Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Радуков: Труд, уважение и отношение към работещите ще реши проблема с недостига на кадри в бизнеса

БНР Новини
Снимка: dnevnik.bg

Преумората от живота на високи обороти, който повечето хора са принудени да водят, бавно, но сигурно ги разболява и напълно завладява ежедневието им. Най-честата причина за нея е претоварването на работното място. Данните на Българската стопанска камара за изминалата 2017 година, сочат, че едва 6% от фирмите у нас имат програми за справяне със стреса. Проблемът с професионалното прегряване обаче е сериозен, тъй като все по-голям процент от напускащите своята работа мотивират решението си именно с емоционално и психическо изчерпване, което води до 70-80 милиона лева загуби за бизнеса всяка година.

Да напусне предишната си работа е било решението и за Руслан Радуков, а изборът му да заживее далеч от града, идва след десетилетие ежедневна работа от сутрин до среднощ в Града под тепетата, липса на достатъчно време за сън и един порок, с който се справя бързо след като напуска Пловдив. Руслан намира спасението едва на 27 километра оттам в село Дедово, където е прекарвал летата си от дете. През смях казва, че познава всяка поляна и гора, както и всички гъби и билки, които растат в района. Скоро след като се пренася в селото за постоянно, той разбира, че най-добрият начин да освободи себе си от натрупаните негативи е да започне да помага и на други хора с подобни проблеми. С цената на много лишения и компромиси, той решава да се впусне в ново начинание, насочено изцяло към свободното време на семействата.

Снимка


Обектът е насочен изцяло към семейства с деца и макар да сме направили една съвсем обикновена хижа в сърцето на Родопите, хората я ценят изключително много. Престоят на децата там ги преобразява, учи ги на всевъзможни умения, а родителите им могат да починат и да се радват на потенциала, който показват техните наследници. Ние пресъздаваме едно ежедневие, в което още щом отворят очи, децата започват да работят.

Снимка
Макар да звучи стряскащо в началото, когато попаднат на място, децата разбират, че всичко, което ще научат, ще се случва почти изцяло на открито, докато участват в разнообразни интересни игри. Руслан споделя, че вдъхновението да измисля нови и нови приключения за децата не го напуска никога, благодарение на неговите трима сина.

Снимка
Той вярва напълно на преценката им от какво имат нужда техните връстници, тъй като, според него, децата не са толкова обременени, колкото възрастните и често имат много по-реалистичен и оптимистичен поглед за нещата. Често предлагат и възможни решения на много сложни проблеми, които са предизвикателство дори за възрастните. Един от тях е недостигът на квалифицирани кадри, които да превърнат почивката на гостите в незабравимо изживяване.

Снимка
Решението му според Руслан е само едно – персоналът да бъде мотивиран да се връща на работа при своя работодател. Той дава пример със своя обект, където „преди година-две, работещите при нас печелеха колкото и ние. Днес обаче печелят повече.“ Това е така, защото голяма част от приходите се отделят именно за достойното заплащане на труда им. Според него, все повече предприемачи ще възприемат идеята, че, за да спечелят от своите начинания, най-важното е да вложат труд, уважение и отношение към хората, които наемат на работа.

Снимка

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25