Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джелато с българска роза и малини разхлажда римляните

БНР Новини

Българската роза – нотка упойващо ухание във френския парфюм, отскоро съблазнява и небцето, след като предприемчив италианец я превърна в един от най-търсените сладоледи във Вечния град.

СнимкаОприличават Розарио Никодемо на Айнщайн заради развълнуваните му къдрици и пламнали очи. Младият майстор обаче не изобретява сложни формули, а подобно на алхимик забърква топящи се в устата леденени лави. И се справя толкова успешно, че авторитетите в бранша го провъзгласяват за най-добрия джелатиер на 2018-а. Ала тайната на успеха му се крие в един омайващ български аромат, който му печели не само признанието на хората, но и специален приз на най-престижния форум в гилдията – Фестивалът на джелатото в Рим.

Един ден Розарио, преследвайки мечтата си да създаде съвършения сладолед, решава да вложи в него листенцата на цветето, закодирано в собственото му име. И тъй като българската роза е прочута по света, той се обръща към единствения му познат българин – по щастливо стечение на обстоятелствата негов колега сладкар.




Розарио дойде в сладкарския цех и ми обясни, че иска да направи сладолед от рози – разказва Костадин Георгьовски, който заедно с майстора на сладолед работи в една от известните сладкарници в Рим. – Спомних си, че българската роза е най-добрата в света и му подхвърлих идеята да използва именно нея. Поръчах от България няколко бурканчета с желе от розови листенца, той го изпробва и се получи отличен сладолед с малини и българска роза. Сладоледът дори беше представен на Фестивала на джелатото в Рим и много се хареса, но, за съжаление, завърши на второ място след този с фъстъци и хавайска червена сол.

Заради специфичния аромат на розата майсторът решава да използва в своето творение и малини, съчетавайки по този начин две растения от семейство розоцветни. Резултатът се оказва свеж, но не и сладникав на вкус сладолед, тъй като в него няма добавена захар.

Снимка

За първи път Розарио Никодемо влиза в сладоледена “лаборатория” преди десет години – но не като чирак, а за да достави млякото. Докато не се озовава в цеха на своя зет и впоследствие съдружник Еудженио Мороне – европейски шампион в направата на сладолед за 2016 г. В началото ще се почувства като Алиса в Страната на чудесата, обграден от смайващи и същевременно вдъхващи му страх неща, но бързо ще навлезе в занаята, за да се превърне в моден диктатор на ледения вкус.




Обичам да експериментирам с по-особени вкусове, към които добавих и българската роза – казва той. – Напоследък използвам много лавандула, цвят от глог, други видове растения. Освен обичайните класически вкусове предлагаме и някои доста странни като лимон с босилек, диня с лайм и лавандула, круша с джинджифил, яйчен крем с канела и джинджифил. Правил съм дори сладолед с биволска моцарела, домати, зехтин и босилек, с манатарки, сирене и черен пипер. Джелатото с малини и роза обаче винаги се търси и ако някой ден пропусна да го сложа на витрината, клиентите ме питат за него.

Снимка

За разлика от традиционния сладолед, джелатото е занаятчийско произведение с пресни продукти, което се консумира на момента.

От джелато не се напълнява – убеден е майсторът. – Предлагаме два нови вкуса, които определяме като сладолед на бъдещето, тъй като в тях няма добавена захар. Единият е на основата на млякото и в него използваме единствено захарта, която се съдържа в лактозата, а другият е шоколадов и в този случай захарта е само от шоколада и лактозата. Така общият процент захар в тях е 3 на сто, докато в останалите видове сладолед достига 18 на сто.

С мляко, шоколад или плодове, сладоледът няма да е вкусен, ако не вложиш в него тайната съставка. Не си ли щастлив, докато го правиш, нищо няма да излезе, убеден е майсторът.

Снимки: storiedigelato.it, figliadifiore.com, ricetteconbimby.it



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00