Минимална е безработицата в България, а ще последва ли и увеличение на заплатите?

Снимка: knsb-bg.org

20 млрд. лева беше печалбата на нефинансовите предприятия само за 2016 г. и възходящата тенденция продължава, така че при по-добро разпределение на приходите от това, което произвеждаме, е абсолютно възможно сегашните 1100 лв. средна работна заплата да станат 1900, дории повече, през следващите 4 години – заяви Пламен Димитров, лидер на един от водещите синдикати в страната ни – КНСБ. По данни на организацията, в частния сектор през миналата година ръстът на доходите е доближил 15 на сто, докато в бюджетните системи той е бил около 11 процента. Синдикатите тълкуват тази добра новина като знак за промяна, която ще доведе до по-осезателно доближаване на съотношенията на доходите ни спрямо средноевропейските, измерени през стандартната покупателна способност и ценовата разлика.

Другата позитивна новина, отчетена от синдикатите, е рекордно ниската безработица в България, която слиза под 5 на сто, а това на практика потвърждава проблема с набирането на работна ръка за нуждите на трудовия пазар в страната ни:
Ниската безработица се дължи на това, че вече се наемат всякакви хора на работа, независимо дали са подходящи или не за съответната длъжност – отбелязва Пламен Димитров. – Тази тенденция се задълбочава драматично. Ако изследването на бизнес климата през 2016 г. показваше, че около 40 процента от фирмите извеждат на първо място проблема с персонала, в края на 2017 г. вече 75 на сто от работодателите посочват това като основна спънка за бизнеса. Оттам нататък вече, каквото има на пазара, то беше наемано и това доведе до намаляването на безработицата с бързи темпове. Мисля, че по тази причина безработицата, която е близка до критичните стойности, още ще намалява. Тя ще стигне до 2-3 процента, а това според статистиката е нулева безработица. Затова се налага да се търси работна ръка навън, но не да се наемат украинци и молдовци, а да се гледа към българската диаспора в Украйна и Молдова и как тя да бъде върната и заселена в България. Също така трябва да бъдат върнати и българите от пограничните райони на Сърбия. Не на последно място да се помисли и за връщането на българите, които напуснаха страната ни заради ниските доходи и условията на живот през всички тези години на прехода в България.

По думите на Пламен Димитров повечето от работодателите в България са коректни и те дърпат икономиката ни напред, но към некоректната част от бизнеса държавата трябва да вземе строги мерки. Държавата тук е длъжник на гражданите, тя трябва да покаже воля, за да бъдат веднъж завинаги извадени от сивия сектор всички обороти – казва още синдикалният лидер. В потвърждение на думите му идват изнесени скоро данни на НСИ, според които около 6 млрд. лева годишно губи държавната хазна от недекларирани възнаграждения. При средна работна заплата за страната от 1060 лв., средната официално декларирана в Националния осигурителен институт е 821 лв. Според изследването, разликите между декларираната и реално получаваната „на ръка“ заплата надхвърля 1000 лв. И още от Пламен Димитров:

Има прослойка в бизнеса, която продължава да бъде некоректна и да не работи на светло. Тя не е никак малка, защото около 30 на сто от БВП е обемът на сивата икономика. Това е огромна сума, която възлиза на 30 млрд. лева. Това са обороти на фирмите, които не се облагат с данъци и осигуровки. Там се плащат заплати на ръка и те са според това, което реши съответният работодател. Затова не трябва целият бизнес да се поставя под общ знаменател като некоректен и укриващ печалбите си. От мерките, които държавата ще вземе спрямо некоректните работодатели, ще спечелят всички и няма да се създават условия за нелоялна конкуренция спрямо останалия бизнес, който има две трети от дела в икономиката ни. По този начин ще се подпомогне нормалното движение на заплатите нагоре. Икономиката се движи от чисто пазарни механизми, така че липсата на работна ръка ще наложи и изсветляване на бизнеса.

Още от рубриката

България и Северна Македония: икономическите отношения набират скорост

С влизането в сила в началото на миналата година на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете съседки на Балканите - Република Северна Македония и Република България, те тушираха някои от историческите си спорове и..

публикувано на 12.03.19 в 11:04

Кандидати от всички сфери на бизнеса премериха сили в надпреварата за инвеститор на 2018 година

Общо 16 компании достигнаха до финала на конкурса „Инвеститор на годината“ за 2018 година. Кандидатите за приза бяха над 90 от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, науката и др. Какви са критериите, по които са..

публикувано на 11.03.19 в 10:51

Расте интересът на китайски инвеститори към българското земеделие

Китайските предприемачи в България се насочват най-вече към отглеждането на зърно, царевица и грозде . Например компанията на младия бизнесмен Цън Цон притежава над 4 хиляди декара с грозде в района на гр. Лом. Той купил земята с лозовите насаждения там..

публикувано на 09.03.19 в 10:30