Новите диви коне – част от красотата на Източните Родопи

Снимка: statuswild.eu

Източните Родопи са красив планински регион близо до границите с Турция и Гърция и туристическият сезон там е в разгара си. Редица селища и резервати предлагат места за отсядане и възможности за организиране на фото-сафари. Все повече туристи проявяват интерес към свободно живеещите в планините коне от породата „Коник”. Като вид конете в Източните Родопи са близки до евразийския див кон, изчезнал през XIX век. Опитите за „възраждане” на изчезналото животно започват най-напред в Полша. Там правят селекция на животни от породи, за които се знае, че са произлезли от кръстосване с диви коне. Така създадената порода получава името „Коник”, което означава „конче”. Първите 12 в България са доведени в района на изоставеното село Сбор, Крумовградско, през септември 2011 г. от Холандия. По-късно е докарано и второ стадо. Животните се приспособяват отлично към природната среда в Източните Родопи. 16 кончета са родени през тази година. С тях свободните коне от тази порода в Източните Родопи стават над 70. Холандски експерти предлагат конете „Коник” да получат статута на диво животно. Това би осигурило по-големи възможности за опазването им като вид, който носи повече красота в природата и допринася за биоразнообразието. Ако това стане, България ще бъде първата страна в Европейския съюз и в Европа, където доскорошни одомашнени животни ще бъдат обявени за свободно живеещи в дивата природа.

Още от рубриката

Български поклоннически маршрут ще свърже Велико Търново с Рилския манастир

По повод 550-ата годишнина от връщането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир през юли група туристи ще извърви маршрута, по който са пренесени мощите на светеца. Идеята за това приключение е заимствана от световноизвестното „Ел..

публикувано на 24.03.19 в 08:30

Мобилно приложение ориентира туристите за събитията и забележителностите в Пловдив

През последните години Пловдив привлича редица чуждестранни инвеститори, които създават свои производствени бази в икономическата зона на града. Това допринася както за намаляването на безработицата в региона, така и за рекламата на Пловдив в Европа и по..

публикувано на 08.03.19 в 12:14

Крайдунавските маршрути очароват туристите със свободен дух

„За българите Дунав винаги е била повече емоция, отколкото разум. По водите ѝ са плавали завоеватели, революционери, търговци и емигранти… Дунавска България днес има много за преоткриване... Тръгнахме от Видин през Оряхово, Свищов и..

публикувано на 02.03.19 в 08:00