Световната банка предупреждава България да вземе мерки за адаптиране към климатичните промени

Снимка: dnevnik.bg

Според анализ на Световната банка, ако България не предприеме своевременни мерки за адаптиране към измененията в климата, икономическият й растеж ще бъде сериозно компрометиран. При невземане на мерки за адаптиране до 2050 г. темповете на растеж биха намалели много силно, а оттам нататък биха станали и негативни. В контекста на тази загриженост екип на Световната банката в момента разработва проект за Националната стратегия за адаптация към промените на климата, а от сайта на Министерство на околната среда и водите става ясно, че той ще бъде представен на правителството до края на септември. При разработването на проекта екипът на международната институция прибягва до модели и методология, ползвани в други страни–членки на ЕС. Анализират се възможните ефекти на климатичните промени за 9 ключови сектора – селско стопанство, биоразнообразие, енергетика, гори, здравеопазване, транспорт, градско развитие, туризъм и води. Експертите заключават, че необходимостта от адаптиране към климатичните промени трябва оттук нататък да бъде в основата на вземането на управленски и инвестиционни решения. Анализите показват, че всяко евро, което е инвестирано в политики за намаляване влиянието от климатичните промени, се възвръща. Така например ако средногодишните температури се увеличат с 4 градуса до 2050, може да се очаква, че всяко инвестирано евро в земеделието ще доведе до ползи в размер на близо 4 евро. По принцип, при сценарий с повишаване на температурите с 4°C мерки за адаптиране биха намалили отрицателното въздействие на тази промяна върху растежа от 4.3 на 2.6 на сто от БВП. Но ако не се вземат мерки за адаптиране, биха настъпили и други тежки последици за България като увеличаване на реалните цени в цялата икономика, значително намаляване на реалните доходи и повишаване на бедността. Като набляга на ползите от приспособяването към промените в климата, анализът на Световната банка стига до общия извод, че във всички случаи то може значително да смекчи тяхното неблагоприятното въздействие.

Още от рубриката

България в конкуренция с Гърция за нов руски газопровод – икономика или геополитика?

Преди още да е получила официално предложение от руския държавен гигант „Газпром“, България заяви, че е съгласна да транзитира руски газ. Няколко дни по-късно и Гърция заяви в Москва желание и тя да пренася руски газ. Продължаването на газопровода..

публикувано на 11.12.18 в 10:44

Закриването на професионалните училища е проблем за българската икономика

Наистина ли има недостиг на работна ръка на трудовия пазар в България и дали вносът на работници от трети страни може да се окаже неговото отдавна чакано решение, бяха част от въпросите обсъдени на форум, посветен на проблема, организиран от..

публикувано на 06.12.18 в 10:46

България брани с всички сили въгледобива и ТЕЦ-овете си

Недоволни миньори и енергетици протестираха тези дни в София срещу заплахата въгледобивът и ТЕЦ-овете на въглища да бъдат до две години затворени по екологични причини. Подкрепа демонстрантите получиха както от синдикатите, така и от правителството..

публикувано на 04.12.18 в 11:32