„Неотъпкана пътека“ – фестивал за камерна музика в Родопите

Лятото е чудесен сезон да се реализират много творчески идеи. Природата е едно от вдъхновенията за тях, а фестивалът за камерна музика „Неотъпкана пътека“ е именно такова събитие. От 3 до 6 август в Ковачевица тишината на потъналото в зеленина селище ще бъде нарушена от красивите звуци на пианото, цигулката, кларинета, виолончелото и най-трудният инструмент – гласът. Лора Чекоратова, инициатор и създател на фестивала споделя защо е избрала точно това място:
СнимкаМного съм щастлива, че има вече толкова голям интерес към тази наша идея. Аз обожавам България и винаги с удоволствие се завръщам тук. От няколко години ми се върти идеята в главата да направим заедно с моя съпруг, цигуларя Георги Вълчев, камерен фестивал. Това е повод да стоя по-дълго време през лятото в България и да се занимавам с нещо интересно. Пътувайки из страната виждам много красиви места, които имат потенциалът такъв фестивал да се случи. Избрах именно Ковачевица, тъй като мои приятели, българи от Ню Йорк, са идвали по тези места и споделиха с мен за красотата им. Така посетих Ковачевица и останах много впечатлена. Село Лещен е също много интересно място, както с. Огняново, гр. Гоце Делчев… Аз всъщност се влюбих в тази част на България, в нейния колорит, в прекрасните хора, които живеят там, в историята и в традициите. Мисля, че това би било много привлекателно и за гостите на района. Моята идея е да се комбинира туризъм с музика, вдъхновена от Родопите.


Лора Чекоратова е пианист с успешна творческа кариера, която развива през последните 25 години в Ню Йорк, където живее. Там тя изключително много помага за развитието и разпространението на българската музикална култура. Идеята да сътвори подобен фестивал у нас също е част от нейната музикална мисия. Хубаво е, че тя получава подкрепа и от своя съпруг, известния цигулар Георги Вълчев. И двамата са концертиращи изпълнители, обикалят цял свят, но никога не забравят от къде са тръгнали. Ето какво добавя още Лора:

Това, което за нас е важно, е да включим в това музикално събитие както жители от Ковачевица, така и от съседните селища. Не по-малко важни са и децата. Преди официалното откриване на 3.08 ще направим детски концерт в гр. Гоце Делчев, на който ще поканим деца от региона и ще им разкажем за класическата музика, за инструментите и ще им посвирим. Ще ги накараме да се почувстват част от цялото преживяване. Колегите, с които ще свирим са Вангел Тангъров – кларинет, Екатерина Тангърова – пиано, Христо Танев – виолончело, Никола Таков – цигулка, Веселин Тодоров – виола и моя съпруг. С повечето от тях сме израснали. С някои от тях продължихме и в Джулиард Скуул в Ню Йорк. Но вече сме се разпръснали по цял свят. Идеята е, когато се връщаме тук в България, да имаме една сцена, на която да творим заедно. Програмата така сме я замислили, че всеки от нас да участва във всеки концерт. Едно от най-важните имена в програмата е на мецосопрана Мариана Карпатова, която е родом от гр. Гоце Делчев, но от много години пее и преподава отвъд Океана. Тя сега се връща на родното си място и за първи път ще има възможност да пее за своята публика.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Започва Международният джаз фестивал в Банско

Международният джаз фестивал в Банско тази година се провежда между 4 и 11 август. По традиция концертите са на откритата сцена в центъра на града, както и на различни камерни сцени в малки и големи заведения в планинския курорт. Двадесет и..

публикувано на 03.08.18 в 11:00

Джаз фестивал „Варненско лято“ – истински професионализъм, макар и в „бутиков“ вариант

Джаз форумът, провеждан в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, по традиция представя интересна програма, известни имена от световната сцена, както и младите надежди на „свободната музика“. Провежда се на открито – в..

публикувано на 01.08.18 в 14:56

Джаз на морския бряг

На 28 и 29 юли във Варна се провежда Международният джаз фестивал “Варненско лято”, основан през 1992 г. Ежегодният форум по традиция събира световноизвестни музиканти. Освен смесени международни проекти в програмата на феста е включена и сцена на..

публикувано на 28.07.18 в 08:00