Минимална е безработицата в България, а ще последва ли и увеличение на заплатите?

Снимка: knsb-bg.org

20 млрд. лева беше печалбата на нефинансовите предприятия само за 2016 г. и възходящата тенденция продължава, така че при по-добро разпределение на приходите от това, което произвеждаме, е абсолютно възможно сегашните 1100 лв. средна работна заплата да станат 1900, дории повече, през следващите 4 години – заяви Пламен Димитров, лидер на един от водещите синдикати в страната ни – КНСБ. По данни на организацията, в частния сектор през миналата година ръстът на доходите е доближил 15 на сто, докато в бюджетните системи той е бил около 11 процента. Синдикатите тълкуват тази добра новина като знак за промяна, която ще доведе до по-осезателно доближаване на съотношенията на доходите ни спрямо средноевропейските, измерени през стандартната покупателна способност и ценовата разлика.

Другата позитивна новина, отчетена от синдикатите, е рекордно ниската безработица в България, която слиза под 5 на сто, а това на практика потвърждава проблема с набирането на работна ръка за нуждите на трудовия пазар в страната ни:
Ниската безработица се дължи на това, че вече се наемат всякакви хора на работа, независимо дали са подходящи или не за съответната длъжност – отбелязва Пламен Димитров. – Тази тенденция се задълбочава драматично. Ако изследването на бизнес климата през 2016 г. показваше, че около 40 процента от фирмите извеждат на първо място проблема с персонала, в края на 2017 г. вече 75 на сто от работодателите посочват това като основна спънка за бизнеса. Оттам нататък вече, каквото има на пазара, то беше наемано и това доведе до намаляването на безработицата с бързи темпове. Мисля, че по тази причина безработицата, която е близка до критичните стойности, още ще намалява. Тя ще стигне до 2-3 процента, а това според статистиката е нулева безработица. Затова се налага да се търси работна ръка навън, но не да се наемат украинци и молдовци, а да се гледа към българската диаспора в Украйна и Молдова и как тя да бъде върната и заселена в България. Също така трябва да бъдат върнати и българите от пограничните райони на Сърбия. Не на последно място да се помисли и за връщането на българите, които напуснаха страната ни заради ниските доходи и условията на живот през всички тези години на прехода в България.

По думите на Пламен Димитров повечето от работодателите в България са коректни и те дърпат икономиката ни напред, но към некоректната част от бизнеса държавата трябва да вземе строги мерки. Държавата тук е длъжник на гражданите, тя трябва да покаже воля, за да бъдат веднъж завинаги извадени от сивия сектор всички обороти – казва още синдикалният лидер. В потвърждение на думите му идват изнесени скоро данни на НСИ, според които около 6 млрд. лева годишно губи държавната хазна от недекларирани възнаграждения. При средна работна заплата за страната от 1060 лв., средната официално декларирана в Националния осигурителен институт е 821 лв. Според изследването, разликите между декларираната и реално получаваната „на ръка“ заплата надхвърля 1000 лв. И още от Пламен Димитров:

Има прослойка в бизнеса, която продължава да бъде некоректна и да не работи на светло. Тя не е никак малка, защото около 30 на сто от БВП е обемът на сивата икономика. Това е огромна сума, която възлиза на 30 млрд. лева. Това са обороти на фирмите, които не се облагат с данъци и осигуровки. Там се плащат заплати на ръка и те са според това, което реши съответният работодател. Затова не трябва целият бизнес да се поставя под общ знаменател като некоректен и укриващ печалбите си. От мерките, които държавата ще вземе спрямо некоректните работодатели, ще спечелят всички и няма да се създават условия за нелоялна конкуренция спрямо останалия бизнес, който има две трети от дела в икономиката ни. По този начин ще се подпомогне нормалното движение на заплатите нагоре. Икономиката се движи от чисто пазарни механизми, така че липсата на работна ръка ще наложи и изсветляване на бизнеса.

Още от рубриката

България – балкански шампион по конкурентоспособност

България запазва 51-ото си място в тазгодишната класация на Световния икономически форум на конкурентоспособността на страните по света. Сама по себе си тази позиция е добра, особено като се има предвид, че са изследвани 140 държави по 98..

публикувано на 18.10.18 в 13:04

България: европейски шампион по загуби от липса на работна ръка за икономиката

До преди година-две всички се оплакваха, че безработицата в България е много голяма – имаше години, когато се доближаваше до 13на сто. Сега пък оплакванията са, че няма достатъчно работна ръка – нито квалифицирана, нито неопитна и без особени..

публикувано на 17.10.18 в 12:07

Чавдар Чотов – майсторът на ЗА бавни колела

Помните ли историята за Малкия принц, който разбира от лисицата какво означава да се свържеш с някого. За мене сега ти си само едно момченце, което прилича досущ на сто хиляди други. И не си ми потребен. А и аз също тъй не съм ти потребна. Но ако..

публикувано на 15.10.18 в 12:05