Опера сред страховити природни декори

Снимка: Иванка Петрова

В събота и неделя е кулминацията на третото издание на един от най-оригиналните фестивали в страната – "Опера на върховете" в Белоградчик. Той се провежда в основаната още от Римската империя Белоградчишка крепост, в подножието на величествените и страховити скали, с които се слави градът. Скалите напомнят огромни човешки фигури и сред тях в дните на фестивала оживяват ярките характери на персонажи от световната опера и мюзикъл, представени от блестящите певци и оркестранти на Софийска опера и балет. Публиката вече имаше възможност да се наслади на постановката на „Кармен” от Бизе. Този уикенд любителите на екстремни музикални преживявания могат да видят представленията на един световен хит в мюзикъла – Mammamia, по песни на Бени Андерсон и Бьорн Улвеус от АББА.

Снимка: operasofia.bg
Друг спектакъл – пещерната импресия „Богове, великани, джуджета, валкюри” по музика на Вагнер, се представя в пещерата "Магура“. Това не е просто оригинално хрумване за Вагнерова музика сред неподражаемия интериор на прочутата пещера, а синтез на редица творчески постижения, свързани с представянето на Вагнеровото творчество у нас.

Още от рубриката

„Нейната работа“

„София филм фест“ отличи най-добрите филми в 23-ото си издание

Филмът „Чудовища” (Румъния) на режисьора Мариус Олтеану е носител на наградата за най-добър филм от „София филм фест“-2019. Специалната награда на петчленното международно жури бе присъдена на българската продукция „Прасето“ на Драгомир Шолев,..

публикувано на 23.03.19 в 08:30

Художничката Бояна Петкова и нейните пътешествия из уютните кътчета на човешката душа

Картините на Бояна Петкова са любов от първа среща. Те изпълват сетивата ни с нежност, подобна на онази, която изпитваме, посрещайки първите лъчи на разпукващата се зора. Четката на младата художничка умело пресъздава красотата и ранимостта на..

публикувано на 23.03.19 в 08:00
„Стилизирана природа”, 1922

„Омагьосано царство“ – изложба по повод 130 г. от рождението на Николай Райнов

„ Природата живее по свой особен начин, тя е одухотворено единство от мощни сили, които човек из далеко долавя по техните последици, но чиято същина си остава незнайна нему… ако се вникне в душата на природата и се възсъздаде тая особена душа,..

публикувано на 19.03.19 в 12:29