Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите диви коне – част от красотата на Източните Родопи

БНР Новини
Снимка: statuswild.eu

Източните Родопи са красив планински регион близо до границите с Турция и Гърция и туристическият сезон там е в разгара си. Редица селища и резервати предлагат места за отсядане и възможности за организиране на фото-сафари. Все повече туристи проявяват интерес към свободно живеещите в планините коне от породата „Коник”. Като вид конете в Източните Родопи са близки до евразийския див кон, изчезнал през XIX век. Опитите за „възраждане” на изчезналото животно започват най-напред в Полша. Там правят селекция на животни от породи, за които се знае, че са произлезли от кръстосване с диви коне. Така създадената порода получава името „Коник”, което означава „конче”. Първите 12 в България са доведени в района на изоставеното село Сбор, Крумовградско, през септември 2011 г. от Холандия. По-късно е докарано и второ стадо. Животните се приспособяват отлично към природната среда в Източните Родопи. 16 кончета са родени през тази година. С тях свободните коне от тази порода в Източните Родопи стават над 70. Холандски експерти предлагат конете „Коник” да получат статута на диво животно. Това би осигурило по-големи възможности за опазването им като вид, който носи повече красота в природата и допринася за биоразнообразието. Ако това стане, България ще бъде първата страна в Европейския съюз и в Европа, където доскорошни одомашнени животни ще бъдат обявени за свободно живеещи в дивата природа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10