Поредица от пазарни дни съживяват улиците на малките градчета в Пловдивска област

Снимка: naprednazad.com

С началото на най-ваканционния месец август традиционните улични пазари в страната стават все по-пъстри и оживени. Най-много са дните за пазари в Пловдивска област. Там  те започват от вторник с пазара в Септември, и свършват в неделя с пазарите в градовете Раковски, Кричим и Хисаря. В сряда хората от пловдивския регион отскачат на пазар до Стрелча, в четвъртък до Асеновград и Калофер, а в най-пазарния ден – петък, до Баня и Копривщица. Традицията на еднодневните пазари е забравена в големите градове, но пък процъфтява в по-малките населени места. Там само за ден някоя наглед непривлекателна улица се преобразява в шумно тържище, на което могат да се намери всичко- едновременно малки прасенца и стари компютри, автентични родопски носии, извадени от скриновете, палта на по сто години, но здрави. В момента най-търсени са пресните плодове и зеленчуци, цветята и стоките за бита, но всеки може да намери нещо за себе си и да се спазари с търговеца за отстъпка в цената.

Още от рубриката

Надя Кожухарова: Без тежки присъди няма да ограничим трафика и експлоатацията на хора

Все по-често наричат трафика на хора “съвременно робство”. В навечерието на международния ден за борба с престъплението (18 октомври) в ООН с тревога констатират, че разрастващата се с огромни мащаби експлоатация – най-вече сред мигрантите,..

публикувано на 18.10.18 в 11:21
Председателят на сдружението Янис Льольос и зам.-председателката Здравка Михайлова откриват събитието

Българо-гръцкото културно сдружение „Аристотелис“ сближава миналото с бъдещето

Дигитализацията е най-важната характеристика на нашето време. ЕС прилага „интелигентни“ политики за всеки един обществен отрасъл и цели създаването на един общ дигитален пазар, отворен и конкурентен в глобален мащаб. В този контекст България и..

публикувано на 17.10.18 в 11:46

Педро Леон от Чили: "България е най-важната страна от всички, в които съм живял"

Наскоро ни гостува чилиецът  Педро Леон, който през 80-те години е работил  в испанската редакция на Радио България и има много общо с нашата страна. Господин Леон, какво ви доведе в България преди 30 години? Бях част от група чилийци, които в един..

публикувано на 16.10.18 в 09:15