позитивен начин заговаряме по темата за децата с увреждания.

Снимка

Фондацията работи с деца от различни училища и Двореца на децата в София, а показаните на изложбата рисунки са повече от 100.

Винаги сме се опитвали да поощряваме децата да изразяват себе си. И тук са почти всички рисунки, които сме събирали през годините, защото според нас всички детски рисунки са прекрасни, независимо какво изобразяват. Те разкриват погледа и мисленето на едно дете, които винаги са красиви. Най-често децата рисуват пейзажи, нещо шарено, природа, цветя. Според мен това са нещата, които всяко дете асоциира с красота, с любов, със свобода, с нещата, които всички искаме, – казва Десислава Енева.

Снимка

За какво ще отидат събраните средства?

В момента сме насочили усилия към нашата актуална програма „Мобилен терапевт”, – отговаря на въпроса Десислава Енева. – Тя е в подкрепа на терапевтичния „Център за надежда” в София. Това, от което семействата се нуждаят много, е да има един специализиран автомобил, който да транспортира децата от домовете им в този център, за да може те да получат рехабилитация. И другото нещо, което е много необходимо, е да има и един рехабилитатор, който реално да посещава семействата, за да може независимо от състоянието, в което се намират децата, те да получават възстановително лечение всеки ден.

Снимка

В Центъра за деца с множествени увреждания грижи и рехабилитация получават 50 деца с най-тежки диагнози, а за реализирането на тази програма е необходим годишен бюджет на стойност 56 000 евро. Част от средствата ще дойдат от дарители, а за събирането на другата може да помогне всеки, който подкрепи каузата и закупи картина, нарисувана от деца в подкрепа на техни връстници със специални нужди.

Снимки: Десислава Семковска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38