Разходката с лодка по Ропотамо запечатва лицата на всички посетители

Снимка: Гергана Манчева

Всеки е добре дошъл на брега на р. Ропотамо, а на кея с лодките го посреща пъстра изложба със снимки на усмихнатите лица на много от дошлите преди него посетители. Кадрите се правят по проект на организация за защита на природата и по желание всеки може да откупи снимката си. Фтосите се правят експресно от професионален фотограф, който добавя към тях и цветен колаж с най-характерните обитатели от поречието на Ропотамо – блатни костенурки, много видове птици, водни змии, бели лилии и дървета, чиито корени са потънали във водата. Районът тук е уникален със своите растителни и животински видове. За да бъде запазена природата, поречието на Ропотамо е обявено за “резерват със строг режим“ преди около 30 години. Забранена е всякаква човешка намеса като риболов, къмпингуване или сеч в гората. Резерват „Ропотамо“ се намира на 50 километра южно от Бургас. При разходката с лодка по течението на реката най-впечатляващи са лонгозните гори, които представляват същинска джунгла от сплетени едно в друго дървета. Други забележителности тук са заливът при устието на реката, блатото Аркутино, по повърхността на което цъфтят стотици бели водни лилии, както и остров Свети Тома – известен още като Змийския остров.

Още от рубриката

Български поклоннически маршрут ще свърже Велико Търново с Рилския манастир

По повод 550-ата годишнина от връщането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир през юли група туристи ще извърви маршрута, по който са пренесени мощите на светеца. Идеята за това приключение е заимствана от световноизвестното „Ел..

публикувано на 24.03.19 в 08:30

Мобилно приложение ориентира туристите за събитията и забележителностите в Пловдив

През последните години Пловдив привлича редица чуждестранни инвеститори, които създават свои производствени бази в икономическата зона на града. Това допринася както за намаляването на безработицата в региона, така и за рекламата на Пловдив в Европа и по..

публикувано на 08.03.19 в 12:14

Крайдунавските маршрути очароват туристите със свободен дух

„За българите Дунав винаги е била повече емоция, отколкото разум. По водите ѝ са плавали завоеватели, революционери, търговци и емигранти… Дунавска България днес има много за преоткриване... Тръгнахме от Видин през Оряхово, Свищов и..

публикувано на 02.03.19 в 08:00