Поминък с аромат на лавандула

Една легенда гласи, че за да облекчи живота на земята на изгонените от рая Адам и Ева, Бог им подарил полезни треви. Сред тях били розмарин и лавандула – розмарин за поддържане на духа, лавандула– за наслада на душата.

България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, като произвежда над 200 тона годишно. След Южна България, където традиционно се отглеждаше лавандулата, в последните години и в Добруджа, наред с безкрайните житни поля, бяха засадени хиляди декари лавандула. Ароматното растение се е превърнало в основен поминък на хиляди семейства в България, сред които и четиричленното семейство на Йълдъз Фазлъ от казанлъшкото село Хаджидимитрово, Старозагорско. Те отглеждат лавандула от 2003 година.
Имаме 30 декара лавандулови и 10 декара розови насжадения, от които добивам главно резници от лавандулата и леторасли от розите за разсаждане. Тъй като тази година метеорологичните условия бяха лоши, добихме по-малко само 86 кг лавандулово масло в сравнение с миналата година, когато добивът беше 182 килограма. Многото дъждове и малкото слънчеви дни не позволиха на самото растение да произведе повече етерично масло, разказа пред Радио България Йълдъз Фазлъ, дни след прибирането на лавандулата:

Снимка

Лавандуловите полета започват да се жънат в много горещо време, когато няма вятър и не вали. И това е месец юли
тогава лавандулата е почти прецъфтяла. Когато пчелата, която събира нектар, вече  не каца по цветчетата, тогава растението е готово за жънене. Тоест, така разбираме, че е дошъл нашия ред да влезем и да приберем реколтата. Самото етерично масло се съдържа в корена на растението и в горещо и хубаво време – при 30 градуса, то започва да се качва по стръка на растението. Колкото е по-горещо, толкова повече масло се съдържа в стръка на растението и остава там до жътвата.

Освен с производството на лавандулово масло, семейството на Йълдъз Фазлъ се занимава и с отглеждане на леторасли – лавандулови растения за създаване на нови градини. Годишно произвеждат около 3 милиона коренчета, които се добиват от 2-3 годишни лавандулови растения. А клиентите им са от цяла България. Същото важи и за розовите фиданки:

За розите годината бе добра. Ние не берем розов цвят и отглеждаме розите в оранжериите само за леторасли, уточни Йълдъз Фазлъ. Дали средствата, които получава семейството й, са достатъчни за преживяването им?

Едно четиричленно семейство може да се препитава с лавандула, но трябва да има минималното количество – около 30-40 декара лавандула – отговаря Йълдъз.

През 2017 г. България е била най-голям износител на лавандулово масло в света. Водещ потребител на етеричното масло е Франция. Родната лавандула се търгува много добре в САЩ, Германия, Австрия, Япония, Швейцария, Италия, Дубай и др. Статистиката показва също, че през  2017 година площите засадени с етеричната култура са били над 50 000 декара. Според информация от земеделските стопани, доходът от декар с лавандула вече е между 1000-2000 долара.

Снимки: Севда Дюкянджи и личен архив

Още от рубриката

Надя Кожухарова: Без тежки присъди няма да ограничим трафика и експлоатацията на хора

Все по-често наричат трафика на хора “съвременно робство”. В навечерието на международния ден за борба с престъплението (18 октомври) в ООН с тревога констатират, че разрастващата се с огромни мащаби експлоатация – най-вече сред мигрантите,..

публикувано на 18.10.18 в 11:21
Председателят на сдружението Янис Льольос и зам.-председателката Здравка Михайлова откриват събитието

Българо-гръцкото културно сдружение „Аристотелис“ сближава миналото с бъдещето

Дигитализацията е най-важната характеристика на нашето време. ЕС прилага „интелигентни“ политики за всеки един обществен отрасъл и цели създаването на един общ дигитален пазар, отворен и конкурентен в глобален мащаб. В този контекст България и..

публикувано на 17.10.18 в 11:46

Педро Леон от Чили: "България е най-важната страна от всички, в които съм живял"

Наскоро ни гостува чилиецът  Педро Леон, който през 80-те години е работил  в испанската редакция на Радио България и има много общо с нашата страна. Господин Леон, какво ви доведе в България преди 30 години? Бях част от група чилийци, които в един..

публикувано на 16.10.18 в 09:15