Поредица от пазарни дни съживяват улиците на малките градчета в Пловдивска област

Снимка: naprednazad.com

С началото на най-ваканционния месец август традиционните улични пазари в страната стават все по-пъстри и оживени. Най-много са дните за пазари в Пловдивска област. Там  те започват от вторник с пазара в Септември, и свършват в неделя с пазарите в градовете Раковски, Кричим и Хисаря. В сряда хората от пловдивския регион отскачат на пазар до Стрелча, в четвъртък до Асеновград и Калофер, а в най-пазарния ден – петък, до Баня и Копривщица. Традицията на еднодневните пазари е забравена в големите градове, но пък процъфтява в по-малките населени места. Там само за ден някоя наглед непривлекателна улица се преобразява в шумно тържище, на което могат да се намери всичко- едновременно малки прасенца и стари компютри, автентични родопски носии, извадени от скриновете, палта на по сто години, но здрави. В момента най-търсени са пресните плодове и зеленчуци, цветята и стоките за бита, но всеки може да намери нещо за себе си и да се спазари с търговеца за отстъпка в цената.

Още от рубриката

Валентин Лазар и Симо Лазаров – синът и бащата заедно на сцената

Валентин Лазар: „Благодарен съм на баща си за всеки съвет“

Музикалните инструменти са играчките му от детинство и до ден днешен се въодушевява от всички нови електронни инструменти в музиката. Композитор и преподавател в училище в Тел Авив, автор на учебник за синтезаторна техника, Валентин Лазар се..

публикувано на 22.03.19 в 13:19
Петя Радкова, „Спасение има!“, снимка от конкурса, първа награда

Няма нищо по-хубаво от дъждовното време

Днес, 22 март, отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“. Целта е чрез информационни кампании и дискусии да бъде привлечено вниманието към проблемите на милиарди хора по света, които все още нямат равни права..

публикувано на 22.03.19 в 11:05

Пещерното движение в България чества 90 години

Началото на проучванията на пещерите в България е поставено преди около 100 години. Първите изследване на пещерната фауна прави акад. Иван Буреш през 1922 г. като директор на Царския музей по това време. За рожден ден на националната спелеология е..

публикувано на 21.03.19 в 12:54