Разходката с лодка по Ропотамо запечатва лицата на всички посетители

Снимка: Гергана Манчева

Всеки е добре дошъл на брега на р. Ропотамо, а на кея с лодките го посреща пъстра изложба със снимки на усмихнатите лица на много от дошлите преди него посетители. Кадрите се правят по проект на организация за защита на природата и по желание всеки може да откупи снимката си. Фтосите се правят експресно от професионален фотограф, който добавя към тях и цветен колаж с най-характерните обитатели от поречието на Ропотамо – блатни костенурки, много видове птици, водни змии, бели лилии и дървета, чиито корени са потънали във водата. Районът тук е уникален със своите растителни и животински видове. За да бъде запазена природата, поречието на Ропотамо е обявено за “резерват със строг режим“ преди около 30 години. Забранена е всякаква човешка намеса като риболов, къмпингуване или сеч в гората. Резерват „Ропотамо“ се намира на 50 километра южно от Бургас. При разходката с лодка по течението на реката най-впечатляващи са лонгозните гори, които представляват същинска джунгла от сплетени едно в друго дървета. Други забележителности тук са заливът при устието на реката, блатото Аркутино, по повърхността на което цъфтят стотици бели водни лилии, както и остров Свети Тома – известен още като Змийския остров.

Още от рубриката

Траби-тур ни връща в живота на София преди 30 години

Макар от рухването на Берлинската стена, с което бе сложен край на социализма в Източна Европа, да са минали близо 30 години, спомените за онова време са все още живи. Днес родените след 1989 година слушат с интерес разказите на своите близки за..

публикувано на 14.08.18 в 10:16

Българският туризъм: добри резултати досега и оптимистични прогнози до края на годината

3 644 791 чужденци са посетили България за първите 6 месеца на 2018 г. Така за периода януари-юни тази година се отбелязва ръст от 8,9 процента спрямо същия период на 2017 г., показват данните на Националния статистически институт. Само през юни 2018..

публикувано на 12.08.18 в 08:00

Новите диви коне – част от красотата на Източните Родопи

Източните Родопи са красив планински регион близо до границите с Турция и Гърция и туристическият сезон там е в разгара си. Редица селища и резервати предлагат места за отсядане и възможности за организиране на фото-сафари. Все повече туристи проявяват..

публикувано на 29.07.18 в 08:00