Поредица от пазарни дни съживяват улиците на малките градчета в Пловдивска област

Снимка: naprednazad.com

С началото на най-ваканционния месец август традиционните улични пазари в страната стават все по-пъстри и оживени. Най-много са дните за пазари в Пловдивска област. Там  те започват от вторник с пазара в Септември, и свършват в неделя с пазарите в градовете Раковски, Кричим и Хисаря. В сряда хората от пловдивския регион отскачат на пазар до Стрелча, в четвъртък до Асеновград и Калофер, а в най-пазарния ден – петък, до Баня и Копривщица. Традицията на еднодневните пазари е забравена в големите градове, но пък процъфтява в по-малките населени места. Там само за ден някоя наглед непривлекателна улица се преобразява в шумно тържище, на което могат да се намери всичко- едновременно малки прасенца и стари компютри, автентични родопски носии, извадени от скриновете, палта на по сто години, но здрави. В момента най-търсени са пресните плодове и зеленчуци, цветята и стоките за бита, но всеки може да намери нещо за себе си и да се спазари с търговеца за отстъпка в цената.

Още от рубриката

Проф. Цветомир Луканов – хирургът на детски сърца в Хайделберг

Още в древността съзнавали колко крехък орган е сърцето, а Омир дори описал над сто вида смъртоносни наранявания, получени в битките. Ала едва в средата на миналия век хирурзите се осмелили по оперативен път да отстранят недъзите му. Проф...

публикувано на 13.08.18 в 08:57

139 години български военен флот

В Русе и Варна отбелязват 139 години от създаването на Българския военен флот. Началото му е поставено на 12 август 1879 г. в Русе като Дунавска флотилия. Тогава българският флаг се развява над 4 параходчета и няколко други подарени от Русия..

публикувано на 12.08.18 в 08:00

Рила: Планински празник сред красиви езера и опит за рекорд

Хиляди ентусиасти се събират тази събота и неделя насред най-високата българска планина – Рила, на любимата за планинарите местност Седемте езера. В програмата на този празник е предвидено най-голямото планинско хоро. В него ще вземат участие и 7..

публикувано на 11.08.18 в 08:30