Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Виждам ход“: В София приключи VIII Световно първенство по шахмат за незрящи

БНР Новини

От 20 до 31 юли София бе домакин на VIII Световно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи. Форумът, чийто медиен партньор бе Радио България, събра в столицата най-добре представилите се на Олимпиадата по шахмат за хора с увредено зрение от 2017 г. В надпреварата се включиха 15 страни, като България с разрешението на Международната асоциация по брайлов шахмат (IBCA) участва с 2 отбора. Причината за това бе невъзможността на Азербайджан да се включи поради липса на финанси. В тройката на победителите се класираха Русия, Полша и Украйна, следвани от Германия, Сърбия, Венецуела, Румъния, Индия, Испания, Македония, България-1, Турция, Великобритания, България-2, Словения и Италия.

Организацията на турнира беше на изключително високо ниво, което бе потвърдено от отборите – участници в надпреварата.

Ние вложихме не просто много усилия, ние вложихме всичко от себе си, – разказа за Радио България д-р Иван Янев,  председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“, която е главен организатор на първенството от българска страна. – За нас най-важното беше да представим държавата на високо ниво и да покажем, че България може да бъде добър организатор на подобен форум. Това е първото световно първенство за незрящи в какъвто и да е спорт, което се провежда в България. Международните ни партньори многократно казаха, че са възхитени от условията и цялата организация на форума.

СнимкаОрганизацията на турнира беше на високо ниво. Целият ни отбор е много доволен. Надяваме се, че и в бъдеще България ще бъде домакин на подобни състезания, – потвърди пред Радио България Руслан Драганов от отбора на Русия. Фамилията на руския играч подсказва българския му произход. Но в България е за първи път и не крие, че е очарован от страната. Що се отнася до представянето на Русия, Драганов сподели:

Участието на Русия винаги е по-специално. Манталитетът на руснака е такъв: ако не спечели първото място, значи участието му не е било успешно. Всички играхме много отговорно, дадохме максималното от себе си и станахме шампиони, – разкри Руслан тънкости от психологията на победителя. За противниците на отбора си отбеляза:

Снимка

Изключително силен бе отборът на Полша. В него има гросмайстор и двама международни майстори, включително действащият световен шампион по шах за незрящи Яцек Стаханчик, с който имах мач, завършил реми.

България, която се целеше в шестицата, остана на 11 място.

Това е факт, който ме огорчава. Но на 11 място се класирахме и на олимпиадата през 2017 г., – сподели Иван Янев. – Това, разбира се, не бива да ни успокоява. Предстои да проведем тежък разговор и да вземем решение, какво да правим занапред. Казват, че „у дома и стените помагат“, а ние не се възползвахме от домакинския фактор. Средната възраст на шахматистите ни е много висока. Предстои подмладяване на отбора. Ако вземем решение да го подмладим в по-голямата му част, трябва да сме готови в следващите няколко години да нямаме впечатляващи резултати, но постепенно да изградим по-боеспособен отбор и, ако не след 2-3, то поне след 5-6 години, да бъдем конкурентоспособни. Ще разчитаме преди всичко на това да изградим бъдещето на нашия шахмат около личността на най-титулувания ни шахматист Расим Низам, около неговия хъс и устрем.

За най-впечатляващата партия, изиграна по време на Световното първенство, разказва д-р Радислав Атанасов, преподавател по шахмат в Националната спортна академия, оглавяващ съдийския екип, съставен изцяло от международни съдии към ФИДЕ:




СнимкаНаправихме комисия от трима гросмайстори, които не участват в турнира, в състав Артур Коган, Трайко Недев и Александър Делчев. По тяхна преценка най-хубава бе партията от последния кръг. В една изключително сериозна и сложна спортна ситуация между изравнените по сила отбори на Русия и Полша целият турнир се реши от партията между Адам Чайковски (Полша) с белите фигури и Станислав Бабарикин (Русия) с черните фигури. На 15-ия ход при неспасяем мат белите се предадоха.

Снимка

По време на Световното първенство беше открита обновената ботаническа алея за незрящи в природен парк „Витоша“. Там са установени вероятно уникални в световен мащаб шахматни маси, адаптирани за хора със зрителни увреждания. Те бяха открити със сеанс между участници в първенството, доброволци и гросмайстор Александър Делчев.

Снимки: chessbomb.com и Миглена Иванова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40