Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поминък с аромат на лавандула

БНР Новини

Една легенда гласи, че за да облекчи живота на земята на изгонените от рая Адам и Ева, Бог им подарил полезни треви. Сред тях били розмарин и лавандула – розмарин за поддържане на духа, лавандула– за наслада на душата.

България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, като произвежда над 200 тона годишно. След Южна България, където традиционно се отглеждаше лавандулата, в последните години и в Добруджа, наред с безкрайните житни поля, бяха засадени хиляди декари лавандула. Ароматното растение се е превърнало в основен поминък на хиляди семейства в България, сред които и четиричленното семейство на Йълдъз Фазлъ от казанлъшкото село Хаджидимитрово, Старозагорско. Те отглеждат лавандула от 2003 година.




Имаме 30 декара лавандулови и 10 декара розови насжадения, от които добивам главно резници от лавандулата и леторасли от розите за разсаждане. Тъй като тази година метеорологичните условия бяха лоши, добихме по-малко само 86 кг лавандулово масло в сравнение с миналата година, когато добивът беше 182 килограма. Многото дъждове и малкото слънчеви дни не позволиха на самото растение да произведе повече етерично масло, разказа пред Радио България Йълдъз Фазлъ, дни след прибирането на лавандулата:

Снимка

Лавандуловите полета започват да се жънат в много горещо време, когато няма вятър и не вали. И това е месец юли
тогава лавандулата е почти прецъфтяла. Когато пчелата, която събира нектар, вече  не каца по цветчетата, тогава растението е готово за жънене. Тоест, така разбираме, че е дошъл нашия ред да влезем и да приберем реколтата. Самото етерично масло се съдържа в корена на растението и в горещо и хубаво време – при 30 градуса, то започва да се качва по стръка на растението. Колкото е по-горещо, толкова повече масло се съдържа в стръка на растението и остава там до жътвата.

Освен с производството на лавандулово масло, семейството на Йълдъз Фазлъ се занимава и с отглеждане на леторасли – лавандулови растения за създаване на нови градини. Годишно произвеждат около 3 милиона коренчета, които се добиват от 2-3 годишни лавандулови растения. А клиентите им са от цяла България. Същото важи и за розовите фиданки:

За розите годината бе добра. Ние не берем розов цвят и отглеждаме розите в оранжериите само за леторасли, уточни Йълдъз Фазлъ. Дали средствата, които получава семейството й, са достатъчни за преживяването им?

Едно четиричленно семейство може да се препитава с лавандула, но трябва да има минималното количество – около 30-40 декара лавандула – отговаря Йълдъз.

През 2017 г. България е била най-голям износител на лавандулово масло в света. Водещ потребител на етеричното масло е Франция. Родната лавандула се търгува много добре в САЩ, Германия, Австрия, Япония, Швейцария, Италия, Дубай и др. Статистиката показва също, че през  2017 година площите засадени с етеричната култура са били над 50 000 декара. Според информация от земеделските стопани, доходът от декар с лавандула вече е между 1000-2000 долара.

Снимки: Севда Дюкянджи и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Правителството определи авиопревозвачите за полети до Китай

Правителството назначи три български авиокомпании за превозвачи по международните въздушни линии между България и Китай. Авиокомпания "Компас Карго Еърлайнс" ще осъществява редовни товарни полети по линиите София-Шанхай-София, София-Джънджоу-София и..

публикувано на 27.03.24 в 16:41

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55