Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Международният джаз фестивал в Банско

БНР Новини

Международният джаз фестивал в Банско тази година се провежда между 4 и 11 август. По традиция концертите са на откритата сцена в центъра на града, както и на различни камерни сцени в малки и големи заведения в планинския курорт.

Двадесет и първото издание ще открие Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и солистки Весела Морова и Петя Буюклиева. Следват концерти на италианката Киара Панкалди и на българската група "Дърти пърчис" със солистка Амалия Ненова.

На 5 август почитателите на джаза ще чуят за пръв път у нас Биг бенд „Нишвил“ с диригент Владан Караджов от Сърбия. Музикантите пристигат от Ниш, а оркестърът носи името на известния фестивал, който всяко лято събира елитни джаз изпълнители от цял свят.

„Нишвил“
Същата вечер на сцената ще бъдат „Рагтайм бенд“ с лидер Румен Александров и добре познатите на публиката в Банско Jazzbones от Германия. Немското участие тази година продължава с Gerdband (7 август), както и с Alexandrina Simeon Quintet&Benny Brown. Джаз певицата Александрина е наша сънародничка, която от години живее и работи в Германия, а в този фестивал ще участва за втори път (на 8 август).

„Рагтайм бенд“ и Alexandrina Simeon Quintet&Benny Brown
Сред участниците са и атрактивните изпълнители от Jive Aces от Великобритания. Любимци на публиката в Банско, те са последни в програмата на 8 август.

Jive Aces
Един от най-интересните гости е саксофонистът Дмитрий Баевский. Роден е в Санкт Петербург, там завършва музикално училище. На 19-годишна възраст се премества в Ню Йорк, където продължава образованието си и своето професионално развитие в обкръжението на големи имена от съвременната джаз сцена. Концертът му в Банско е на 9 август.

Дмитрий Баевский
Същата вечер е изявата на NATO Jazz Combo от Белгия, Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев от България и известните Gipsy Kings by Paco Baliardo.

NATO Jazz Combo и Gipsy Kings by Paco Baliardo
На 10 август за публиката предстои среща с джаз певицата Лиса Симон от САЩ - още едно от известните имена в афиша, дъщеря на легендарната певица и пианистка Нина Симон. Тогава е и концертът на британската поп и джаз формация Matt Bianco.

Лиса Симон
Осемдневната програма на събитието представя още редица познати и непознати у нас изпълнители от Австрия, Русия, Китай, Франция, Унгария… Джаз фестивалът ще завърши с концерт на поп певицата Рут Колева и нейния бенд.

Снимки: banskojazzfest.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05