Новите диви коне – част от красотата на Източните Родопи

Снимка: statuswild.eu

Източните Родопи са красив планински регион близо до границите с Турция и Гърция и туристическият сезон там е в разгара си. Редица селища и резервати предлагат места за отсядане и възможности за организиране на фото-сафари. Все повече туристи проявяват интерес към свободно живеещите в планините коне от породата „Коник”. Като вид конете в Източните Родопи са близки до евразийския див кон, изчезнал през XIX век. Опитите за „възраждане” на изчезналото животно започват най-напред в Полша. Там правят селекция на животни от породи, за които се знае, че са произлезли от кръстосване с диви коне. Така създадената порода получава името „Коник”, което означава „конче”. Първите 12 в България са доведени в района на изоставеното село Сбор, Крумовградско, през септември 2011 г. от Холандия. По-късно е докарано и второ стадо. Животните се приспособяват отлично към природната среда в Източните Родопи. 16 кончета са родени през тази година. С тях свободните коне от тази порода в Източните Родопи стават над 70. Холандски експерти предлагат конете „Коник” да получат статута на диво животно. Това би осигурило по-големи възможности за опазването им като вид, който носи повече красота в природата и допринася за биоразнообразието. Ако това стане, България ще бъде първата страна в Европейския съюз и в Европа, където доскорошни одомашнени животни ще бъдат обявени за свободно живеещи в дивата природа.

Още от рубриката

Министерството на туризма връчи награди на най-добрите в сектора през 2018 година

Министерството на туризма връчи своите годишни институционални награди в бранша. На стилна церемония във Военния клуб в София бяха отличени победителите в 16 категории, излъчени след онлайн гласуване, провело се в периода 13 ноември – 5..

публикувано на 12.12.18 в 11:22
Провиралката над село Лиляч, в рамките на мегалитен комплекс.

Провиралките – народно средство за здраве и зачеване

България е малка по своята площ и на картата на Европа понякога по-лесно ще я разпознаете по фóрмата, но не и по името, което липсва. Обаче този, който опознае страната ни, няма как да не признае достойното ѝ място на европейския континент: заради..

публикувано на 07.12.18 в 13:27

България анонсира идеята за създаване на туристическа дестинация „Древни цивилизации“

Две години след първото издание, България отново бе домакин на „Международен конгрес на световните цивилизации и исторически маршрути“. Форумът, организиран от Световната организация по туризъм, събра в столицата над 500 участници от всички..

публикувано на 19.11.18 в 12:40