Опера сред страховити природни декори

Снимка: Иванка Петрова

В събота и неделя е кулминацията на третото издание на един от най-оригиналните фестивали в страната – "Опера на върховете" в Белоградчик. Той се провежда в основаната още от Римската империя Белоградчишка крепост, в подножието на величествените и страховити скали, с които се слави градът. Скалите напомнят огромни човешки фигури и сред тях в дните на фестивала оживяват ярките характери на персонажи от световната опера и мюзикъл, представени от блестящите певци и оркестранти на Софийска опера и балет. Публиката вече имаше възможност да се наслади на постановката на „Кармен” от Бизе. Този уикенд любителите на екстремни музикални преживявания могат да видят представленията на един световен хит в мюзикъла – Mammamia, по песни на Бени Андерсон и Бьорн Улвеус от АББА.

Снимка: operasofia.bg
Друг спектакъл – пещерната импресия „Богове, великани, джуджета, валкюри” по музика на Вагнер, се представя в пещерата "Магура“. Това не е просто оригинално хрумване за Вагнерова музика сред неподражаемия интериор на прочутата пещера, а синтез на редица творчески постижения, свързани с представянето на Вагнеровото творчество у нас.

Още от рубриката

Художникът Николай Делиянев представя свой новаторски стил в изложбата "Загадката на вибрациите"

Абстрактни картини, в които колкото повече се вглеждаш, толкова повече усещаш вибрациите на цветовете, светлината и дори въздуха, такова е общото впечатление от първата самостоятелна изложба на младия български художник Николай Делиянев в София. Тя..

публикувано на 18.10.18 в 11:49

Среща с хармонията, уважението и покоя

Ако все още не сте посетили някое от многобройните събития от програмата на 29-ите Дни на японската култура в България, може да го направите до края на ноември. Фестивалът Aniventure Comic Con, изложби, посветени на традиционни японски изкуства..

публикувано на 17.10.18 в 11:29
„Географията“ на Идриси – един от четирите пълни преписа, запазени в света.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ пази третия по големина в света архив от османотурски документи

Сред книжните съкровища – притежание на България, е османотурският архив, съхраняван във фондовете на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Основите му са положени още с откриването на Националната (тогава Народна) библиотека – първата..

публикувано на 16.10.18 в 14:42