Опера сред страховити природни декори

Снимка: Иванка Петрова

В събота и неделя е кулминацията на третото издание на един от най-оригиналните фестивали в страната – "Опера на върховете" в Белоградчик. Той се провежда в основаната още от Римската империя Белоградчишка крепост, в подножието на величествените и страховити скали, с които се слави градът. Скалите напомнят огромни човешки фигури и сред тях в дните на фестивала оживяват ярките характери на персонажи от световната опера и мюзикъл, представени от блестящите певци и оркестранти на Софийска опера и балет. Публиката вече имаше възможност да се наслади на постановката на „Кармен” от Бизе. Този уикенд любителите на екстремни музикални преживявания могат да видят представленията на един световен хит в мюзикъла – Mammamia, по песни на Бени Андерсон и Бьорн Улвеус от АББА.

Снимка: operasofia.bg
Друг спектакъл – пещерната импресия „Богове, великани, джуджета, валкюри” по музика на Вагнер, се представя в пещерата "Магура“. Това не е просто оригинално хрумване за Вагнерова музика сред неподражаемия интериор на прочутата пещера, а синтез на редица творчески постижения, свързани с представянето на Вагнеровото творчество у нас.

Още от рубриката

Столична община ще стимулира съвременното изкуство с помощта на нова програма

Новата програма "Навън", която е включена в стратегията "София - творческа столица", ще подпомага представянето на произведения на изкуството в публичните пространства, съобщиха от Столичната община. От 2019 година ще бъде подкрепено създаването и..

публикувано на 16.08.18 в 09:42

Изложба в „Двореца”: Български шедьоври и олимпийски дух

Една голяма и впечатляваща изложба бе открита в „Двореца” на Националната галерия. Това е наистина първият дворец на българските князе (Александър Батенберг и Фердинанд) след Освобождението на България през 1878 г. А сега част от залите му са..

публикувано на 10.08.18 в 08:00

Марио Жеков – художникът, който черпеше вдъхновение от морската стихия

Художникът изнасял ателието си на морския бряг, където улавял настроенията на водната стихия и играта на слънцето върху огледалното й лице. И неизменно следвал светлината, която вълните разлюлявали в танц, уравновесявайки душата си в хармония с..

публикувано на 06.08.18 в 11:25