Новите диви коне – част от красотата на Източните Родопи

Снимка: statuswild.eu

Източните Родопи са красив планински регион близо до границите с Турция и Гърция и туристическият сезон там е в разгара си. Редица селища и резервати предлагат места за отсядане и възможности за организиране на фото-сафари. Все повече туристи проявяват интерес към свободно живеещите в планините коне от породата „Коник”. Като вид конете в Източните Родопи са близки до евразийския див кон, изчезнал през XIX век. Опитите за „възраждане” на изчезналото животно започват най-напред в Полша. Там правят селекция на животни от породи, за които се знае, че са произлезли от кръстосване с диви коне. Така създадената порода получава името „Коник”, което означава „конче”. Първите 12 в България са доведени в района на изоставеното село Сбор, Крумовградско, през септември 2011 г. от Холандия. По-късно е докарано и второ стадо. Животните се приспособяват отлично към природната среда в Източните Родопи. 16 кончета са родени през тази година. С тях свободните коне от тази порода в Източните Родопи стават над 70. Холандски експерти предлагат конете „Коник” да получат статута на диво животно. Това би осигурило по-големи възможности за опазването им като вид, който носи повече красота в природата и допринася за биоразнообразието. Ако това стане, България ще бъде първата страна в Европейския съюз и в Европа, където доскорошни одомашнени животни ще бъдат обявени за свободно живеещи в дивата природа.

Още от рубриката

София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители за 2017 г.

София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители, пренощували в града през 2017, в сравнение с предходната година. Това сочат резултатите от Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard. Проучването включва 162 държави...

публикувано на 13.10.18 в 08:25

На безгрижна есенна разходка из Понор планина

Ако се чудите накъде да поемете на релаксиращ преход в планината през слънчевите дни на циганското лято, можете да спрете избора си на Понор. Това е карстова планина, разположена в централната част на Западна Стара планина. Най-високата ѝ точка е..

публикувано на 09.10.18 в 14:42

Монументът на Бузлуджа ще съхранява паметта за социалистическа България

Стартирана е процедура чрез Министерството на културата, която да предостави на монумента на връх Бузлуджа статут на паметник на културата. Той е построен през 80-те години на ХХ век като Дом на Българската комунистическа партия. З аради лошото..

публикувано на 07.10.18 в 08:30