Опера сред страховити природни декори

Снимка: Иванка Петрова

В събота и неделя е кулминацията на третото издание на един от най-оригиналните фестивали в страната – "Опера на върховете" в Белоградчик. Той се провежда в основаната още от Римската империя Белоградчишка крепост, в подножието на величествените и страховити скали, с които се слави градът. Скалите напомнят огромни човешки фигури и сред тях в дните на фестивала оживяват ярките характери на персонажи от световната опера и мюзикъл, представени от блестящите певци и оркестранти на Софийска опера и балет. Публиката вече имаше възможност да се наслади на постановката на „Кармен” от Бизе. Този уикенд любителите на екстремни музикални преживявания могат да видят представленията на един световен хит в мюзикъла – Mammamia, по песни на Бени Андерсон и Бьорн Улвеус от АББА.

Снимка: operasofia.bg
Друг спектакъл – пещерната импресия „Богове, великани, джуджета, валкюри” по музика на Вагнер, се представя в пещерата "Магура“. Това не е просто оригинално хрумване за Вагнерова музика сред неподражаемия интериор на прочутата пещера, а синтез на редица творчески постижения, свързани с представянето на Вагнеровото творчество у нас.

Още от рубриката

Академично издание изследва църковните ни стенописи от първата половина на XIX век

Академично издание „Корпус на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“ представя стенописната украса по нашите земи от предмодерната епоха. То е резултат от научни изследвания върху стенописната програма на църкви в съвременна България на..

публикувано на 15.12.18 в 08:00
Снимка: Матю Мърфи

Искрица Огнянова: „Мисията на Art Without Borders New York е да вдъхновява“

Преди десетина години Искрица Огнянова отива в Ню Йорк, за да учи в Musical and Dramatic Academy (AMDA). Води я голямата ѝ любов към мюзикъла и мечтата да усвои тайните на това изкуство от най-добрите. След двегодишна специализация в AMDA..

публикувано на 15.12.18 в 08:00

Проф. Ирина Маркова от Канада: България е моята втора родина

Ирина Маркова е професор по музика в Университета Йорк в Торонто, Канада, където е родена. Тя е основател и ръководител на хор за български народни песни „От извора” и на групата „Меден глас”, която изпълнява традиционен и обработен български и..

публикувано на 14.12.18 в 15:20