Разходката с лодка по Ропотамо запечатва лицата на всички посетители

Снимка: Гергана Манчева

Всеки е добре дошъл на брега на р. Ропотамо, а на кея с лодките го посреща пъстра изложба със снимки на усмихнатите лица на много от дошлите преди него посетители. Кадрите се правят по проект на организация за защита на природата и по желание всеки може да откупи снимката си. Фтосите се правят експресно от професионален фотограф, който добавя към тях и цветен колаж с най-характерните обитатели от поречието на Ропотамо – блатни костенурки, много видове птици, водни змии, бели лилии и дървета, чиито корени са потънали във водата. Районът тук е уникален със своите растителни и животински видове. За да бъде запазена природата, поречието на Ропотамо е обявено за “резерват със строг режим“ преди около 30 години. Забранена е всякаква човешка намеса като риболов, къмпингуване или сеч в гората. Резерват „Ропотамо“ се намира на 50 километра южно от Бургас. При разходката с лодка по течението на реката най-впечатляващи са лонгозните гори, които представляват същинска джунгла от сплетени едно в друго дървета. Други забележителности тук са заливът при устието на реката, блатото Аркутино, по повърхността на което цъфтят стотици бели водни лилии, както и остров Свети Тома – известен още като Змийския остров.

Още от рубриката

София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители за 2017 г.

София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители, пренощували в града през 2017, в сравнение с предходната година. Това сочат резултатите от Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard. Проучването включва 162 държави...

публикувано на 13.10.18 в 08:25

На безгрижна есенна разходка из Понор планина

Ако се чудите накъде да поемете на релаксиращ преход в планината през слънчевите дни на циганското лято, можете да спрете избора си на Понор. Това е карстова планина, разположена в централната част на Западна Стара планина. Най-високата ѝ точка е..

публикувано на 09.10.18 в 14:42

Монументът на Бузлуджа ще съхранява паметта за социалистическа България

Стартирана е процедура чрез Министерството на културата, която да предостави на монумента на връх Бузлуджа статут на паметник на културата. Той е построен през 80-те години на ХХ век като Дом на Българската комунистическа партия. З аради лошото..

публикувано на 07.10.18 в 08:30