Новите диви коне – част от красотата на Източните Родопи

Снимка: statuswild.eu

Източните Родопи са красив планински регион близо до границите с Турция и Гърция и туристическият сезон там е в разгара си. Редица селища и резервати предлагат места за отсядане и възможности за организиране на фото-сафари. Все повече туристи проявяват интерес към свободно живеещите в планините коне от породата „Коник”. Като вид конете в Източните Родопи са близки до евразийския див кон, изчезнал през XIX век. Опитите за „възраждане” на изчезналото животно започват най-напред в Полша. Там правят селекция на животни от породи, за които се знае, че са произлезли от кръстосване с диви коне. Така създадената порода получава името „Коник”, което означава „конче”. Първите 12 в България са доведени в района на изоставеното село Сбор, Крумовградско, през септември 2011 г. от Холандия. По-късно е докарано и второ стадо. Животните се приспособяват отлично към природната среда в Източните Родопи. 16 кончета са родени през тази година. С тях свободните коне от тази порода в Източните Родопи стават над 70. Холандски експерти предлагат конете „Коник” да получат статута на диво животно. Това би осигурило по-големи възможности за опазването им като вид, който носи повече красота в природата и допринася за биоразнообразието. Ако това стане, България ще бъде първата страна в Европейския съюз и в Европа, където доскорошни одомашнени животни ще бъдат обявени за свободно живеещи в дивата природа.

Още от рубриката

Траби-тур ни връща в живота на София преди 30 години

Макар от рухването на Берлинската стена, с което бе сложен край на социализма в Източна Европа, да са минали близо 30 години, спомените за онова време са все още живи. Днес родените след 1989 година слушат с интерес разказите на своите близки за..

публикувано на 14.08.18 в 10:16

Българският туризъм: добри резултати досега и оптимистични прогнози до края на годината

3 644 791 чужденци са посетили България за първите 6 месеца на 2018 г. Така за периода януари-юни тази година се отбелязва ръст от 8,9 процента спрямо същия период на 2017 г., показват данните на Националния статистически институт. Само през юни 2018..

публикувано на 12.08.18 в 08:00

Разходката с лодка по Ропотамо запечатва лицата на всички посетители

Всеки е добре дошъл на брега на р. Ропотамо, а на кея с лодките го посреща пъстра изложба със снимки на усмихнатите лица на много от дошлите преди него посетители. Кадрите се правят по проект на организация за защита на природата и по желание всеки..

публикувано на 05.08.18 в 08:00