„Неотъпкана пътека“ – фестивал за камерна музика в Родопите

Лятото е чудесен сезон да се реализират много творчески идеи. Природата е едно от вдъхновенията за тях, а фестивалът за камерна музика „Неотъпкана пътека“ е именно такова събитие. От 3 до 6 август в Ковачевица тишината на потъналото в зеленина селище ще бъде нарушена от красивите звуци на пианото, цигулката, кларинета, виолончелото и най-трудният инструмент – гласът. Лора Чекоратова, инициатор и създател на фестивала споделя защо е избрала точно това място:
СнимкаМного съм щастлива, че има вече толкова голям интерес към тази наша идея. Аз обожавам България и винаги с удоволствие се завръщам тук. От няколко години ми се върти идеята в главата да направим заедно с моя съпруг, цигуларя Георги Вълчев, камерен фестивал. Това е повод да стоя по-дълго време през лятото в България и да се занимавам с нещо интересно. Пътувайки из страната виждам много красиви места, които имат потенциалът такъв фестивал да се случи. Избрах именно Ковачевица, тъй като мои приятели, българи от Ню Йорк, са идвали по тези места и споделиха с мен за красотата им. Така посетих Ковачевица и останах много впечатлена. Село Лещен е също много интересно място, както с. Огняново, гр. Гоце Делчев… Аз всъщност се влюбих в тази част на България, в нейния колорит, в прекрасните хора, които живеят там, в историята и в традициите. Мисля, че това би било много привлекателно и за гостите на района. Моята идея е да се комбинира туризъм с музика, вдъхновена от Родопите.


Лора Чекоратова е пианист с успешна творческа кариера, която развива през последните 25 години в Ню Йорк, където живее. Там тя изключително много помага за развитието и разпространението на българската музикална култура. Идеята да сътвори подобен фестивал у нас също е част от нейната музикална мисия. Хубаво е, че тя получава подкрепа и от своя съпруг, известния цигулар Георги Вълчев. И двамата са концертиращи изпълнители, обикалят цял свят, но никога не забравят от къде са тръгнали. Ето какво добавя още Лора:

Това, което за нас е важно, е да включим в това музикално събитие както жители от Ковачевица, така и от съседните селища. Не по-малко важни са и децата. Преди официалното откриване на 3.08 ще направим детски концерт в гр. Гоце Делчев, на който ще поканим деца от региона и ще им разкажем за класическата музика, за инструментите и ще им посвирим. Ще ги накараме да се почувстват част от цялото преживяване. Колегите, с които ще свирим са Вангел Тангъров – кларинет, Екатерина Тангърова – пиано, Христо Танев – виолончело, Никола Таков – цигулка, Веселин Тодоров – виола и моя съпруг. С повечето от тях сме израснали. С някои от тях продължихме и в Джулиард Скуул в Ню Йорк. Но вече сме се разпръснали по цял свят. Идеята е, когато се връщаме тук в България, да имаме една сцена, на която да творим заедно. Програмата така сме я замислили, че всеки от нас да участва във всеки концерт. Едно от най-важните имена в програмата е на мецосопрана Мариана Карпатова, която е родом от гр. Гоце Делчев, но от много години пее и преподава отвъд Океана. Тя сега се връща на родното си място и за първи път ще има възможност да пее за своята публика.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Предрождественски концерт на хор „Ваня Монева“ в Старинен храм „Света София“

С благословението на Негово Светейшество Неофит – Митрополит Софийски и Патриарх Български, събитието се организира от Софийската света митрополия. Концертът е на 16 декември от 18 ч., в Старинен храм „Света София“ – трикорабна базилика с..

публикувано на 14.12.18 в 14:14

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

За именития гайдар Петьо Костадинов 2018-а е юбилейна, а равносметката от постигнатото през 50-те му житейски години е респектираща.Инструменталист със забележителна техника, новатор в изкуството на гайдата, той е успешен интерпретатор като солист..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва..

публикувано на 11.12.18 в 14:40