Поминък с аромат на лавандула

Една легенда гласи, че за да облекчи живота на земята на изгонените от рая Адам и Ева, Бог им подарил полезни треви. Сред тях били розмарин и лавандула – розмарин за поддържане на духа, лавандула– за наслада на душата.

България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, като произвежда над 200 тона годишно. След Южна България, където традиционно се отглеждаше лавандулата, в последните години и в Добруджа, наред с безкрайните житни поля, бяха засадени хиляди декари лавандула. Ароматното растение се е превърнало в основен поминък на хиляди семейства в България, сред които и четиричленното семейство на Йълдъз Фазлъ от казанлъшкото село Хаджидимитрово, Старозагорско. Те отглеждат лавандула от 2003 година.
Имаме 30 декара лавандулови и 10 декара розови насжадения, от които добивам главно резници от лавандулата и леторасли от розите за разсаждане. Тъй като тази година метеорологичните условия бяха лоши, добихме по-малко само 86 кг лавандулово масло в сравнение с миналата година, когато добивът беше 182 килограма. Многото дъждове и малкото слънчеви дни не позволиха на самото растение да произведе повече етерично масло, разказа пред Радио България Йълдъз Фазлъ, дни след прибирането на лавандулата:

Снимка

Лавандуловите полета започват да се жънат в много горещо време, когато няма вятър и не вали. И това е месец юли
тогава лавандулата е почти прецъфтяла. Когато пчелата, която събира нектар, вече  не каца по цветчетата, тогава растението е готово за жънене. Тоест, така разбираме, че е дошъл нашия ред да влезем и да приберем реколтата. Самото етерично масло се съдържа в корена на растението и в горещо и хубаво време – при 30 градуса, то започва да се качва по стръка на растението. Колкото е по-горещо, толкова повече масло се съдържа в стръка на растението и остава там до жътвата.

Освен с производството на лавандулово масло, семейството на Йълдъз Фазлъ се занимава и с отглеждане на леторасли – лавандулови растения за създаване на нови градини. Годишно произвеждат около 3 милиона коренчета, които се добиват от 2-3 годишни лавандулови растения. А клиентите им са от цяла България. Същото важи и за розовите фиданки:

За розите годината бе добра. Ние не берем розов цвят и отглеждаме розите в оранжериите само за леторасли, уточни Йълдъз Фазлъ. Дали средствата, които получава семейството й, са достатъчни за преживяването им?

Едно четиричленно семейство може да се препитава с лавандула, но трябва да има минималното количество – около 30-40 декара лавандула – отговаря Йълдъз.

През 2017 г. България е била най-голям износител на лавандулово масло в света. Водещ потребител на етеричното масло е Франция. Родната лавандула се търгува много добре в САЩ, Германия, Австрия, Япония, Швейцария, Италия, Дубай и др. Статистиката показва също, че през  2017 година площите засадени с етеричната култура са били над 50 000 декара. Според информация от земеделските стопани, доходът от декар с лавандула вече е между 1000-2000 долара.

Снимки: Севда Дюкянджи и личен архив

Още от рубриката

Валентин Лазар и Симо Лазаров – синът и бащата заедно на сцената

Валентин Лазар: „Благодарен съм на баща си за всеки съвет“

Музикалните инструменти са играчките му от детинство и до ден днешен се въодушевява от всички нови електронни инструменти в музиката. Композитор и преподавател в училище в Тел Авив, автор на учебник за синтезаторна техника, Валентин Лазар се..

публикувано на 22.03.19 в 13:19
Петя Радкова, „Спасение има!“, снимка от конкурса, първа награда

Няма нищо по-хубаво от дъждовното време

Днес, 22 март, отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“. Целта е чрез информационни кампании и дискусии да бъде привлечено вниманието към проблемите на милиарди хора по света, които все още нямат равни права..

публикувано на 22.03.19 в 11:05

Пещерното движение в България чества 90 години

Началото на проучванията на пещерите в България е поставено преди около 100 години. Първите изследване на пещерната фауна прави акад. Иван Буреш през 1922 г. като директор на Царския музей по това време. За рожден ден на националната спелеология е..

публикувано на 21.03.19 в 12:54